Orrefors...


  • Till start: 308,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Orrefors 
  • Avgift: Nej 


Orrefors glasbruk

Orrefors kännetecknas av tidlös design och ett klassiskt formspråk med enkla och klara linjer. Här gör man allt från massiva vaser och skålar i tung kristall till skira vinglas.

Redan tidigt knöt Orrefors till sig konstnärer för att säkra det som idag blivit ett världskänt formspråk. Namn som Simon Gate och Edward Hald har blivit legendariska. Glas av dessa båda herrar samt av Orrefors övriga formgivare finns att beskåda i museet. Glasrikets Skatter Orrefors. 

Självklart finns här även en utställningshall för det moderna glaset. I kristallshopen fyndar du Orreforsglas till fabrikspriser.

På Orrefors Värdshus kan man äta en god lunch och under vissa sommarkvällar serveras även den klassiska hyttsillen här på bruket.

I Orrefors finns världens första Crystal Bar designad av Lena Bergström. Här man kan prova på formgivarnas egna drinkfavoriter serverade i de glas som de själva designat. På området hittar man även butiken Living & Giving där man kan fynda Kosta Bodaglas, Sagaforms kollektion, mm till förmånliga priser. 

Text Visit Småland

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Glasriket
Sakta men säkert blev glasbruken färre. Här är några utvalda glasbruk med olika inriktning där ett inte är i bruk. Allt förändras med tiden. Sveriges första glasbruk låg i Stockholm och de flesta småländska glasbruken var järnbruk. ...
OrtLessebo
Grönåsens Älgpark
Välkommen till Grönåsens Älgpark och Älgshop. Följ den 1300 m långa vägen runt ett skogshägn. Här kommer du älgen riktigt nära och kan studera detta mäktiga djur.
OrtLessebo
Kosta
Att Kosta erbjuder någonting för alla är mer än en slogan. Här får alla sitt; konst, glasblås och annat hantverk, shopping samt god mat och fika. Man lämnar inte Kosta utan att ha sett glasblåsning!
OrtKosta
Duvemåla.
Oskars Kristina kom från Duvemåla och hit kommer turister för att känna in de Mobergska miljöerna. Här föddes Vilhelm Mobergs mormor 1833 och Kristina har fått låna många karaktärsdrag av mormodern.
OrtEmmaboda
Aboda klint
Högt över småländska skogarna får man en fantastisk utsikt och en klar dag kan man se Öland. Kafé och restaurang med utsiktsterrass men även rastplatser för medhavt. Vandringsleder och bad finns också.
OrtHögsby
Lessebo handpappersbruk
På Handpappersbruket kan man som besökare titta på tillverkningen av handgjort papper, shoppa i butiken samt sommartid få en guidad tur.
OrtLessebo