Alvik till Äppelviken


Med start vid tunnelbanan i Alvik följer en av de populäraste strandpromenaderna. Plana träspångar blandas med kuperade grusvägar och någon bergsstig.

  • Till start: 4,8 Km 
  • Längd: 2,7 km 
  • Stopp:
  • Ort: Bromma 
  • Avgift: Nej 


Alvik till Äppelviken
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Sjöpaviljongen Tranebergs strand

En populär restaurang med vackert byggd på vattnet!  Endast en kvart från T-centralen ligger Sjöpaviljongen med utsikt över Essingefjärden. Här är det svenska smaker som gäller med fokus på hav och grill. Barn upp till och med 12 år får alla beställa halv portion av valfri maträtt (även pannkakor och köttbullar). Under sommarhalvåret kan man komma hit med egen båt då det finns reserverade båtplatser för gäster.

För öppettider se hemsidan.

08 – 704 04 24
Tranebergs Strand 4, Bromma

Länkar

Rastplats Alviks strand

En fin rastplats med bänk vid bryggan. Här ser man Fredhäll, Lilla och Stora Essingen och så sitter man på första parkett för att se passerande båtar.

Äppelvikens gård

På Äppelviksvägen 31 byggdes ursprungligen ett vanligt torp på 1750-talet. Har sedan dess byggts om flera gånger, innan det fick sitt nuvarande utseende. Bryggare Blackstadius köpte gården 1857, idag får man bege sig till Systembolaget i Alvik för att handla starka varor. Men passa på att njuta av utsikten mot Oxhålsberget på Stora Essingen först! Oxhålet heter sundet mellan Bromma och Stora Essingen. Oxhålsberget är ett ganska otillgängligt naturområde och därför, för att vara storstad, orört. På den norra sidan ligger Oxhålsbadet med brygga och omklädningsrum.

Stora Sjövillan

Stora Sjövillan är ett fd bränneri som ligger vid viken som heter just Äppelviken.

Engelska radhusen i Äppelviken

En del av Bromma trädgårdstad med de flesta byggnaderna uppförda på slutet av 1910-talet. Till grannars förskräckelse uppfördes dessa radhus år 1919. Alla radhusen har varsin egen liten täppa som anknyter till en engelska trädgårdstanken. Idag anses byggnaderna ha högt byggnadshistoriskt värde och marknadsvärdet är inte fy skam heller.

Park konditori

Park konditori erbjuder bröd och bakverk i en anrik och klassisk konditorimiljö. Det är öppet för frukost, lunch, fika. Man bakar med surdeg och ekologiskt mjöl från den hundraåriga kvarnen i Skärblacka, Östergötland.

Park Bageri etablerades 1924 av Bagaren Bengtsson i det nybyggda huset på Västerled 4. 1929 ändrades namnet till Park Konditori. Fram till 1960 bestod konditoriet enbart av försäljningsdelen samt bageriet i källaren. Därefter tog Park över den dåvarande skoaffärens lokal intill och fick så sitt kafferum.

På 80-talet lades den egna produktionen av bröd och konditorivaror ner och Park blev därmed ett café. Idag har de nya ägarna återställt Park till att både vara klassiskt bageri och konditori.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Traneberg till Alvik
En tur runt Traneberg, området som gett namn åt bron mot Kungsholmen. 450 meter lång var den på sin tid världens längsta brobåge gjuten i betong.
OrtBromma
Johannelundsbadet
En mindre badplats med liten sandstrand och stor gräsyta. 
OrtBromma
Från Smedslätten runt Ålstensskogen
Från Äppelviken och Smedslätten går turen via Ålstensskogen till Ålsten. Grillplatser, bad och skön natur kryddat med härlig sjöutsikt. Startar man från Alvik så fortsätter man utan att passera Äppelviken.
OrtBromma
Snoilskyvägen.
På denna paradgata med terrasslägenheter på magnifikt läge på klipporna högt över Mälaren är det lätt att förstå benämningen "Stockholms Beverly Hills".
OrtKungsholmen
Stora Essingen
PROMENAD. Den större av Essingeöarna bjuder på gång runt ön längs vattnet men avstickare inåt land finns också. Bäst är träspångar med utsikt mot Bromma och Gröndal. Promenadstråk i Stockholm. Fina platser i Stockholm. Fina ställen i Stockholm.
OrtStora Essingen