Dala-Floda Gammelgård.


Gårdens tio byggnader har flyttats hit från Floda socken. Man har även samlingar med 1350 föremål.

  • Till start: 223,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Gagnef 
  • Avgift: Nej 


Dala-Floda Gammelgård

För att uppleva det unika med denna gård bör man se till att komma in i, främst i huvudbyggnaden och då måste man ta kontakt innan. Förutom de 1350 föremålen man samlat så har man klätt upp ett tiotal dockor i Flodadräktens olika färgrika varianter realististiskt utplacerade i huvudbyggnaden.

 

Utifrån kan gården beskådas närsomhelst och ta det gärna i samband med besök av kyrkbron i Dala-Floda. Totalt finns tio byggnader som är hitflyttade från Floda socken.

 

Öppettider: Öppet enligt överenskommelse

Telefon: +46 070-687 45 73

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kyrkbron i Dala-Floda.
På 1700-talet fanns en flottbro här som Linné färdades över. Den typen av bro var känslig och den drogs med i en översvämning 1916. Hängbron i trä på 158 m ersatte och är Sveriges längsta för bilar.
OrtGagnef
Bastbergets fäbod.
Bastbergets fäbod var på 1800-talet Skandinaviens största fäbod med 100 hushåll och nära 600 djur. Fäboddrift har bedrivits här i minst 450 år och här är än idag drift men med lite modernare inslag.
OrtGagnef
Gagnef - Flottbroarna
I Gagnef där två älvar, Österdalälven och Västerdalälven flyter samman och bildar Dalälven. I Gagnefs Kyrkby finns en av de sista flottbroarna i landet och går över Österdalälven.
OrtGagnef
Älvmötet Gagnef.
Här bjuds man på älvdans när Väster- och Österdalälven flyter samman. Utsikten vid denna natursköna plats har försetts med rastplatsbord så här kan man stanna till ett tag och njuta av medhavd mat.
OrtGagnef
Gammelgårdarna Leksand
Leksands Hembygdsgårdar vid kyrkan är Dalarnas äldsta hembygdsgård.
OrtLeksand
Leksand till Tällberg...
Den här turen kan även cyklas fram men passa på att ”cruisa” längs en av landets vackraste utsiktsvägar. I Tällberg är det gott om hotell och de flesta med bra restauranger.
OrtLeksand