Disponentparken och Trädgårdscaféet.


Disponentvillan beboddes av gruvans motsvarighet till VD, disponenten. Disponentparken är en kulturpark som inrymmer med det populära Trädgårdscaféet, en rhododendrondal, örtagård och trädgård.

  • Till start: 191,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ludvika 
  • Avgift: Nej 


Disponentparken och Trädgårdscaféet

Disponentparken är en kulturpark med damm, örtagård och en mäktig rhododendrondal.

 

Växthusen säljer sommarblommor och perenner under säsong. 

 

Kaféet är inrymt i den gamla Bak- och Bykstrugan och här kan man fika med hembakat fikabröd eller smörgåsar.

Disponentparken i Grängesberg uppfördes 1896 och är idag populärt utflyktsmål för liten som stor. De minsta har sin lekhörna med lekstuga.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Cassels Konsert och Konferenshus.
Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.
OrtLudvika
Klenshyttan.
Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.
OrtLudvika
Finngammelgården och Luossastugan...
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
OrtLudvika
Flogbergets gruvor.
Flogbergets gruva är en av Sveriges få besöksgruvor och har både dagbrott och underjordiska bergrum. Gruvstuga med inredning från sekelskiftet.
OrtSmedjebacken
Smedjebacken...
I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.
OrtSmedjebacken
Flenberget utsiktstorn.
440 meter över havet står detta vindskyddade utsiktstorn. Man tar sig rätt långt med bil men sista delen får man vandra. Utsikt över milsvida skogar till Dalälven och Dala-Floda kyrka.
OrtGagnef