Madesjö hembygdsmuseum.


I Nybro ligger hembygdsmuseet i gamla kyrkstallarna som är Sveriges näst längsta träbyggnad. Man har föremål så gamla som stenåldern och föremålen i uppbyggda miljöer som skola och lanthandel.

  • Till start: 315,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Nybro 
  • Avgift: Nej 


Madesjö hembygdsmuseum

Madesjö hembygdsmuseum 

Upptäck ett av Sveriges största hembygdsmuseer, inrymt i de gamla kyrkstallarna i Madesjö! Kyrkstallarna är idag Sveriges näst längsta träbyggnad och museet innehåller mer än 7.000 föremål. ordnade i olika miljöer som tillsammans på ett såväl pedagogiskt som estetiskt sätt åskådliggör bygdens historia. 

 

Museet innehåller bland annat en innehållsrik lanthandel. Många, fler än 5000, av föremålen kan du också betrakta i vår bilddatabas på Digital Kultur. Museet är öppet 19 juni – 2 september, kl 13-17, stängt måndagar och i midsommar 22-23 juni. Bokade grupper även andra tider. 

 

I stallarna kan du se tusentals föremål arrangerade i olika miljöer, t ex en gammal handelsbod, skogsbruk, lantbruk, tvätt, begravning, fotoateljé, glas, textil, skola, Lärarinnerummet, Madesjöduken m m 


Entreavgifter, 60 kr/person. När museet är stängt kan det öppnas för grupper efter kontakt. Det är svalt i museet, så klä dig varmt. Museet drivs på ideell basis genom hembygdsföreningen.

 

Historia

 

Madesjö var till både befolkning och yta en stor socken. Det behövdes stallplatser till de oxar, kor och hästar som en del av kyrkobesökarna använde som dragdjur för kyrkskjutsen. Bönderna byggde först fristående stallar i ängarna runt kyrkan;  i mitten av 1800-talet fanns det cirka 150 stallar utspridda runt kyrkan. 

 

För att skapa ordning och reda i byggnationen och i det brännvinsdrickande som förekom i stallarna, så beslöt man 1865 att stallarna skulle rivas och istället skulle enhetliga stallängor uppföras. 1879-1880 var byggnationen klar, då fanns det stallängor på sju sidor av de fyra vägar som möts vid Madesjö kyrka. Djuren stod i stallarna, vagnarna stod parkerade utanför. I ett av stallen fanns Madesjös första kommunalkontor.

 

Behovet av stallarna minskade under 1900-talet, cyklar och bilar kom istället. Örsjölängan revs 1939. Under krigsåren och de kalla vintrarna i början av 1940-talet försvann tre av stallängorna för att användas som pannved.


Idag finns tre längor kvar, de tidigare ägarna har skänkt stallar med nycklar till hembygdsföreningen. Två av längorna används idag som hembygdsmuseum och den tredje längan, Norra stallängan används vid speciella tillfällen som stallslöjdarna på sommaren, julmarknad med mera.

 

Text: Hembygdsföreningen.

Läs mera
Madesjö hembygdsmuseum.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nybro glasbruk...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtNybro
Pukebergs glasbruk
Pukeberg är ett av Sveriges äldsta och mest välbevarade glasbruk. Sedan 1871 har här tillverkats glas i olika former, från bruksglas, lampglas och bensinpumpsglas till vackert konstglas. Här kan du uppleva hur ett glasbruksområde såg ut vid seklets början.
OrtNybro
Glasriket
Sakta men säkert blev glasbruken färre. Här är några utvalda glasbruk med olika inriktning där ett inte är i bruk. Allt förändras med tiden. Sveriges första glasbruk låg i Stockholm och de flesta småländska glasbruken var järnbruk. ...
OrtLessebo
The Glassfactory - Boda.
Här har man lyckats fånga glasets alla ”facetter” från glasblåsning, historia till konstutställningar. Uppbyggt för att ge besökaren en komplett upplevelse vilket man verkligen lyckats med.
OrtBoda
Duvemåla.
Oskars Kristina kom från Duvemåla och hit kommer turister för att känna in de Mobergska miljöerna. Här föddes Vilhelm Mobergs mormor 1833 och Kristina har fått låna många karaktärsdrag av mormodern.
OrtEmmaboda
Kalmar.
En historisk stad som förlorade sin betydelse i och med att Sveriges gräns flyttades söderut. En magnifikt vacker stadskärna och det fantastiska Kalmar slott som höjdpunkter.
OrtKalmar