Västanfors hembygdsgård och slussområde.


Västanfors Hembygdsgård är Sveriges mest öppna hembygdsgård med öppet 364 dagar per år. Området är ett uppskattat utflyktsmål med fint läge intill Strömsholms Kanal och Kronprinsessan Victorias sluss.

  • Till start: 146,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Fagersta 
  • Avgift: Nej 


Västanfors

Västanfors Hembygdsgård är Sveriges mest öppna hembygdsgård med öppet 364 dagar per år. Området är ett uppskattat utflyktsmål med fint läge intill Strömsholms Kanal och Kronprinsessan Victorias sluss.

Många Fagerstabor och förbipasserande uppskattar Kaffestugans hembakade kaffebröd och matiga klassiska smörgåsar. I Handelsboden, butik och museum, säljs en mix av lokalproducerade ätbara produkter, byggnadsvård, presenter och svenskt hantverk. Här upplever många besökare en känsla av nostalgi och minnen väcks i den gamla inredningen. I museiköket kan du krypa upp i kökssoffan och insupa atmosfären, kanske bläddra i en gammal husmorstidning eller läsa om Fagerstas historia i arkivmaterialet. I Handelsboden finns en loppishörna och under varma årstider finns det loppis även i Lilla logen.

Till vardags finns mycket att upptäcka i den kulturhistoriska miljön med röda stugor, blomsterplanteringar, herrgårdsparken och inte minst historiska Strömsholms kanal. Ta gärna en promenad längs med kanalen bort till Västanfors kyrka. På sommaren är det alltid spännande att följa slussningen av båtar som är på väg till Smedjebacken eller vidare ner mot Mälaren och kanske ut i stora vida världen. 

För barnen finns mycket roligt att göra och mångas favorit är teknikparken med en kanal i miniatyr som har slussar och allt. Invid Kaffestugan finns lekstuga och en liten lada. I “Skolan Lek & Nostalgi” finns en skolmiljö för lek och en hel del nostalgi som passar både yngre och äldre besökare. 

Under sommaren och “Gammaldags jul” är det öppet på helgerna i stugor och herrgårdsflygeln och med guider på plats som berättar om byggnadens historia, livet förr och kanske lite från sina egna upplevelser. För grupper ordnas privat guidning efter bokning som med fördel kan kombineras med fika i mysiga lokaler. Under hela året sker många evenemang, allt från traditionsenligt midsommaraftonsfirande, lovaktiviteter till påsk- , höst-  och julmarknad. 

Text Västanfors Hembygdsgård.

Läs mera

Länkar

Västanfors hembygdsgård och slussområde.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bergslagens Medeltidsmuseum med Nya Lapphyttan...
Ett utomhusmuseum som berättar om medeltiden i Bergslagen och berättelsen om ett sätt att göra järn som var nytt för tusen år sedan – men som fortfarande är modernt.
OrtNorberg
Gruvresa runt Noren i Norberg.
Vid sjön Norens sydspets ligger pittoreska Norberg. Den här rundturen går runt sjön och vi passerar flera för Bergslagen typiska besöksmål som gruvor, smedjor mm. Start görs vid ett klassiskt konditori.
OrtNorberg
Norberg...
Norberg är huvudort i kommunen med samma namn som ligger i norra Västmanland mot Dalarna. Klassiska Elsa Anderssons konditori är en bra start för lite mysigt spankulerande.
OrtNorberg
Norbergs gruvmuseum.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtNorberg
Ebba Brahes lusthus...
Ebba Brahe var en föregångare avseende kvinnligt ledarskap. Detta lusthus ligger vid Bockahammar. Inuti slås man av att det ristats och skrivits kommentarer med årtal som blivit tidsdokument. Kafé Bockhammar ligger intill.
OrtSkinnskatteberg
Avesta Visentpark.
Visenten ingår i Avestas är en utrotningshotad ar av bison. Europas som tidigare fanns på Skansen i Stockholm. På bronsåldern fanns visenter i hela södra Sverige upp till Kolmårdens och Tivedens skogar.
OrtAvesta