Älvmötet Gagnef.


Här bjuds man på älvdans när Väster- och Österdalälven flyter samman. Utsikten vid denna natursköna plats har försetts med rastplatsbord så här kan man stanna till ett tag och njuta av medhavd mat.

  • Till start: 212,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gagnef 
  • Avgift: Nej 


Älvmötet Gagnef

Älvmötet ligger vid Färjudden i Djurås i Gagnefs kommun. Udden har förutom utsiktsplats en danspaviljong och bänkar samt bord för picknick.

De tre älvarna Väster- och Österdalälven bildar ett ”Y” när de bildar Dalälven vilket inspirerat till Gagnefs kommuns vapen.

De tre älvarna som bildar y:et är:

Västerdalälven som bildats genom av Fuluälven och Görälven.
Österdalälven som är bildat av de tre vattendragen Storån, Grövlan och Sörälven.
Dalälven som mynnar ut i Östersjön

Älvmötet Gagnef.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Jussi Björlings museum. STÄNGT
I en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. 
OrtBorlänge
Kyrkbron i Dala-Floda.
På 1700-talet fanns en flottbro här som Linné färdades över. Den typen av bro var känslig och den drogs med i en översvämning 1916. Hängbron i trä på 158 m ersatte och är Sveriges längsta för bilar.
OrtGagnef
Alfvéngården
Tonsättaren Hugo Alfvéns hem. På gården visas Alfvéns instrument, hans berömda akvareller och en inredning med anknytning till hans olika hem.
OrtLeksand
Gammelgårdarna Leksand
Leksands Hembygdsgårdar vid kyrkan är Dalarnas äldsta hembygdsgård.
OrtLeksand
Leksands kyrka
En av Sveriges största landsortskyrkor vars äldsta delar härstammar från omkring år 1200. Efter en brand 1709 byggdes kyrkan om och fick då sin nuvarande form med den berömda lökkupolen. 
OrtLeksand
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge