Särdals kvarn


Upplev en av Nordens största kvarnar som även är i originalskick. Kvarnen är idag ett populärt kafé och museum med guidning helt gratis. Svårt att missa då det majestätiskt står på en liten höjd ovan vägen. 

  • Till start: 429,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Halmstad 
  • Avgift: Nej 


Särdals kvarn

Om man färdas Hallands kustväg så är Särdals kvarn ett perfekt stopp. Det är en av Nordens största väderkvarnar som dessutom är i originalskick och har även tillhörande magasin och mjölnarbostad intakta.

Här bjuds det under sommarmånaderna på gratis guidning (40 min) där man får höra om kvarnens tekniska finesser och rika historia.

Här finns även en kvarnbutik med sylter, safter och delikatesser samt ett sommarkafé med bakverk och matiga smörgåsar.

Länkar

Särdals kvarn
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Haverdalsstrand och Lynga sanddyn
Två sevärdheter intill varandra med sand som gemensam nämnare. Rastplatsen på Lynga sanddyna, som är Skandinaviens högsta, 37 meter över havet, är en unik upplevelse. Stranden drar flanörer hela året men toppar givetvis under sommaren.
OrtHalmstad
Svedinos bil och flygmuseum
På 50-talet och framåt trollade Svedino, som han kallade sig, ihop pengarna vilka la grunden till hans flyg- och bil inköp. En imponerande samling en oansenlig byggnad men udda detaljen är det halva jetplanet som sticker ut från fasaden.
OrtFalkenberg
Frösakullstranden
En lite lugnare strand än Tylösand som är grannen i söder. Här finns härliga sanddyner där man kan få perfekt bokläsningsvinkel eller passa på att få lite backträning mellan solglimtarna och doppen.
OrtHalmstad
Tjuvahålan...
Ett populärt bad med brygga, klippor och sandstrand. Vandrar man Prins Bertils stig så passeras detta bad. Namnet kom av att sjörövare och smugglare väntade i den skyddande viken.
OrtHalmstad
Solhaga stenugnsbageri
Bageri och kafé med fantastisk kvalitet i en miljö som är vacker och rogivande. Om vädret tillåter fikar man på veranda eller i trädgården. Solhaga stenugnsbageri är väl värt en lång resa i sig.
OrtFalkenberg