Älvsjö med omgivningar


En varierande rundtur som är ett bra exempel på allt intressant som finns nära storstan. Kyrkor, slott, gårdar och gamla mentalsjukhus står på schemat för denna utflykt.

  • Till start: 6,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Älvsjö 
  • Avgift: Nej 


Älvsjö med omgivningar
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Brännkyrka kyrka

Den första delen av denna kyrka byggdes redan på 1100-talet. Sedan dess har den brunnit flera gånger, där av både kyrkans och församlingens namn.

Örby slott

En bit söder om Lisebergs vårdcentral finner du Örby slott som byggdes runt 1674. Efter ett gäng olika ägare är det sedan 1976 Vietnams ambassad som huserar i lokalerna. Den vackra trädgården räckte en gång ända ner till där Stockholmsmässan idag ligger.

Lerkrogen

Både Brännkyrkas och Hägerstens hembygdsförsamlingar håller till i huset som ursprungligen tillhörde Västberga gård, men har blivit flyttat hit. Varje söndag är det permanent utställning om områdets historia samt fikaservering.

Långbro sjukhus

Mitt i Långbro park ligger dessa två stora byggnader, en för kvinnor (Stora kvinns) och en för män (Stora mans), som en gång tillhörde ett mentalsjukhus. Det öppnades 1910 och stängdes 1997. Här har bland annat Sveriges farligaste kvinna och Hermann Göring suttit inlåsta. Under marken i parken finns det gångar, där personalen kunde färdas mellan de två byggnaderna. Som mest hade man runt 1300 inskrivna patienter. Idag består Stora kvinns av bostadsrätter och Stora mans av skola och replokaler.

Långbro Värdshus

Långbro värdshus ligger vackert beläget vid ett av Stockholms vackraste parkområden som tillhör det som tidigare var Långbro sjukhus. Väntar man på bord så kan en liten bensträckare här rekommenderas. Att boka bord rekommenderas.
 
Här kan man äta vardagslunch, middag (ej måndag) och helgbrunch. Krögare är ingen mindre än Fredrik Eriksson, känd TV-kock, som bland annat varit med i kocklandslaget.

Mellan kl 11.00 - 14.00 serverar de dagens lunch.

Tel: 08-646 00 50

Länkar

Herrängens gård

Anor från 1600-talet och många ägare bakom sig. Mycket av inredningen är bibehållen och gör gården till ett populärt objekt för bröllop, dop, fester med mera.

Det som tidigare var bostad för gårdens föreståndare är nu ett helgöppet kafé.
Öppet alla lördagar och söndagar kl. 11-16.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Östberga-Stureby - Hälsans stig
Gå förbi Örby slott från 1674, Brännkyrka kyrka från 1100-talet och Göta landsväg. Annat sevärt är Östbergas 60-talshus och Sturebys villor från 20- till 40-tal.
OrtStockholm
Rågsved - Hälsans stig
En 8 km lång slinga som knyter ihop Rågsved, Högdalen och Hagsätra. Vackrast är Rågsveds friområde med hassellundar och fågellivet vid sjön Magelungen.
OrtHagsätra
Liljeholmskajens badbrygga
En omåttligt populär badbrygga och sommartid gäller det att vara här tidigt för att få plats. Oavsett väder är det från bryggan man den bästa utsikten.
OrtLiljeholmen
Långbro Värdshus
Beläget vid ett av Stockholms vackraste parkområden som tidigare var del av Långbro sjukhus. TV-kocken Fredrik Eriksson driver och boka bord bör man.
OrtLångbro
Nybohovs vattenreservoar.
Att ta sig upp här är väl värt besväret. Bedårande utsikt mot sjön Trekanten och City. Vattentornet rymmer 64000 kubikmeter och förser en stor del av stan med vatten.
OrtLiljeholmen
Hägerstenshamnen och Klubbensborg
Efter den här promenaden så brukar man revidera uppfattningen om var det är vackrast i stan. Fika på Villa Lyran med utsikt över Mälaren är ”höjdpunkten”.
OrtHägersten