Bispbergs gruva.


Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.

  • Till start: 170,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säter 
  • Avgift: Nej 


Bispbergs gruva

På platsen har gruvdrift pågått sedan medeltiden men det krävdes kunglig hjälp för att få driften att ta fart. Gustav Vasa var i stort behov av pengar för att rusta upp landet och gruvdrift prioriterades. Gruvlaven från 1899, vilket är överbyggnaden till gruvschaktet, bär namnet Vasalaven och schaktet heter Vasaschaktet.

 

Gruvan anses vara en av Sveriges bäst bevarade järngruvemiljöer. Gruvdriften höll på ända till 1967.

 

En bit ifrån gruvlaven ligger gruvhålet vilket är fullt badbart och har även en liten sandstrand.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bispbergs klack.
Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.
OrtSäter
Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter
Öster Silvbergs gruva...
En av Sveriges äldsta gruvor som hade sin storhetstid under 1400-talet. När gruvdriften avbröts på 1920-talet vattenfylldes gruvan och fick då det turkosa och klara vatten som gjort det till ett populärt besöksmål.
OrtSäter
Husbyringen i Hedemora...
Denna 60 km långa närapå cirkelrunda rundtur är en utmärkt heldagsutflykt där man passerar Långsjöbruk, Silfhytteå, Stjärnsunds bruk och Klosters bruk.
OrtHedemora
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora
Världsarvrundan i Falun...
Om man ska till Falun och vill beta av de kringliggande delarna i Världsarvet så passar den här slingan bra. Pricka in första stoppet, Stabergs bergsmansgård, till lunch. Öppet dagligen.
OrtFalun