Avesta Visentpark.


  • Till start: 141,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Avesta 
  • Avgift: Ja 
Laddar..
Stor karta

Visenten ingår i Avestas är en utrotningshotad ar av bison. Europas som tidigare fanns på Skansen i Stockholm. På bronsåldern fanns visenter i hela södra Sverige upp till Kolmårdens och Tivedens skogar.

Avesta Visentpark

Visenterna är ståtliga djur med rötter i vår urtid och är en släkting till den amerikanska bisonoxen. I visentparken får man berättat historien om hur visenterna räddades från utrotning och planerna för framtiden. 

 

Under bronsåldern levde visenterna i de svenska lövskogarna i södra Sverige ända upp till de skogarna i Tiveden och Kolmården i Väst- och Östergötland. Någon gång under medeltiden försvann de och frågan man ställer sig är om man kommer placera ut djur fritt i den svenska naturen.

 

Visentparken ligger i en liten bondgård i Avesta från början av sekelskiftet och är en av Europas främsta avelstationer och arbetar för att hindra utrotning av denna hotade djurart.

 

Efter första världskriget fanns det bara 50 st visenter kvar i Europa. Idag finns närmare 4500 visenter i olika djurparker och nationalparker.

 

Visenterna är flockdjur och lever i hjordar på mellan 10-30 djur och här finns ett 30-tal visenter och har man tur någon av de 4-8 kalvar som föds här varje år.


I det hemtrevliga ladugårdsfiket kan du avnjuta en god kopp kaffe med smörgås eller en frestande lunch! 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...