Klenshyttan.


Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.

  • Till start: 187,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ludvika 
  • Avgift: Nej 


Klenshyttan

En bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn.

 

Klenshyttan anses vara grundlagd i början av 1600-talet av ättlingar till bergsmannen Lars Rafvaldsson som levde mellan 1539-1572 och var bergsfogde i Västerbergslagen. Driften fortsatte ända till 1920.

 

Sommartid är området grönt och lummigt  och man kan följa stigar runt platsen för besök på egen hand. Informationstavlor om järnframställningsprocessen finns i området. 

 

Guidad tur av Klenshyttan erbjuds om platsen där det framställdes tackjärn i över 300 år.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Flogbergets gruvor.
Flogbergets gruva är en av Sveriges få besöksgruvor och har både dagbrott och underjordiska bergrum. Gruvstuga med inredning från sekelskiftet.
OrtSmedjebacken
Smedjebacken...
I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.
OrtSmedjebacken
Flatenbergs hytta.
En naturskönt belägen hytta vid byn Flatenberg. Man kan fritt ströva runt och se den välbevarade bergsmanshyttan via ”Blickpunkten” vilket är gamla fotografier uppsatta så att de visar hur samma vy såg ut förr.
OrtSmedjebacken
Finngammelgården och Luossastugan...
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
OrtLudvika
Bastbergets fäbod.
Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.
OrtGagnef
Kopparverket Riddarhyttan...
Ett mycket väl bevarat kopparverk från 1800-talet med anor från medeltiden.  Pga den låga kopparhalten men miljön häromkring är så väldigt vacker. Runt området finns en skyltad vandringsled.
OrtSkinnskatteberg