Kosta


Att Kosta erbjuder någonting för alla är mer än en slogan. Här får alla sitt; konst, glasblås och annat hantverk, shopping samt god mat och fika. Man lämnar inte Kosta utan att ha sett glasblåsning!

  • Till start: 317,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kosta 
  • Avgift: Nej 


Kosta

Kosta - erbjuder någonting för alla

Kosta glasbruk

Kosta glasbruk är idag Sveriges äldsta verksamma glasbruk. Här har ugnarna varit igång sedan 1742. Välkommen in i värmen och beskåda ett genuint svenskt hantverk. Här har du möjlighet att i skenet från ugnarna följa produktionen av Kosta Bodas produkter. Från smältning av glasmassan till glasblåsning, slipning och målning. Här verkar formgivare som Anna Ehrner, Göran Wärff och Kjell Engman i nära samarbete med hantverkarna i hyttan.

Kosta Boda Art Gallery

På bruksområdet hittar du även utställningshallen Kosta Boda Art Gallery där du har möjlighet att beskåda glaskonst i sin rätta miljö i aktuella utställningar. Förundras över konstverk av kända formgivare, som här visas upp och får liv i lampornas sken. Härifrån erbjuds guidade visningar som presenterar glasbruket och besöker hyttan. Under guidningen får du lära dig om glastillverkning och hur det går till att blåsa, slipa och måla glas.

Kosta Glascenter

Konsten att forma den varma massan och hantera den kalla klara glasen är någonting som fortfarande fascinerar och trollbinder alla åldrar. På Kosta glascenter, inne på Kosta bruksområde, kan du testa den oförglömliga upplevelsen att blåsa ditt egna glas. Bli glasblåsare för en stund och testa på arbetet i känn värmen av ugnarna. Kosta Glascenter erbjuder prova-på aktiviteter, kurser och workshops. Någonting för alla, stor som liten.

Här får du prova på glastillverkning tillsammans med kunnig personal och lära dig om hantverket grunder. Kosta Glascenter kan erbjuda dig som kund olika typer av kreativa glasaktiviteter, ta chansen att själv forma det smälta, varma eller dekorera det klara, kalla.

Kosta Boda Art Hotel

Det omtalade glashotellet i Kosta är ett hotell som exploderar i färg, form, njutning och smaker. Låt dig inspireras vare sig du är här för bara ta det lugnt, varva ner och shoppa det bästa inom svenskt glas, inredning eller varumärkeskläder eller ha kreativa företagsmöten. På Kosta Boda Art Hotel bor du i rum designade utav Kosta Bodas egna formgivare. Inget rum är det andra riktigt likt och glasdetaljerna och konstverken är många. Missa inte ett besök på den njutningsfulla SPA-avdelningen där poolen faktiskt visar glaskonst i en undervattens- utställning. Kosta Boda Art Hotel Restaurang - med inredning färgsatt och formgiven av Ulrica Hydman Vallien eller Kjell Engmans fantastiska glasbar med en unik undervattenskänsla

Shopping

Brevid Kosta Art Hotel och Kosta glasbruk finns shopping för alla intressen. Bland det stora utbudet av butiker kan du fynda kända varumärken till förmånliga priser i Kosta Outlet. 20 000 kvm shopping och hundratals välkända varumärken. Du hittar även Kosta Boda bruksbutik, Orrefors Kosta Boda Hem och Iittala Outlet runt hörnet alla med glasprodukter till fabrikspris.

Text Visit Småland

Läs mera
Kosta
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Grönåsens Älgpark
Välkommen till Grönåsens Älgpark och Älgshop. Följ den 1300 m långa vägen runt ett skogshägn. Här kommer du älgen riktigt nära och kan studera detta mäktiga djur.
OrtLessebo
Lessebo handpappersbruk
På Handpappersbruket kan man som besökare titta på tillverkningen av handgjort papper, shoppa i butiken samt sommartid få en guidad tur.
OrtLessebo
Korpamoen.
Omskrivet i Utvandrarna och här låg en stuga där Vilhelm Moberg och hans pappa brukade stanna till för att hämta soldatlönen. Torpet fick bli hem för Karl-Oskar och Kristina.
OrtLessebo
Korrö hantverksby.
Många kommer hit för trädgårdsfikat eller äta småländska husmanskosten vid Ronnebyån. Här finns mycket att uppleva på den lilla hantverksbyn på ön i ån med medeltida anor.
OrtTingsryd
Inglinge hög.
Den sex meter höga begravningshögen är från järnåldern. Det mest unika är den klotrunda stenen med inristningar på kullen som är en kopia av stenen och originalet är på Historiska museet i Stockholm.
OrtVäxjö
Madesjö hembygdsmuseum.
I Nybro ligger hembygdsmuseet i gamla kyrkstallarna som är Sveriges näst längsta träbyggnad. Man har föremål så gamla som stenåldern och föremålen i uppbyggda miljöer som skola och lanthandel.
OrtNybro