Älvmötet Gagnef.


Här bjuds man på älvdans när Väster- och Österdalälven flyter samman. Utsikten vid denna natursköna plats har försetts med rastplatsbord så här kan man stanna till ett tag och njuta av medhavd mat.

  • Till start: 212,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gagnef 
  • Avgift: Nej 


Älvmötet Gagnef

Älvmötet ligger vid Färjudden i Djurås i Gagnefs kommun. Udden har förutom utsiktsplats en danspaviljong och bänkar samt bord för picknick.

De tre älvarna Väster- och Österdalälven bildar ett ”Y” när de bildar Dalälven vilket inspirerat till Gagnefs kommuns vapen.

De tre älvarna som bildar y:et är:

Västerdalälven som bildats genom av Fuluälven och Görälven.
Österdalälven som är bildat av de tre vattendragen Storån, Grövlan och Sörälven.
Dalälven som mynnar ut i Östersjön

Älvmötet Gagnef.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gagnef - Flottbroarna
I Gagnef där två älvar, Österdalälven och Västerdalälven flyter samman och bildar Dalälven. I Gagnefs Kyrkby finns en av de sista flottbroarna i landet och går över Österdalälven.
OrtGagnef
Jussi Björlings museum. STÄNGT
I en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. 
OrtBorlänge
Kyrkbron i Dala-Floda.
På 1700-talet fanns en flottbro här som Linné färdades över. Den typen av bro var känslig och den drogs med i en översvämning 1916. Hängbron i trä på 158 m ersatte och är Sveriges längsta för bilar.
OrtGagnef
Gammelgårdarna Leksand
Leksands Hembygdsgårdar vid kyrkan är Dalarnas äldsta hembygdsgård.
OrtLeksand
Siljan runt
Ett besök i Dalarna är inte komplett utan att ha sett Siljan. Här rundar vi hela sjön och får flera härliga upplevelser uppradade. 
OrtLeksand
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge