Bastbergets fäbod.


Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.

  • Till start: 209,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gagnef 
  • Avgift: Nej 


Bastbergets fäbod

I Bastbergets fäbod har man bedrivit kontinuerlig fäbbodrift i minst 450 år. Namnet Bastberget nämns i skrift år 1550.

 

Sedan 20 år drivs fäboden det sk ”kolaget” där åtta släkter eller familjer delar upp sommaren mellan sig för att hålla traditionerna vid liv och sköta om korna.

 

Dagens fäboddrift har knapp ändrats på hundra år och traditionerna finns kvar men vissa moderniteter som mjölmaskiner och traktorer förenklar driften.

 

Att man haft betesdrift under så många år har gett platsen en artrik flora.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dala-Floda Gammelgård.
Gårdens tio byggnader har flyttats hit från Floda socken. Man har även samlingar med 1350 föremål.
OrtGagnef
Älvmötet Gagnef.
Här bjuds man på älvdans när Väster- och Österdalälven flyter samman. Utsikten vid denna natursköna plats har försetts med rastplatsbord så här kan man stanna till ett tag och njuta av medhavd mat.
OrtGagnef
Jussi Björlings museum. STÄNGT
I en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. 
OrtBorlänge
Ludvika gammelgård och gruvmuseum.
Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.
OrtLudvika
Klenshyttan.
Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.
OrtLudvika
Disponentparken och Trädgårdscaféet.
Disponentvillan beboddes av gruvans motsvarighet till VD, disponenten. Disponentparken är en kulturpark som inrymmer med det populära Trädgårdscaféet, en rhododendrondal, örtagård och trädgård.
OrtLudvika