Alfred Nobels Björkborn.


Alfred Nobel avled i San Remo men detta blev han sista svenska hem. Gården fick han på köpet när han köpte Bofors. Nobelmuseet består av hans bostad samt laboratorium där han utvecklade uppfinningar.

  • Till start: 200,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlskoga 
  • Avgift: Ja 


Alfred Nobels Björkborn

Björkborns herrgård är Alfred Nobels sista svenska hem. Han hade då köpt AB Bofors Gullspång och fick Björkborns herrgård med i köpet. 

Nobelmuseet består av hans bostad och laboratoriet där han utvecklade många av sina uppfinningar.

Intill laboratoriet ligger en experimentverkstad kallad Fiffiga huset som har tekniska klurigheter och spännande fenomen för varierande åldrar.

Visningarna är lite speciella då de är dramatiserade teaterguidningar där man  får uppleva Alfred Nobels tid.

Alfred Nobel lät bygga ett laboratorium i närheten av herrgården där krutexperiment och försök med konstgjort gummi gjordes.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Kulturcentrum Berget Degerfors.
I Degerfors samlas man vid detta friluftsmuseum under högtidligheter eller när man vill fika i genuin miljö. Arbetarbostäder har förvandlats till hantverksbodar, kafé mm. Artistkvällar, loppmarknader och konstaktiviteter.
OrtDegerfors
Garphyttans nationalpark...
Garphyttan är en nationalpark vid östra sluttningen av Kilsbergens som inrättades 1909. På en vandring kan man får uppleva ett rikt fågelliv, blomsterrika odlingsmarker och en fantastisk utsikt från Svensbodaberget.
OrtLekeberg
Mullhyttan.
Den gamla kvarngården i Mullhyttan är idag hembygdsgård. Här finns gammal byakvarnen som varit i bruk sen 1700-talet. Här mals än idag ekologiskt mjöl som säljs i handelsboden.
OrtLekeberg
Kristinehamn till Karlstad
En varierande rundresa i södra Värmland mellan Värmlands två största städer.
OrtKristinehamn
Riseberga klosterruin.
En klosterruin från 1100-talet efter ett nunnekloster som tillhörde Cistercienserorden. När klostret var som störst ägde de 240 fastigheter i sex landskap. Ruinen är belägen i en parkliknande miljö.
OrtLekeberg
Gyttorp Centrum.
Gyttorp centrum är det första av efterkrigstidens bostadsområden som blivit statligt byggnadsminne. Mästerarkitekten Ralph Erskine ligger bakom och en upprustning på 1990-talet har återgett området dess rätta färgklanger.
OrtNora