Bispbergs gruva.


Gruvlaven står kvar som den såg ut när driften lades ner 1967. Vasaschaktet kommer sig av kungen som satte fart på gruvdriften i området. Gruvhålet är fullt badbart och har liten sandstrand.

  • Till start: 170,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Säter 
  • Avgift: Nej 


Bispbergs gruva

På platsen har gruvdrift pågått sedan medeltiden men det krävdes kunglig hjälp för att få driften att ta fart. Gustav Vasa var i stort behov av pengar för att rusta upp landet och gruvdrift prioriterades. Gruvlaven från 1899, vilket är överbyggnaden till gruvschaktet, bär namnet Vasalaven och schaktet heter Vasaschaktet.

 

Gruvan anses vara en av Sveriges bäst bevarade järngruvemiljöer. Gruvdriften höll på ända till 1967.

 

En bit ifrån gruvlaven ligger gruvhålet vilket är fullt badbart och har även en liten sandstrand.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Säter trästaden
För besökaren är Säter en idyll att ströva runt i. De smala gatorna, trähusen, torgen, uteserveringarna och de grönskande innergårdarna ger staden dess charm.
OrtSäter
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora
Ornässtugan
Ornässtugan är ett stort medeltida gästhus som byggdes i början på 1500-talet. Den tillhörde en förmögen bergsman och ingick i en kringbyggd gårdsformation. I december 1520 härbärgerade loftet den blivande kungen, Gustav Vasa.
OrtBorlänge
Stabergs bergsmansgård
I Kniva finns en 1700-tals karolinsk bergsmansgård med en barockträdgård som är ett måste för alla med trädgårdsintresse.
OrtFalun
Garpenbergs Gruvkapell.
Detta kapell är byggnadsminne och är det enda bevarade gruvkapellet i landet. Det är i samma skick som när det byggdes på 1600-talets början.
OrtHedemora
Jussi Björlings museum. STÄNGT
I en omfattande utställning presenteras den världsberömde tenoren från Borlänge. 
OrtBorlänge