Flogbergets gruvor.


Flogbergets gruva är en av Sveriges få besöksgruvor och har både dagbrott och underjordiska bergrum. Gruvstuga med inredning från sekelskiftet.

  • Till start: 179,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Smedjebacken 
  • Avgift: Nej 


Flogbergets gruvor

Flogbergets gruva är en av Sveriges få besöksgruvor och en av landets mest intressanta gruvmiljöer. En järngruva med dagbrott, stollgång, lave, kalkälskande flora och mineralutställning.

Gruvan har ett mycket naturskönt läge på toppen av berget med en fantastisk utsikt och erbjuder spännande upplevelser i dagbrott och underjordiska bergrum.

 

Området är cirka 350 meter långt och 45 meter brett med ett femtontal större och mindre gruvhål. Beläget på och kring en bergstopp mellan sjöarna Leran och Hillen och är till största delen avvattnade via en underjordisk stollgång. 

 

Gruvdrift är känd från 1600-talet och pågick till 1918. 1995 invigdes gruvan som besöksgruva.

 

Gruvstuga med utställning, café och souvenirer. Gruvbod med redskap, kartor, mineraler med mera. 

 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Smedjebacken...
I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.
OrtSmedjebacken
Flatenbergs hytta.
En naturskönt belägen hytta vid byn Flatenberg. Man kan fritt ströva runt och se den välbevarade bergsmanshyttan via ”Blickpunkten” vilket är gamla fotografier uppsatta så att de visar hur samma vy såg ut förr.
OrtSmedjebacken
Klenshyttan.
Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.
OrtLudvika
Cassels Konsert och Konferenshus.
Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.
OrtLudvika
Finngammelgården och Luossastugan...
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
OrtLudvika
Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter