Ludvika gammelgård och gruvmuseum.


Två museer i ett. Gruvmuseet vilket är världens äldsta industrihistoriska friluftsmuseum visar hur det förr arbetades i gruvorna. Bergsmansgården och ytterligare totalt 38 byggnader.

  • Till start: 184,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ludvika 
  • Avgift: Nej 


Ludvika gammelgård och gruvmuseum.

Ludvika Gammelgård är en av Sveriges största hembygdsgårdar med totalt 38 byggnader. Ludvika Gammelgård ligger vackert vid Marnästjärn och består av två muséer; 

Bergsmansgården och Gruvmuseet. Under sommaren är flera byggnader öppna för besök på egen hand. Skyltar finns som beskriver hur byggnaderna användes. I serveringen kan gratis informationsfolder hämtas.

 

Bergsmansgården

Öbergska bergsmansgården med anor från 1500-talet ligger på sin ursprungliga plats. Gården inrymmer idag en hembygdsgård, museum med intressanta interiörer samt välbevarade ekonomibyggnader.

 

Gruvmuseet

Gruvmuseet på Ludvika Gammelgård är världens första industrihistoriska friluftsmuseum.

 

Mineralmuseum
I byggnaden "Ladugården" finns en permanent utställning med tusen vackra och ovanliga mineral. Även försäljning.

 

Sommartid finns här även servering, en örtagård, smådjur samt lokalt hantverk till försäljning.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Klenshyttan.
Klenshyttan är en bergsmansby med restaurerad hytta och välbevarad industrimasugn. På tavlor kan man läsa om järnframställning och man kan gå runt området på stigar på egen hand.
OrtLudvika
Disponentparken och Trädgårdscaféet.
Disponentvillan beboddes av gruvans motsvarighet till VD, disponenten. Disponentparken är en kulturpark som inrymmer med det populära Trädgårdscaféet, en rhododendrondal, örtagård och trädgård.
OrtLudvika
Finngammelgården och Luossastugan...
Två intressanta sevärdheter på ett stopp där Luossastugan, som förknippas med Dan Anderssson, kräver vandring över en kohage medan Finngammelgården är vid parkeringen.
OrtLudvika
Öster Silvbergs gruva...
En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.
OrtSäter
Kopparberg...
Orten gick under namnet Nya Kopparberget med anspelning på Stora Kopparberget i Falun. På 1600-talet startades brytningen. En vandring runt samhället finns där man ser spåren av gruvor och kopparframställning.
OrtLjusnarsberg
Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter