Åhus


En pärla på Skånska östkusten. Staden i sig har mycket att erbjuda med en medeltida stadskärna, Rådhuset med museum, en Absolut-utställning samt två fantastiska stränder med olika karaktär.

  • Till start: 440,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Kristianstad 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Åhus

Åhus räknas som skånska östkustens kanske främsta besöksmål. Skälen är flera. En pittoresk stadskärna, två extremt bra badstränder och flera intressanta sevärdheter.

Den idylliska och välbevarade stadskärnan har smala och slingrande gator och ett torg från medeltiden. Staden besöker man torget med dess fina museum i Rådhuset som är ett mycket intressant museum som har gratis inträde och delar lokaler med turistbyrån så här kan man med fördel börja sitt besök.

Sen kan man gå längs Helgeån för att se, och kanske äta på, Gästgivaregården uppfört 1737 och kanske stöta på hästdroskorna som tar turister runt stan. Stadsmuren med rester från 1400-talet hittar man i slutet av Norregatan.

Det som tidigare hett Absolut rent brännvin blev senare Absolut och det är här det har sitt ursprung och produceras än idag. På The Absolut Company Experience Center kan man gå på visningar som är gratis men tidsbokning rekommenderas.

Hanöbuktens stränder är kända för långa, breda, långgrunda och mjukt kuperade sandstränder. Nära Åhus ligger Äspet och Täppet. Äspet är det mer orörda badstranden och ligger i anslutning till Äspets naturreservat med starkt varierande natur och rikt fågelliv. Här kan man kombinera sol och bad med intressanta naturpromenader.

Täppet däremot är en strand av mer klassiskt Tofta, Böda eller Tylösand stuk med kiosk, friluftsbad, hotell, restaurang och beacharena. 

Läs mera

Äspet

Hanöbuktens stränder är kända för långa, breda, långgrunda och mjukt kuperade sandstränder. Nära Åhus ligger Äspet

Äspet är det mer orörda badstranden och ligger i anslutning till Äspets naturreservat med starkt varierande natur och rikt fågelliv. Här kan man kombinera sol och bad med intressanta naturpromenader. 

Åhus Museum

Intill den vackra Mariakyrkan vid torget, mitt i den medeltida staden, ligger Åhus rådhus. Här finns Åhus museum och Tourist center.

 

Den permanenta den permanenta stadshistoriska utställningen "Vid åns mynning” ger en bra intressant bild av den gamla stadens och dess föregångares historia. Fynden klargör hur den medeltida åhusbon levde i ett myllrande stadsliv bland svartbrödramunkar, handelsmän, hantverkare och bönder.

 

Öppettider. Museet är säsongsöppet. För öppettider besök se regionmuseets webbsida.

 

Prisinformation Fri entré

Läs mera

Länkar

Absolut Museum

Absolut Vodka är ett av de bäst säljande spritmärkena i världen. På det här museet visar man mycket mer än bara sprit. 

Visningar görs i Åhus på The Absolut Company Experience Center sommartid. Gratisbiljetter hämtas samma dag som visningen sker eller enligt överenskommelse. Antalet biljetter är begränsat och 18 års åldersgräns eller i målsmans sällskap.

The Absolut Company Experience Center

Adress: Köpmannagatan 21,  Åhus

Aosehus borgruin

Aosehus är resterna efter den medeltida borg som låg i Åhus hamn. Fästningen finns omnämnd så tidigt som 1137. Det beskrivs som ett slott med gravar, vallar och torn som ett försvara av åmynningen orten Aos längre in i Helge å. 

Aosehus byggdes på 1110-talet men raserades 1569 av hertig Karl och återuppfördes aldrig. I hamnen där ruinen ligger har varit en viktig knutpunkt historiskt för försvar och handel.

Läs mera

Täppet

Badet som är känt för den ensamma tallen som är Åhus mest fotograferade.

Beläget i Åhus och är partystranden med friluftsbad, hotell, restaurang och beacharena. Badet är långgrunt och där det är så brukar man ha långa bryggor rakt ut. Åhusbryggan kallas den här är 150 m.

I området finns toalett, kiosk och grillplats.

 

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Yngsjö havsbad
p.p1 {margin: 0.0px 0.0px 10.0px 0.0px; font: 11.0px 'Trebuchet MS'; color: #000000; -webkit-text-stroke: #000000} ...
OrtÅhus
Trolle-Ljungby slott
Et praktfullt renässansslott med anor från 1300-talet. Man får tyvärr endast beskåda slottet utifrån men det är värt att stanna till för slottet är nära staketen och inom fotoavstånd.
OrtKristianstad
Vittskövle slott
Vittskövle är en av de bäst bevarade renässansborgarna i Norden med anor från 1100-talet men uppfördes som försvarsborg 1553. Man kan fritt besöka slottets lummiga engelska park.
OrtKristianstad
Fjälkinge Backe naturreservat och utsiktstorn.
Fjälkinge backe höjer sig 100 m över den omgivande slätten. På toppen finns även ett utsiktstorn som dock kräver lite planering för att få till ett besök.
OrtKristianstad
Vattenriket
Kristianstad anlades intill dessa träskliknande marker som del i försvaret. Idag finns ett naturum mitt i vattnet som informerar och där man kan se våtmarkerna från ovan.  Perfekt solbrygga för picknick.
OrtKristianstad
Forsakar
Bara några hundra meter från parkeringen får man uppleva ett sagolikt backlandskap med insprängda bäckar, raviner höga klippbranter. Vattenfall beskådas från en utsiktsplattform.
OrtKristianstad