Skrufs glasbruk.


  • Till start: 335,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lessebo 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Servisglasmuseum, glasblåsning och fabriksförsäljning på ett ställe. Och fika kan man också göra. Skruf är specialiserade på tidlöst och stilrent glas. En intressant upplevelse utlovas.

Skruf, museum, outlet och glasblåsning.

Skrufs glasbruk

Skrufs glasbruk kännetecknas av tidlöst och stilrent glas. Här görs allt glas för hand in i minsta detalj. Man förenar tradition och nytänkande med hög kvalitet och högt konstnärligt innehåll. Härifrån kommer många av de glas som används av den svenska riksdagen och landets ambassader runt om i världen. 

Hyttan i Skruf är öppet för besökare året runt. Här kan du se de skickliga glasblåsarna skapa glas av klassisk och modern design. I butiken handlar du Skrufs fantastiska glas till fabrikspriser och här hittar du också en del övriga presentartiklar. 

På hembygdsföreningens servisglasmuseum i anslutning till bruket, finns en av landets förnämsta samlingar med över 200 serviser. I samma byggnad som museet driver föreningen dessutom ett café sommartid. I Skruf finns även en lekplats för de minsta barnen med gungor, sandlåda, rutschkana och trampbilar. 

Skrufs glasmuseum

Skrufs glasmuseum visar ett urval av brukets tillverkningar från starten 1897. Här finns en unik samling av bruks- och prydnadsglas. Flera av de kända formgivarna som Bengt Edenfalk och Lars Hellsten finns väl representerade i utställningen.

Glasmuseet sköts ideellt av hembygdsföreningen och har byggts upp med hjälp av expertis från Smålands museum i Växjö. 

Glasbruken Skruf, Gullaskruf, Åseda och Björkshult bildade 1973 ett gemensamt försäljningsbolag för att öka exporten. 1975 bildade de tillsammans med Målerås glasbruk ”Royal Krona”, som gick i konkurs efter 2 år. 1978 köptes Skruf av Kosta Boda AB, men lades ner av dem 1980. I samband med detta fick Ljuders hembygdsförening överta en stor mängd glas av brukets tillverkning, som lade grunden för det fina glasmuseum som finns idag.

Text: Lessebo kommun.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...