Garpenbergs Gruvkapell.


Detta kapell är byggnadsminne och är det enda bevarade gruvkapellet i landet. Det är i samma skick som när det byggdes på 1600-talets början.

  • Till start: 151,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Hedemora 
  • Avgift: Nej 


Garpenbergs Gruvkapell

Kapellet är det sista och enda bevarade gruvkapellet i Sverige. Det uppfördes på början av 1600-talet och är bevarat i sitt ursprungliga skick. Men på grund av rasrisk har det flyttats 150 m. 

 

Byggnaden var inte bara ett kapell. Förutom att gruvarbetarna skulle få höra Guds ord innan dagens arbete kunde de närvarande prickas av. Det var obligatoriskt att närvara vid gruvbönen ända in på 1700-talet. Den som inte dök upp utan giltigt förfall fick böter.

 

Gruvkapellet är sedan 1988 ett statligt byggnadsminne. I övervåningen har man inrett som ett gruvmuseum. 

 

Visning kan bokas (rullstolar kan delta) men kapellet är en upplevelse att besöka om så bara exteriört. 

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Klosters bruk och Gudsberga klosterruin...
Kloster har fått sitt namn av det cistercienskloster som grundades här på 1400-talet. Vid bruket verkade uppfinnaren Gustav de Laval och under tiden här föddes idén till mjölkseparatorn.
OrtHedemora
Gamla byn - Avesta
Gamla byn är Avestas äldsta stadsdel. Beläget intill Dalälven ligger denna levande och välbevarade bruksmiljö med bebyggelse från 1630-talet och framåt.
OrtAvesta
Döda Fallen.
För 7000 år sedan gick en havsvik ända hit. Vattenmassorna från det smältande istäcket var så kraftiga att fallen föll samman. Resultatet kan beskådas ovan- och nedifrån och en promenad längs älven.
OrtAvesta
Avesta Visentpark.
Visenten ingår i Avestas är en utrotningshotad ar av bison. Europas som tidigare fanns på Skansen i Stockholm. På bronsåldern fanns visenter i hela södra Sverige upp till Kolmårdens och Tivedens skogar.
OrtAvesta
Karlfeldtsgården
Karlfeldtsgården även kallad Tolvmansgården var Nobel-pristagaren och skalden Erik Axel Karlfeldts barndomshem. Fri entré.
OrtKrylbo
Bispbergs klack.
Från toppen som har ett litet torn kan man se hoppbackarna i Falun, Garpenberg och Borlänge. Bispberget är ett sydväxtberg vilket innebär att solvärmen gör att värmekrävande arter frodas. 1,3 km från parkering till topp.
OrtSäter