Avesta Visentpark.


Visenten ingår i Avestas är en utrotningshotad ar av bison. Europas som tidigare fanns på Skansen i Stockholm. På bronsåldern fanns visenter i hela södra Sverige upp till Kolmårdens och Tivedens skogar.

  • Till start: 141,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Avesta 
  • Avgift: Ja 


Avesta Visentpark

Visenterna är ståtliga djur med rötter i vår urtid och är en släkting till den amerikanska bisonoxen. I visentparken får man berättat historien om hur visenterna räddades från utrotning och planerna för framtiden. 

 

Under bronsåldern levde visenterna i de svenska lövskogarna i södra Sverige ända upp till de skogarna i Tiveden och Kolmården i Väst- och Östergötland. Någon gång under medeltiden försvann de och frågan man ställer sig är om man kommer placera ut djur fritt i den svenska naturen.

 

Visentparken ligger i en liten bondgård i Avesta från början av sekelskiftet och är en av Europas främsta avelstationer och arbetar för att hindra utrotning av denna hotade djurart.

 

Efter första världskriget fanns det bara 50 st visenter kvar i Europa. Idag finns närmare 4500 visenter i olika djurparker och nationalparker.

 

Visenterna är flockdjur och lever i hjordar på mellan 10-30 djur och här finns ett 30-tal visenter och har man tur någon av de 4-8 kalvar som föds här varje år.


I det hemtrevliga ladugårdsfiket kan du avnjuta en god kopp kaffe med smörgås eller en frestande lunch! 

Läs mera
Avesta Visentpark.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Gamla byn - Avesta
Gamla byn är Avestas äldsta stadsdel. Beläget intill Dalälven ligger denna levande och välbevarade bruksmiljö med bebyggelse från 1630-talet och framåt.
OrtAvesta
Erik Larsgården
En kulturgård byggd kring 1815 med unika dalmålningar. Sommartid kafé i trädgården med sjöutsikt.
OrtAvesta
Elsa Anderssons konditori...
Detta konditori drar till sig busslaster av fikasugna och historien om Elsa som fick sitt tillstånd. Byggnaden brann ner men återuppbyggdes raskt igen. Ligger mitt i pittoreska Norberg.
OrtNorberg
Gruvresa runt Noren i Norberg.
Vid sjön Norens sydspets ligger pittoreska Norberg. Den här rundturen går runt sjön och vi passerar flera för Bergslagen typiska besöksmål som gruvor, smedjor mm. Start görs vid ett klassiskt konditori.
OrtNorberg
Bergslagens Medeltidsmuseum med Nya Lapphyttan...
Ett utomhusmuseum som berättar om medeltiden i Bergslagen och berättelsen om ett sätt att göra järn som var nytt för tusen år sedan – men som fortfarande är modernt.
OrtNorberg
Garpenbergs Gruvkapell.
Detta kapell är byggnadsminne och är det enda bevarade gruvkapellet i landet. Det är i samma skick som när det byggdes på 1600-talets början.
OrtHedemora