Cassels Konsert och Konferenshus.


Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.

  • Till start: 191,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ludvika 
  • Avgift: Nej 


Cassels Konsert och Konferenshus

Grängesbergsbolaget var vid slutet av 1800-talet Sveriges mest lönsamma företag. Grundaren och ägaren av bolaget var den tysk-brittiske affärsmannen Sir Ernest Cassels. Vid bildandet slog han samman flera bolag längs en järnvägslinje. Cassel såg även till att addera en ny process vid malmberedningen som gjorde att driften blev mycket lönsam.

 

Han skänkte denna byggnad som en donation till arbetarna på Grängesberg. Byggnaden invigdes år 1900. Fasaden med sina stå är inspirerad av Bank of England i London.

 

Cassels donation är idag konserthall, folkets hus mm och de ha mycket god akustik och här erbjuds ett rikt utbud av konserter och andra musikevenemang året runt.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Klenshyttan.
Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.
OrtLudvika
Finngammelgården och Luossastugan...
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
OrtLudvika
Smedjebacken...
I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.
OrtSmedjebacken
Bastbergets fäbod.
Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.
OrtGagnef
Flenberget utsiktstorn.
440 meter över havet står detta vindskyddade utsiktstorn. Man tar sig rätt långt med bil men sista delen får man vandra. Utsikt över milsvida skogar till Dalälven och Dala-Floda kyrka.
OrtGagnef
Kopparverket Riddarhyttan...
Ett mycket väl bevarat kopparverk från 1800-talet med anor från medeltiden.  Pga den låga kopparhalten men miljön häromkring är så väldigt vacker. Runt området finns en skyltad vandringsled.
OrtSkinnskatteberg