Norberg...


Norberg är huvudort i kommunen med samma namn som ligger i norra Västmanland mot Dalarna. Klassiska Elsa Anderssons konditori är en bra start för lite mysigt spankulerande.
  • Till start: 145,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Norberg 
  • Avgift: Nej 


Norberg

Gamla Norberg och Engelbrekt

Norberg kallas by av sina innevånare, men liknar en medeltida stad. Platsen har länge varit huvudort men aldrig stad. Här fanns handel och administration för Norbergs bergslag, ett av Sveriges tidigast omtalade bergslagsområden. Bergsbruket hade stor betydelse för Sveriges framväxt.

Engelbrekt från Norberg ledde på 1400-talet ett stort uppror mot kung och fogdar. Under en tid var han riksföreståndare och ledde Sveriges första riksdag. Engelbrekt har stor symbolisk betydelse och hans namn förekommer i många sammanhang i denna del av Sverige.

Runt en sträcka av ån genom Gamla Norberg finns en skyltad promenadväg. 

Där låg ståtliga bergsmansgårdar, med namn som ännu lever kvar. Gårdarna är ersatta av yngre bergslagsbebyggelse, också den sevärd. Kyrkan är från 1300-talet och hade en föregångare på samma plats.

Text Norbergs kommun

Läs mera
Norberg...
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gruvresa runt Noren i Norberg.
Vid sjön Norens sydspets ligger pittoreska Norberg. Den här rundturen går runt sjön och vi passerar flera för Bergslagen typiska besöksmål som gruvor, smedjor mm. Start görs vid ett klassiskt konditori.
OrtNorberg
Västanfors hembygdsgård och slussområde.
Västanfors Hembygdsgård är Sveriges mest öppna hembygdsgård med öppet 364 dagar per år. Området är ett uppskattat utflyktsmål med fint läge intill Strömsholms Kanal och Kronprinsessan Victorias sluss.
OrtFagersta
Engelsbergs bruk...-världsarv.
Ett av världens viktigaste industriminnen och Engelsberg är lanets mest intakta. Man kan boka guidning eller bara vandra runt parken och byggnaderna men herrgården är privat.
OrtFagersta
Avesta Visentpark.
Visenten ingår i Avestas är en utrotningshotad ar av bison. Europas som tidigare fanns på Skansen i Stockholm. På bronsåldern fanns visenter i hela södra Sverige upp till Kolmårdens och Tivedens skogar.
OrtAvesta
Döda Fallen.
För 7000 år sedan gick en havsvik ända hit. Vattenmassorna från det smältande istäcket var så kraftiga att fallen föll samman. Resultatet kan beskådas ovan- och nedifrån och en promenad längs älven.
OrtAvesta
Erik Larsgården
En kulturgård byggd kring 1815 med unika dalmålningar. Sommartid kafé i trädgården med sjöutsikt.
OrtAvesta