Flatenbergs hytta.


En naturskönt belägen hytta vid byn Flatenberg. Man kan fritt ströva runt och se den välbevarade bergsmanshyttan via ”Blickpunkten” vilket är gamla fotografier uppsatta så att de visar hur samma vy såg ut förr.

  • Till start: 172,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Smedjebacken 
  • Avgift: Nej 


Flatenbergs hytta

Hyttan är vackert och naturskönt belägen i byn Flatenberg.
 

Välbevarad bergsmanshytta från mitten av 1800-talet med malmtorg, rostugn, rådstuga, masugn, klensmedja, järnbod, rökria, turbiner, blåsmaskin, malmkross, kolhusruin, slaggvarp samt bergsmansgårdar. 


Byn Flatenberg omnämns redan på 1300-talet. En hytta anlades omkring år 1600 av bergsmän. Hyttan hade ett bra läge då sjön Norra Barken kunde utnyttjas som transportled året runt. Den var igång till 1918.

Hyttan visas endast med guide sommartid (mer info 0240-66 02 87.) men runt hyttmiljön löper en vandringsled "Blickpunkten" som Du själv kan följa. Den består av ett 20-tal fotografier som är tagna kring 1925 av författaren och hembygdsforskaren Karl-Erik Forsslund.

 

Det går även bra att ströva fritt där man kan ta en picknick i denna härliga miljö. 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Smedjebacken...
I Smedjebackens mysiga hamn finns spåren efter ortens storhetstid. Lokstallar med ånglok, ångbåtar i trafik och hamnmagasin med båtmotorer och järnbodar. Sommaröppen hamnkrog.
OrtSmedjebacken
Flogbergets gruvor.
Flogbergets gruva är en av Sveriges få besöksgruvor och har både dagbrott och underjordiska bergrum. Gruvstuga med inredning från sekelskiftet.
OrtSmedjebacken
Ludvika gammelgård och gruvmuseum.
Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.
OrtLudvika
Klenshyttan.
Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.
OrtLudvika
Cassels Konsert och Konferenshus.
Att hitta denna pampiga byggnad som hade Bank of England som förebild mitt i Bergslagen har sin förklaring. Brukets ”VD” var en tysk-brittisk affärsman bosatt i London som donerade pengar till detta kulturhus.
OrtLudvika
Norberg...
Norberg är huvudort i kommunen med samma namn som ligger i norra Västmanland mot Dalarna. Klassiska Elsa Anderssons konditori är en bra start för lite mysigt spankulerande.
OrtNorberg