Ljuder - kyrkstallarna och Amerikarummet.


Ljuders socken är kanske en av landets mest kända. Härifrån utvandrade nämligen Vilhelm Mobergs karaktärer i Utvandrarna. Kyrkstallarna i Ljuder är en lång och vacker träbyggnad.

  • Till start: 336,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Lessebo 
  • Avgift: Nej 


Ljuder och kyrkstallarna

Ljuders Hembygdsmuseum och Amerikarummet

Ljuders Hembygdsförening har funnits sedan 1928. Museet är beläget vid kyrkan i Ljuder. Här finns ca 300 föremål att beskåda.

I Sockenstugan (det gula huset mittemot kyrkan) finns Amerikarummet. Här finns minnessaker och information om utvandringen till Amerika. Det finns även litteratur om utvandrarna och register över utvandrarna.


Under åren 1852-1930 emigrerade hela 1100 Ljuderbor till det stora landet i väster...

 

Ljuders Kyrka & Kyrkstallarna

Ljuders nuvarande kyrka invigdes 1846 och i samband med detta revs den medeltida  Läs mer på Hovmantorp-Ljuders pastorats hemsida.

Läs mera
Ljuder - kyrkstallarna och Amerikarummet.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Lessebo handpappersbruk
På Handpappersbruket kan man som besökare titta på tillverkningen av handgjort papper, shoppa i butiken samt sommartid få en guidad tur.
OrtLessebo
Erikshyttan Eriksmåla...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtEmmaboda
Grönåsens Älgpark
Välkommen till Grönåsens Älgpark och Älgshop. Följ den 1300 m långa vägen runt ett skogshägn. Här kommer du älgen riktigt nära och kan studera detta mäktiga djur.
OrtLessebo
The Glassfactory - Boda.
Här har man lyckats fånga glasets alla ”facetter” från glasblåsning, historia till konstutställningar. Uppbyggt för att ge besökaren en komplett upplevelse vilket man verkligen lyckats med.
OrtBoda
Inglinge hög.
Den sex meter höga begravningshögen är från järnåldern. Det mest unika är den klotrunda stenen med inristningar på kullen som är en kopia av stenen och originalet är på Historiska museet i Stockholm.
OrtVäxjö
Orrefors...
OrtOrrefors