Flenberget utsiktstorn.


440 meter över havet står detta vindskyddade utsiktstorn. Man tar sig rätt långt med bil men sista delen får man vandra. Utsikt över milsvida skogar till Dalälven och Dala-Floda kyrka.

  • Till start: 223,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gagnef 
  • Avgift: Nej 


Flenberget utsiktstorn

En 3 km lång sista resa upp varav den sista delen är mycket dålig väg med stora stenar och ojämnheter. inte rekommenderas för en bil med gamla däck. 

 

Sista biten tornar det mäktiga faluröda utsiktstornet upp 440 m ö h. Att man bygger torn trots att det är så högt upp är för att komma över trädtopparna som annars skymmer.

 

Milsvid utsikt över Grangärde finnmarks nordligaste delar. Inuti tornet finns bänkar och bord att pausa vid samt informationskyltar.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bastbergets fäbod.
Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.
OrtGagnef
Älvmötet Gagnef.
Här bjuds man på älvdans när Väster- och Österdalälven flyter samman. Utsikten vid denna natursköna plats har försetts med rastplatsbord så här kan man stanna till ett tag och njuta av medhavd mat.
OrtGagnef
Finngammelgården och Luossastugan...
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
OrtLudvika
Siljan runt
Ett besök i Dalarna är inte komplett utan att ha sett Siljan. Här rundar vi hela sjön och får flera härliga upplevelser uppradade. 
OrtLeksand
Leksands kyrka
En av Sveriges största landsortskyrkor vars äldsta delar härstammar från omkring år 1200. Efter en brand 1709 byggdes kyrkan om och fick då sin nuvarande form med den berömda lökkupolen. 
OrtLeksand
Leksand till Tällberg...
Den här turen kan även cyklas fram men passa på att ”cruisa” längs en av landets vackraste utsiktsvägar. I Tällberg är det gott om hotell och de flesta med bra restauranger.
OrtLeksand