Flenberget utsiktstorn.


440 meter över havet står detta vindskyddade utsiktstorn. Man tar sig rätt långt med bil men sista delen får man vandra. Utsikt över milsvida skogar till Dalälven och Dala-Floda kyrka.

  • Till start: 223,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gagnef 
  • Avgift: Nej 


Flenberget utsiktstorn

En 3 km lång sista resa upp varav den sista delen är mycket dålig väg med stora stenar och ojämnheter. inte rekommenderas för en bil med gamla däck. 

 

Sista biten tornar det mäktiga faluröda utsiktstornet upp 440 m ö h. Att man bygger torn trots att det är så högt upp är för att komma över trädtopparna som annars skymmer.

 

Milsvid utsikt över Grangärde finnmarks nordligaste delar. Inuti tornet finns bänkar och bord att pausa vid samt informationskyltar.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kyrkbron i Dala-Floda.
På 1700-talet fanns en flottbro här som Linné färdades över. Den typen av bro var känslig och den drogs med i en översvämning 1916. Hängbron i trä på 158 m ersatte och är Sveriges längsta för bilar.
OrtGagnef
Dala-Floda Gammelgård.
Gårdens tio byggnader har flyttats hit från Floda socken. Man har även samlingar med 1350 föremål.
OrtGagnef
Bastbergets fäbod.
Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.
OrtGagnef
Gagnef - Flottbroarna
I Gagnef där två älvar, Österdalälven och Västerdalälven flyter samman och bildar Dalälven. I Gagnefs Kyrkby finns en av de sista flottbroarna i landet och går över Österdalälven.
OrtGagnef
Leksands kyrka
En av Sveriges största landsortskyrkor vars äldsta delar härstammar från omkring år 1200. Efter en brand 1709 byggdes kyrkan om och fick då sin nuvarande form med den berömda lökkupolen. 
OrtLeksand
Gammelgårdarna Leksand
Leksands Hembygdsgårdar vid kyrkan är Dalarnas äldsta hembygdsgård.
OrtLeksand