Cassels Konsert och Konferenshus.


Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.

  • Till start: 191,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ludvika 
  • Avgift: Nej 


Cassels Konsert och Konferenshus

Grängesbergsbolaget var vid slutet av 1800-talet Sveriges mest lönsamma företag. Grundaren och ägaren av bolaget var den tysk-brittiske affärsmannen Sir Ernest Cassels. Vid bildandet slog han samman flera bolag längs en järnvägslinje. Cassel såg även till att addera en ny process vid malmberedningen som gjorde att driften blev mycket lönsam.

 

Han skänkte denna byggnad som en donation till arbetarna på Grängesberg. Byggnaden invigdes år 1900. Fasaden med sina stå är inspirerad av Bank of England i London.

 

Cassels donation är idag konserthall, folkets hus mm och de ha mycket god akustik och här erbjuds ett rikt utbud av konserter och andra musikevenemang året runt.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Disponentparken och Trädgårdscaféet.
Disponentvillan beboddes av gruvans motsvarighet till VD, disponenten. Disponentparken är en kulturpark som inrymmer med det populära Trädgårdscaféet, en rhododendrondal, örtagård och trädgård.
OrtLudvika
Ludvika gammelgård och gruvmuseum.
Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.
OrtLudvika
Kopparberg...
Orten gick under namnet Nya Kopparberget med anspelning på Stora Kopparberget i Falun. På 1600-talet startades brytningen. En vandring runt samhället finns där man ser spåren av gruvor och kopparframställning.
OrtLjusnarsberg
Flatenbergs hytta.
En naturskönt belägen hytta vid byn Flatenberg. Man kan fritt ströva runt och se den välbevarade bergsmanshyttan via ”Blickpunkten” vilket är gamla fotografier uppsatta så att de visar hur samma vy såg ut förr.
OrtSmedjebacken
Bastbergets fäbod.
Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.
OrtGagnef
Kopparverket Riddarhyttan...
Ett mycket väl bevarat kopparverk från 1800-talet med anor från medeltiden.  Pga den låga kopparhalten men miljön häromkring är så väldigt vacker. Runt området finns en skyltad vandringsled.
OrtSkinnskatteberg