Alfred Nobels Björkborn.


Alfred Nobel avled i San Remo men detta blev han sista svenska hem. Gården fick han på köpet när han köpte Bofors. Nobelmuseet består av hans bostad samt laboratorium där han utvecklade uppfinningar.

  • Till start: 200,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlskoga 
  • Avgift: Ja 


Alfred Nobels Björkborn

Björkborns herrgård är Alfred Nobels sista svenska hem. Han hade då köpt AB Bofors Gullspång och fick Björkborns herrgård med i köpet. 

Nobelmuseet består av hans bostad och laboratoriet där han utvecklade många av sina uppfinningar.

Intill laboratoriet ligger en experimentverkstad kallad Fiffiga huset som har tekniska klurigheter och spännande fenomen för varierande åldrar.

Visningarna är lite speciella då de är dramatiserade teaterguidningar där man  får uppleva Alfred Nobels tid.

Alfred Nobel lät bygga ett laboratorium i närheten av herrgården där krutexperiment och försök med konstgjort gummi gjordes.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Bojorten Christine af Bro...
En bojort var en äldre typ av fartyg med holländskt ursprung som trafikerade vattnen kring Kristinehamn. Detta är en replika som man kan beskåda i hamnen. Samma båttyp återfinns i stadens vapen.
OrtKristinehamn
Kristinehamns konstmuseum.
Uppbyggt genom en donation av den världsberömde konstnären Bengt Olson från Kristienhamn. Tydligt fokus på nutida konst gärna med anknytning till regionen. Bra kafé och restaurang. Fina omgivningar att vandra i.
OrtKristinehamn
Picassoskulpturen.
Att lilla Kristinehamn skulle få äran att uppföra en betongskulptur ritad av ingen mindre än Picasso är en historia i sig. Vägen hit ut från staden är mycket vacker. Skärgårdscafét ligger strax intill.
OrtKristinehamn
Kristinehamn till Karlstad
En varierande rundresa i södra Värmland mellan Värmlands två största städer.
OrtKristinehamn
Loka Brunn...
Ägt och drivs av familjen Spendrups och det är härifrån källvattnet som säljs i hela landet kommer. Ett besök kan betyda ett spa-vistelse eller kanske en måltid eller bara strosa runt i vacker brunnsmiljö.
OrtHällefors
Gyttorp Centrum.
Gyttorp centrum är det första av efterkrigstidens bostadsområden som blivit statligt byggnadsminne. Mästerarkitekten Ralph Erskine ligger bakom och en upprustning på 1990-talet har återgett området dess rätta färgklanger.
OrtNora