Disponentparken och Trädgårdscaféet.


Disponentvillan beboddes av gruvans motsvarighet till VD, disponenten. Disponentparken är en kulturpark som inrymmer med det populära Trädgårdscaféet, en rhododendrondal, örtagård och trädgård.

  • Till start: 191,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ludvika 
  • Avgift: Nej 


Disponentparken och Trädgårdscaféet

Disponentparken är en kulturpark med damm, örtagård och en mäktig rhododendrondal.

 

Växthusen säljer sommarblommor och perenner under säsong. 

 

Kaféet är inrymt i den gamla Bak- och Bykstrugan och här kan man fika med hembakat fikabröd eller smörgåsar.

Disponentparken i Grängesberg uppfördes 1896 och är idag populärt utflyktsmål för liten som stor. De minsta har sin lekhörna med lekstuga.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Finngammelgården och Luossastugan...
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
OrtLudvika
Kopparberg...
Orten gick under namnet Nya Kopparberget med anspelning på Stora Kopparberget i Falun. På 1600-talet startades brytningen. En vandring runt samhället finns där man ser spåren av gruvor och kopparframställning.
OrtLjusnarsberg
Flatenbergs hytta.
En naturskönt belägen hytta vid byn Flatenberg. Man kan fritt ströva runt och se den välbevarade bergsmanshyttan via ”Blickpunkten” vilket är gamla fotografier uppsatta så att de visar hur samma vy såg ut förr.
OrtSmedjebacken
Bastbergets fäbod.
Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.
OrtGagnef
Stripa gruvmiljö...
Ett härligt besöksmål med eget besökscenter. Gruvan med anor sen medeltiden har kvar byggnader från flera tidsåldrar. Här finns café, handelsbodar och ett mikrobryggeri med krog.  ...
OrtLindesberg
Flenberget utsiktstorn.
440 meter över havet står detta vindskyddade utsiktstorn. Man tar sig rätt långt med bil men sista delen får man vandra. Utsikt över milsvida skogar till Dalälven och Dala-Floda kyrka.
OrtGagnef