Garpenbergs Gruvkapell.


Detta kapell är byggnadsminne och är det enda bevarade gruvkapellet i landet. Det är i samma skick som när det byggdes på 1600-talets början.

  • Till start: 151,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hedemora 
  • Avgift: Nej 


Garpenbergs Gruvkapell

Kapellet är det sista och enda bevarade gruvkapellet i Sverige. Det uppfördes på början av 1600-talet och är bevarat i sitt ursprungliga skick. Men på grund av rasrisk har det flyttats 150 m. 

 

Byggnaden var inte bara ett kapell. Förutom att gruvarbetarna skulle få höra Guds ord innan dagens arbete kunde de närvarande prickas av. Det var obligatoriskt att närvara vid gruvbönen ända in på 1700-talet. Den som inte dök upp utan giltigt förfall fick böter.

 

Gruvkapellet är sedan 1988 ett statligt byggnadsminne. I övervåningen har man inrett som ett gruvmuseum. 

 

Visning kan bokas (rullstolar kan delta) men kapellet är en upplevelse att besöka om så bara exteriört. 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Stjärnsund bruk och Engelska parken...
Bruket där Christoffer Polhem verkade. Flera sevärdheter inom bruksområdet som Gamla brandstationen, Herrgården och Engelska parken för att nämna några. Rogivande miljö att njuta av.
OrtHedemora
Döda Fallen.
För 7000 år sedan gick en havsvik ända hit. Vattenmassorna från det smältande istäcket var så kraftiga att fallen föll samman. Resultatet kan beskådas ovan- och nedifrån och en promenad längs älven.
OrtAvesta
Långshyttan.
I Långshyttan smids det stål sedan över 600 år. Den ståtliga hyttbyggnaden från 1860 står kvar liksom en nostalgimack och den lilla butiken Bengts-boa med fika, varifrån en skyltad historisk promenad utgår.
OrtHedemora
Silfhytteå.
Här kan man njuta av vattenfallets brus och kanske ta en picknick på rastplatsen invid slussen. En rent magisk plats där Hyttruinen från 1878 och pelare av slaggsten fullbordar sceneriet.
OrtHedemora
By hembygdsgård.
Idylliskt belägen hembygdsgård vid Dalälven. Sommaröppen servering med kaffe, smörgås och hembakt. Museum, hemslöjdsbutik, soldattorp. Sommartid visningar, bygdespel och midsommarfirande.
OrtAvesta
Bispbergs klack.
Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.
OrtSäter