Garpenbergs Gruvkapell.


Detta kapell är byggnadsminne och är det enda bevarade gruvkapellet i landet. Det är i samma skick som när det byggdes på 1600-talets början.

  • Till start: 151,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hedemora 
  • Avgift: Nej 


Garpenbergs Gruvkapell

Kapellet är det sista och enda bevarade gruvkapellet i Sverige. Det uppfördes på början av 1600-talet och är bevarat i sitt ursprungliga skick. Men på grund av rasrisk har det flyttats 150 m. 

 

Byggnaden var inte bara ett kapell. Förutom att gruvarbetarna skulle få höra Guds ord innan dagens arbete kunde de närvarande prickas av. Det var obligatoriskt att närvara vid gruvbönen ända in på 1700-talet. Den som inte dök upp utan giltigt förfall fick böter.

 

Gruvkapellet är sedan 1988 ett statligt byggnadsminne. I övervåningen har man inrett som ett gruvmuseum. 

 

Visning kan bokas (rullstolar kan delta) men kapellet är en upplevelse att besöka om så bara exteriört. 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Klosters bruk och Gudsberga klosterruin...
Kloster har fått sitt namn av det cistercienskloster som grundades här på 1400-talet. Vid bruket verkade uppfinnaren Gustav de Laval och under tiden här föddes idén till mjölkseparatorn.
OrtHedemora
Gamla byn - Avesta
Gamla byn är Avestas äldsta stadsdel. Beläget intill Dalälven ligger denna levande och välbevarade bruksmiljö med bebyggelse från 1630-talet och framåt.
OrtAvesta
Avesta Visentpark.
Visenten ingår i Avestas är en utrotningshotad ar av bison. Europas som tidigare fanns på Skansen i Stockholm. På bronsåldern fanns visenter i hela södra Sverige upp till Kolmårdens och Tivedens skogar.
OrtAvesta
Silfhytteå.
Här kan man njuta av vattenfallets brus och kanske ta en picknick på rastplatsen invid slussen. En rent magisk plats där Hyttruinen från 1878 och pelare av slaggsten fullbordar sceneriet.
OrtHedemora
By hembygdsgård.
Idylliskt belägen hembygdsgård vid Dalälven. Sommaröppen servering med kaffe, smörgås och hembakt. Museum, hemslöjdsbutik, soldattorp. Sommartid visningar, bygdespel och midsommarfirande.
OrtAvesta
Karlfeldtsgården
Karlfeldtsgården även kallad Tolvmansgården var Nobel-pristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Fri entré.
OrtKrylbo