Avesta Visentpark.


Visenten ingår i Avestas är en utrotningshotad ar av bison. Europas som tidigare fanns på Skansen i Stockholm. På bronsåldern fanns visenter i hela södra Sverige upp till Kolmårdens och Tivedens skogar.

  • Till start: 141,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Avesta 
  • Avgift: Ja 


Avesta Visentpark

Visenterna är ståtliga djur med rötter i vår urtid och är en släkting till den amerikanska bisonoxen. I visentparken får man berättat historien om hur visenterna räddades från utrotning och planerna för framtiden. 

 

Under bronsåldern levde visenterna i de svenska lövskogarna i södra Sverige ända upp till de skogarna i Tiveden och Kolmården i Väst- och Östergötland. Någon gång under medeltiden försvann de och frågan man ställer sig är om man kommer placera ut djur fritt i den svenska naturen.

 

Visentparken ligger i en liten bondgård i Avesta från början av sekelskiftet och är en av Europas främsta avelstationer och arbetar för att hindra utrotning av denna hotade djurart.

 

Efter första världskriget fanns det bara 50 st visenter kvar i Europa. Idag finns närmare 4500 visenter i olika djurparker och nationalparker.

 

Visenterna är flockdjur och lever i hjordar på mellan 10-30 djur och här finns ett 30-tal visenter och har man tur någon av de 4-8 kalvar som föds här varje år.


I det hemtrevliga ladugårdsfiket kan du avnjuta en god kopp kaffe med smörgås eller en frestande lunch! 

Läs mera
Avesta Visentpark.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Döda Fallen.
För 7000 år sedan gick en havsvik ända hit. Vattenmassorna från det smältande istäcket var så kraftiga att fallen föll samman. Resultatet kan beskådas ovan- och nedifrån och en promenad längs älven.
OrtAvesta
Norbergs gruvmuseum.
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtNorberg
Norberg...
Norberg är huvudort i kommunen med samma namn som ligger i norra Västmanland mot Dalarna. Klassiska Elsa Anderssons konditori är en bra start för lite mysigt spankulerande.
OrtNorberg
Elsa Anderssons konditori...
Detta konditori drar till sig busslaster av fikasugna och historien om Elsa som fick sitt tillstånd. Byggnaden brann ner men återuppbyggdes raskt igen. Ligger mitt i pittoreska Norberg.
OrtNorberg
Klackberget – gruva från medeltiden.
Något som redan i ett brev från 1303 kallades Mons Ferri, "stålberget" måste man ju bara titta närmare på. Vandra runt förbi gruvhål och i små tunnlar och blicka ut på utsiktklackar.
OrtNorberg
By hembygdsgård.
Idylliskt belägen hembygdsgård vid Dalälven. Sommaröppen servering med kaffe, smörgås och hembakt. Museum, hemslöjdsbutik, soldattorp. Sommartid visningar, bygdespel och midsommarfirande.
OrtAvesta