Prins Bertils stig...


En 18 km lång kustled som börjar från Halmstad slott och leder utmed kusten till Tylösand. Vi har valt att börja vid Tylösand in mot staden. Vill man ta en kortare promenad och kanske vända vid hälften är denna att föredra då yttre delarna är finast.

  • Till start: 433,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Halmstad 
  • Avgift: Nej 


Prins Bertils stig...
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Tylösand

Tylösand är Hallands mest kända badstrand och lockar såväl badande som nöjeslystna. För den golfsugne finns två 18-hålsbanor i närheten och vindsurfing är mycket populärt här.

Den ca 10 km långa stranden ger plats åt alla men under soliga och varma dagar vill man ändå tränga ihop sig för after beach ala Medelhavet vid Hotel Tylösand. Hotellet ägs för övrig av bland andra Halmstads stolthet, Per Gessle.

Stranden och området har sin plats i historien då det donerades av danskarna till Halmstad som tack för insatserna mot svenskarna 1653. Annars har det på platsen varit ett fiskeläge och tillhåll för yrkessmugglare.

När det blev populärt i början av 1900-talet med havsbad började stranden användas. Vägarna hit var dock så dåliga att det vara båt som gällde fram till att vägarna blev bättre. Idag har stranden allt man behöver, inte minst livräddning, för här har man Sveriges enda livräddarutbilning med 80 badvakter och instruktörer som jobbar ideellt på livräddningsstationen.

Läs mera

Länkar

Tjuvahålan

Grötvik

Halmstad slott

Detta slott är ett gammalt danskt slott från 1610 uppfört av Christian IV som i dansk arkitekturhistoria gett namn till en byggnadsstil kallad Kristian IV:e renässans. Det som speciellt vittnar om den stilen är det smala höga tornet med sin huv.

Slottet uppfördes som ett lustslott för nöje och avkoppling och är mer likt danska lantslott än ståtliga kungaslotten. Den södra längan var kungahuset och slottet var ämbetsbostad åt länsmannen samt övernattning för kungligheterna vid inspektions- eller nöjesresor. 1645 då Halland blev svenskt var det således de svenska kungarna som tog över de rutinerna.

Än idag bor landshövdingen i slottet och en tidigare landshövdings Axel Mörners son var med i den surrealistiska Halmstadsgruppen och denne lät mellan 1920-1935 Stellan Mörner och Esaias Thorén dekorera stora salongen med tio 1700-talsinspirerade väggmålningar föreställande gudinnor. Dessa tapetserades över under 1960-talet men en del runt en dörr är framtaget sedan 1975.

Borggården och omgivande parker är öppet för allmänheten.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Grötvik...
Denna skyddade gästhamn passerar man förbi när man vandrar Prins Bertils stig. Här kan man vandra fram och tillbaka och uppleva båtliv, badstrand och en hamnkrog.
OrtHalmstad
Halmstad med omnejd norrut.
En härlig biltur som går från Halmstad och norrut längs kusten. Stränder, utsiktsplatser och naturupplevelser.
OrtHalmstad
Halmstad slott
Uppfört av den store danske kungen Kristian IV som fått en stil uppkallad efter sig. Man kan promenera runt slottet och gå in i borggården men ej besöka slottet inuti.
OrtHalmstad
Halmstad
Stadskärnan har vi listat flera intressanta sevärdheter där Picassoparken och Halmstads slott signerat danske kungen som namngav en hel stil, Kristian IV:e renässans är exempel. Utanför stadskärnan finns Tylösand, Frösakull och Galgbergets utsiktsplats. 
OrtHalmstad
Galgbergets utsiktstorn
Vill man se Halmstad från ovan kan man ta sig hit. Man tar sig hit uppför trappor eller cyklande eller med bil längs vägen.  Är tornet stängt finns utsiktsplatser intill samt Hallandsgårdens friluftsmuseum som bonus.
OrtHalmstad
Haverdalsstrand och Lynga sanddyn
Två sevärdheter intill varandra med sand som gemensam nämnare. Rastplatsen på Lynga sanddyna, som är Skandinaviens högsta, 37 meter över havet, är en unik upplevelse. Stranden drar flanörer hela året men toppar givetvis under sommaren.
OrtHalmstad