Särdals kvarn


Upplev en av Nordens största kvarnar som även är i originalskick. Kvarnen är idag ett populärt kafé och museum med guidning helt gratis. Svårt att missa då det majestätiskt står på en liten höjd ovan vägen. 

  • Till start: 429,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Halmstad 
  • Avgift: Nej 


Särdals kvarn

Om man färdas Hallands kustväg så är Särdals kvarn ett perfekt stopp. Det är en av Nordens största väderkvarnar som dessutom är i originalskick och har även tillhörande magasin och mjölnarbostad intakta.

Här bjuds det under sommarmånaderna på gratis guidning (40 min) där man får höra om kvarnens tekniska finesser och rika historia.

Här finns även en kvarnbutik med sylter, safter och delikatesser samt ett sommarkafé med bakverk och matiga smörgåsar.

Länkar

Särdals kvarn
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Haverdalsstrand och Lynga sanddyn
Två sevärdheter intill varandra med sand som gemensam nämnare. Rastplatsen på Lynga sanddyna, som är Skandinaviens högsta, 37 meter över havet, är en unik upplevelse. Stranden drar flanörer hela året men toppar givetvis under sommaren.
OrtHalmstad
Steningekustens naturreservat
Ett populärt bad som omges av vacker natur eller ett naturreservat med fint bad. Den kombinationen gör att många söker sig hit för en vandring, picknick eller strandliv.
OrtArray
Svedinos bil och flygmuseum
På 50-talet och framåt trollade Svedino, som han kallade sig, ihop pengarna vilka la grunden till hans flyg- och bil inköp. En imponerande samling en oansenlig byggnad men udda detaljen är det halva jetplanet som sticker ut från fasaden.
OrtFalkenberg
Frösakullstranden
En lite lugnare strand än Tylösand som är grannen i söder. Här finns härliga sanddyner där man kan få perfekt bokläsningsvinkel eller passa på att få lite backträning mellan solglimtarna och doppen.
OrtHalmstad
Tylösand
En av Sveriges bästa badstränder med mycket after beach. Har man klubborna med så finns två bra golfbanor i närheten. Hotellet som ägs Per Gessle mfl är i toppklass men kostar därefter. Och ja, bastuaggregaten med namnet Tylö tillverkas i Halmstad.
OrtHalmstad