Ängelholm


Vi har listat fyra sevärdheter som står ut i Ängelholm som inte bara är intressanta besöksmål utan även poängterar olika faser i stadens historia. En hembygdspark, ett flyg- och ett järnvägsmuseum och havsbadet med krog från sekelskiftets badepok.

  • Till start: 458,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ängelholm 
  • Avgift: Ja 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 4

Ängelholm Flygmuseum

Museet är uppbyggt och startat av ett fyrtiotal medlemmar ur flygflottiljen F!0 kamratförening 2004. Förutom uppbyggda miljöer och filmer som berättar om flottiljens 70-åriga historia så har man tre flygsimulatorer. De är av olika svårighetsgrad och kostar mellan 60 till 500 kr och man ges instruktioner av erfarna utbildare.

Det finns en cafeteria och en museishop med många intressanta föremål.

Hembygdsparken Ängelholm

Ända fram till 1700-talets början var denna plats mest att likna vid en sandöken. Dyner som sträckte sig från havet långt inåt land och sand yrde omkring. För att få bukt med problemen då man ibland inte kunde öppna dörrar, byggde man gärdesgårdar för att hindra och senare planterade träd för att bromsa sanden.

Så det är bland dessa träd man lagt den jättefina Ängelholms Hembygdspark som passande, från att varit sandöken, idag kallas en oas för hela familjen. Hela fem stycken museer: Tekniskt museum, Skolmuseum, Grönvallska gården från 1817, Luntertunstugan från 1763 och Läder- och lokalhistoriskt museum. Pyttetåget trafikerar härifrån till en sjätte museum i staden, Järnvägens Museum.

Men här finns även en rad andra kulturmiljöer, djur i hagar och en äventyrspark Upzone (avgiftsbelagd) där man kan åka linbana, balansera på grenar och klättra i träd. En mängd rastplatser för medhavd mat men även ett värdshus som serverar brunch.

Parken är tillgänglig för besök dygnet runt och det är fritt inträde. 

Läs mera

Länkar

Järnvägsmuseet

Museet ligger passande nog i ett ombyggt lokstall från 1898 och här visas den svenska järnvägshistorien. Det finns en fast basutställning och tillfälliga utställningar med olika tema som oftast har anknytning till järnväg.

Man ges en aha-upplevelse då man speglar den tid då vanligt folk mest gick till fots och båt var bästa transportmedlet för långa sträckor. Även gruvorna var tidiga med att få gruvvagnar att rulla lättare. Ett stort antal miljöer är uppbygga som levandegör historien och de nya yrken som tillkom presenteras. Man får se hur rallare, banvakter och stationspersonal arbetade och bodde.

Flera modelljärnvägar men även äkta föremål som dressiner, signaler, telefoner och en mängd andra små och stora föremål ur järnvägens historia. Museets raritet är världens äldsta järnvägsvagn från Bergslagen.

Läs mera

Ängelholms havsbad och Klitterhus

Ängelholms Havsbad är känt för sitt unika sanddynlandskap och den sex km långa barnvänliga badstranden. Ängelholm blev redan i slutet på 1800-talet känt som brunns- och badort, där vackra badplatser avlöser varandra som ett pärlband. Stranden inbjuder till promenader året om.

Klitterhus, pärlan mitt på stranden i Ängelholms havsbad. Modernt Skandinaviskt kök och design blandat med dofterna och vyerna av havet. Hotell med 12 rum och de flesta med havsutsikt.

Under en storm 1922 var hotellet nära att blåsa bort och flyttades därefter en bit upp på klitterna tlll dess nuvarande plats.

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ängelholms havsbad och Klitterhus
Ängelholms havsbad är känt för sitt unika sanddynlandskap och den sex km långa barnvänliga badstranden. Om man inte känner för strandpicknick så är Klitterhus, krogen mitt på stranden, ett starkt kort där man även kan ta in i något av de 12 rummen.
OrtÄngelholm
Flickorna Lundgren på Skäret
Här har det serverats kaffe sedan 1938 i vad som då var de sju systrarna Lundgrens sommarstuga. Fikar eller intar husmansklassiker gör man i det välbevarade 1700-talshuset eller den grönskande trädgården. 
OrtHöganäs
Italienska vägen
Enligt många en av Sveriges vackraste vägsträckor med böljande landskap och utsikt mot Kattegatt. Platserna man passerar längs vägen är riktiga pärlor. Båstad, Norrvikens trädgårdar, en scenisk rasplats samt Hovs hallar och Torekov.
OrtBåstad
Båstad
Tennisveckan drog folk hit för tennisen men nu drar nattlivet av egen kraft. Staden har mycket mer än strand, tennis och folkliv. Pittoresk bebyggelse och en rad sevärdheter i de vackra omgivningarna som är värda att uppleva.
OrtBåstad
Båstad strand
Ett serveess avstånd från tennisstadion ligger denna familjevänliga strand med flera restauranger, kaféer och kiosker. Vid hamnen intill finns även bodar med bland annat det lokala glassmärket Bjäreglass. ...
OrtBåstad
Norrvikens trädgårdar
Sju stilträdgårdar som visar trädgårdar från övriga Europa och resten av världen. Tre stigar kan följas där man ser en bäckravin, hassel- och fruktodling mm. 2006 utsedd till Europas näst vackraste. Kafé och restaurang och perfekt picknickgräs. Fri entré.
OrtBåstad