Älvmötet Gagnef.


Här bjuds man på älvdans när Väster- och Österdalälven flyter samman. Utsikten vid denna natursköna plats har försetts med rastplatsbord så här kan man stanna till ett tag och njuta av medhavd mat.

  • Till start: 212,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gagnef 
  • Avgift: Nej 


Älvmötet Gagnef

Älvmötet ligger vid Färjudden i Djurås i Gagnefs kommun. Udden har förutom utsiktsplats en danspaviljong och bänkar samt bord för picknick.

De tre älvarna Väster- och Österdalälven bildar ett ”Y” när de bildar Dalälven vilket inspirerat till Gagnefs kommuns vapen.

De tre älvarna som bildar y:et är:

Västerdalälven som bildats genom av Fuluälven och Görälven.
Österdalälven som är bildat av de tre vattendragen Storån, Grövlan och Sörälven.
Dalälven som mynnar ut i Östersjön

Älvmötet Gagnef.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gagnef - Flottbroarna
I Gagnef där två älvar, Österdalälven och Västerdalälven flyter samman och bildar Dalälven. I Gagnefs Kyrkby finns en av de sista flottbroarna i landet och går över Österdalälven.
OrtGagnef
Kyrkbron i Dala-Floda.
På 1700-talet fanns en flottbro här som Linné färdades över. Den typen av bro var känslig och den drogs med i en översvämning 1916. Hängbron i trä på 158 m ersatte och är Sveriges längsta för bilar.
OrtGagnef
Bastbergets fäbod.
Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.
OrtGagnef
Leksands kyrka
En av Sveriges största landsortskyrkor vars äldsta delar härstammar från omkring år 1200. Efter en brand 1709 byggdes kyrkan om och fick då sin nuvarande form med den berömda lökkupolen. 
OrtLeksand
Munthes Hildasholm
Trädgårdarna på Hildasholm är Hilda Munthes verk, de äldsta tre trädgårdsrummen anlades under 1910-talet, nu finns det 13st. Hon var gift med läkaren och författaren Axel Munthe.
OrtLeksand
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge