Flogbergets gruvor.


Flogbergets gruva är en av Sveriges få besöksgruvor och har både dagbrott och underjordiska bergrum. Gruvstuga med inredning från sekelskiftet.

  • Till start: 179,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Smedjebacken 
  • Avgift: Nej 


Flogbergets gruvor

Flogbergets gruva är en av Sveriges få besöksgruvor och en av landets mest intressanta gruvmiljöer. En järngruva med dagbrott, stollgång, lave, kalkälskande flora och mineralutställning.

Gruvan har ett mycket naturskönt läge på toppen av berget med en fantastisk utsikt och erbjuder spännande upplevelser i dagbrott och underjordiska bergrum.

 

Området är cirka 350 meter långt och 45 meter brett med ett femtontal större och mindre gruvhål. Beläget på och kring en bergstopp mellan sjöarna Leran och Hillen och är till största delen avvattnade via en underjordisk stollgång. 

 

Gruvdrift är känd från 1600-talet och pågick till 1918. 1995 invigdes gruvan som besöksgruva.

 

Gruvstuga med utställning, café och souvenirer. Gruvbod med redskap, kartor, mineraler med mera. 

 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ludvika gammelgård och gruvmuseum.
Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.
OrtLudvika
Smedjebacken...
I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.
OrtSmedjebacken
Disponentparken och Trädgårdscaféet.
Disponentvillan beboddes av gruvans motsvarighet till VD, disponenten. Disponentparken är en kulturpark som inrymmer med det populära Trädgårdscaféet, en rhododendrondal, örtagård och trädgård.
OrtLudvika
Öster Silvbergs gruva.
En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.
OrtSäter
Bastbergets fäbod.
Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.
OrtGagnef
Västanfors hembygdsgård och slussområde.
Västanfors Hembygdsgård är Sveriges mest öppna hembygdsgård med öppet 364 dagar per år. Området är ett uppskattat utflyktsmål med fint läge intill Strömsholms Kanal och Kronprinsessan Victorias sluss.
OrtFagersta