Älvkarleby.


Detta populära turistmål präglas helt av vatten. Här övade militären sig att bygga broar över vattendrag, man fiskar lax och man utvinner elektricitet.

  • Till start: 141,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Älvkarleby 
  • Avgift: Nej 


Älvkarleby.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 7

Älvkarleby

I Älvkarleby finns det ovanligt mycket att se på ett och samma ställe. Laxöns gamla träbebyggelse, gammalt och nytt vattenkraftverk, vackert turisthotell med restaurang, vandrarhem, vattenfall, gallerier. Tidigt förlade man ett ingenjörsregemente hit eftersom det var idealiskt att öva på att bygga (och plocka ned) broar. På Laxön finns fortfarande de gamla kasernerna kvar där bland annat STF:s vandrarhem håller till.

En naturlig promenad börjar vid parkeringen, vidare över Laxön bort mot en av de nybyggda kraftverksdammarna där man kan få se mäktiga forsar om de öppnar dammluckorna och vidare mot det gamla kraftverket från 1915 och den mäktiga Karl XIII:s bro. Kraftverket är fortfarande i drift och ger 126 MW.

Läs mera

Älvkarleby turisthotell

Restaurangen och hotellet är numera nedlagt. Den fina byggnaden skadar inte att titta närmare på.

Detta vackra hotells läge ansågs ligga vid "norra Upplands vackraste plats" och det låg något i det det trots konkurrens från otal vackra bruksorter. Turisthotellet är från 1890-talet och byggnaden är vacker med många fina trädetaljer. Platsen som präglas av vad Dalälven ger i form av lax och energi men även som hinder, då det var här man förlade ingenjörsregementet för att träna brobygge.

Carl XIIIs bro

När bron togs i bruk 1816 hade redan den förste Bernadotten i praktiken tagit över som monark. Bron är utsmyckad med Karl XIII:s namnchiffer och kallas också Carl XIII:s bro.

Sedan dess har man 1955-1956 genomfört en total ombyggnad då gamla brons pelare och brofästen ersattes av betong men stenblock och trädelar från gamla bron sattes upp igen.

Gamla kraftverket

Älvkarleby var Vattenfalls tredje stora projekt efter Olidans kraftverk i Trollhättan och Porjus kraftverk och syftet var att ge el åt Mellansverige. Kraftverket ritat av Erik Josephson hade från början en effekt på 70 MW, effekten har sedan ökats efterhand och ligger numera på 126 MW.

Alla dammar ersattes omkring 1990 med helt nya i ungefär samma lägen, eftersom betongen i de ursprungliga dammarna hade urlakats kraftigt, varvid även kraftverket byggdes till med nya aggregat. Anläggningen består av fem stycken dubbla horisontella Francisturbiner och det maximala flödet genom varje är 90 m³/s vilket ger ett totalflöde på 450 m³/s i hela stationen.

Laxön

Laxön ligger mitt i Älvkarleby-fallen och här hade ingenjörtrupperna under mer än 100 år sitt sommarläger när de övade broslagning över forsande vatten.

Militären har också uppfört alla byggnader på ön. De flesta byggdes redan i slutet av 1800-talet. Idag är husen renoverade och fyllda med nytt liv och innehåll.

Älvkarlebyfallen

Den höjdskillnad som finns precis här med de vattenfall som funnits i alla tider är skälet till att man la ett vattenkraftverk här. På slutet av 1700-talet byggde man en bro.

Varje år, söndagen före midsommar, släpps vattnet fritt och hundratals kubikmeter per sekund dånar ut i fallfårorna. Dammluckorna öppnas kl 12.30 och kl 15.30 - en mäktig och fascinerande upplevelse.

Älvkarleö gård

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Älvkarleby turisthotell - nedlagt
Hotellet med restaurang sägs ligga på "norra Upplands vackraste plats". Byggnaden från 1890-talet har många fina trädetaljer. Menyn är klassiskt svensk.
OrtÄlvkarleby
Furuvik Havskrog
En vackert belägen krog vid havet där du sitter inne i marin miljö eller ute på bryggan. Bedårande utsikt. Avstånd från E4: 14 km, c:a 16 min.
OrtGävle
Karlholmsbruk
Anlagt på 1720-talet av Charles de Geer när skogen runt Lövsta bruk tagit slut och medfört kolbrist. Bruket är väl bevarat sen smedjan renoverades 1973.
OrtTierp
Gasklockorna.
Här lagrades tidigare stadsgas. Idag är de en levande kulturscen med fem olikar arenor på Brynäs i Gävle med konserter, mässor, möten och sportevenemang. 
OrtGävle
Strömsbergs bruk
Strömsberg är ett komplett bruk med alla industri- och herrgårdsbyggnader från 16 och 1800-talen bevarade. Ofta vald plats för filmer tex Bille Augusts Den goda viljan.
OrtTierp
Huseliiharen
En vackert belägen restaurang i Gefle Segelsällskaps charmiga gamla lokaler med god mat och härlig utsikt.  Avstånd från E4 c:a: 13 min 13 km
OrtGävle