Klenshyttan.


Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.

  • Till start: 187,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ludvika 
  • Avgift: Nej 


Klenshyttan

En bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn.

 

Klenshyttan anses vara grundlagd i början av 1600-talet av ättlingar till bergsmannen Lars Rafvaldsson som levde mellan 1539-1572 och var bergsfogde i Västerbergslagen. Driften fortsatte ända till 1920.

 

Sommartid är området grönt och lummigt  och man kan följa stigar runt platsen för besök på egen hand. Informationstavlor om järnframställningsprocessen finns i området. 

 

Guidad tur av Klenshyttan erbjuds om platsen där det framställdes tackjärn i över 300 år.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Disponentparken och Trädgårdscaféet.
Disponentvillan beboddes av gruvans motsvarighet till VD, disponenten. Disponentparken är en kulturpark som inrymmer med det populära Trädgårdscaféet, en rhododendrondal, örtagård och trädgård.
OrtLudvika
Cassels Konsert och Konferenshus.
Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.
OrtLudvika
Ludvika gammelgård och gruvmuseum.
Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.
OrtLudvika
Flogbergets gruvor.
Flogbergets gruva är en av Sveriges få besöksgruvor och har både dagbrott och underjordiska bergrum. Gruvstuga med inredning från sekelskiftet.
OrtSmedjebacken
Smedjebacken...
I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.
OrtSmedjebacken
Öster Silvbergs gruva.
En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.
OrtSäter