Kullahalvön


En rundtur mellan några klassiker som Mölle, Arild, Kullaberg och extra stopp vid en fantastisk utsiktsplats ovanför Mölle. Bra möjligheter till vandring så ta på bekväma skor. 

  • Till start: 470,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Höganäs 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Flickorna Lundgren på Skäret

Den första koppen kaffe serverades här redan 1938. Då var det de sju systrarna Lundgrens sommarstuga. Här kan man njuta av kaffe och kakor eller i det välbevarade 1700-talshuset eller den grönskande trädgården.

Men man är mer än fika. Här serveras god husmanskost och specialiteten är äggakaka men även lertallrikasill, räksmörgås och ofta någon laxrätt samt andra husmansklassiker.

I trädgården finns även en separat brödbod där man kan köpa med sig bröd, inläggningar, hemlagade safter och sylter.

Man har även grillkvällar, skaldjursafton, musikarrangemang och lördagsfrukostar.

Länkar

Arild

Den ursprungliga byn var en halvcirkel runt vid stranden med skyddande skogsbrant och har anor från medeltiden. Många av fiskarstugorna är flera hundra år gamla. Efterhand har Arild växt i en terrassbebyggelse ovanför med från tidigt 1900-tal i helt annan byggnadsstil än den ursprungliga. Kusten här är mycket speciell med raukliknande klippor och klapperstenshällar. Idag finns ett hamnfik eller så kan man gå till Rusthållargården eller Strand krog för finare måltider

På mitten av artonhundratalet utvecklades Arild tillsammans med närliggande Mölle till en turistort. Man lockade en mer aristokratisk publik. Hotell Mor Cilla byggdes 1856 som inte finns kvar idag fick t ex besök av Oscar II 1894. Hit lockades även konstnärer från Sverige, Norge och Danmark t ex P.S. Krøyer som fängslades av ljuset från havet, bymiljön och dess fiskarbefolkning samt omgivningarna.

Läs mera

Nimis

I Kullabergs naturreservat på platsen Håle stenar ligger det omtalade, kritiserade och älskade konstverket Nimis. Utsikten från platsen och på vägen hit är enastående.

Skaparen Lars Vilks har byggt allt av drivved. Broar, utkikstorn, tunnlar, bibliotek mm. Det gör också att säkerheten inte är den bästa. Som störst var Nimis 100 m långt och 25 meter högt och 160 000 spikar har använts sedan starten 1980. Myndigheterna kände till skulpturen först 1982 och den har klassats som svartbygge och var på väg att rivas. Till och med den omfattande juridiska dokumentationen har adderats till konceptkonstverket. Att konstverket dessutom står inom ett naturreservat gör det än mer unikt. Vilks menade att han i konstens namn stod över reglerna för naturreservatet.

Sedan 1986 ägdes skutpturen av de världsberömda konstnärsparet Christo och Jeanne-Claude och enligt Vilks tillhörde konstverket den utropade mikrostaten Ladonien.

Nimis nås genom att ta sig Himmelstorpsgårdens café och till höger om den gården går en stig som är markerad med N på stenar och träd. Det är inte bara konstverket som kräver smidighet att klättra på, stigen ned är även den en strapats, i synnerhet vid regn då branterna och frilagda rötter kan bli såphala.

Men Nimis är en mäktig upplevelse och med rätt skor, friska knän och oömma kläder så kan man verkligen rekommendera ett besök här.  2010 gjordes en uppskattning av antalet besökare till 40.000 per år. Ett besök vid Nimis sker på egen risk.

Lars Vilks hade ständigt livvaktsskydd sedan 2010 med andledning av de omtalade teckningarna av Muhammed som en rondellhund. Inom den muslimska världen riktades många hot från militanta islamister. Lars Vilks och hans två livvakter dog i en trafikolycka 3 oktober 2021. 

Läs mera

Mölle

Samhällen vid vattnet bildades ofta först som fiskelägen. Så är också fallet med Mölle som var ett fiskeläge under närliggande Krapperups slott från sent 1400-tal. Men orten kom mer än många andra att spela en stor roll i turismens framväxt under slutet av 1800-talet. Ett naturskönt läge vid Kullaberg och Öresund bidrog.

Synden i Mölle var ett begrepp från 1900-talets början. Det var män och kvinnor som badade tillsammans men med rejäla tvärrandiga baddräkter som dolde det mesta. Bland annat tyska turister letade sig hit.

Idag är det fortfarande turism som gäller och orten tredubblar sin befolkning på sommaren. Vill man lyxa så är det det högt belägna Grand Hotell Mölle som gäller men att ta sig upp hit bör man göra även om man inte ska inta något. Mängder med folk drar sig till hamnen för en glass, lite krabbfiske eller för att surfa i hamnens vågor och spisa på nåt av de enklare ställena.

Är man i Mölle bör man fortsätta den s k Italienska vägen vidare till Kullaberg. 

Läs mera

Italienska vägen, Kullaberg

Italienska vägen på Kullaberg går mellan Mölle cirka tre kilometer till Kullens fyr i väst-nordvästlig riktning från Mölle. Namnet på vägen kommer sig av att den liknar italienska vägar som ofta går i ”kornischer” eller hyllor i utmed berget. Ända fram till 2009 var vägen avgiftsbelagd fram till Kullens fyr. 

Kullens fyr och Kullaberg

Var man än befinner sig i nordvästra Skåne så är det stor chans att kunna se det 188 m höga Kullabergs silhuett mot horisonten. Tack vare dess höjd har det i över 1000 år varit någon form av fyrplats här för att vägleda sjöfarare. Idag finns istället Skandinaviens ljusstarkaste fyr här i ett av världens mest trafikerade vatten. Belägen 78,5 meter över havet kan den ses på fem mils avstånd.

För sextitalister och äldre minns man serien Kullamannen där fyren var del i denna barnskräckis vinjett.

Kullens farvatten är mötet mellan Skageracks salta och Östersjöns bräckta vatten vilket är en bra miljö för marint liv. Här kan man se tumlare och gråsäl. Antingen från land om vattnet är stilla eller om man tar sig på tummelsafari. Längs kusten utanför finns ett 300 m brett bälte som är blivit marint naturreservat för att bevara havsbotten så intakt som möjligt.

Information om naturen, utflykter och annat intressant ges i Kullabergs naturrum som ligger intill fyren.

OBS! Rör man sig runt på egen hand bör man vara mycket försiktig för det är branter utan räcken på sina håll.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rusthållargården Arild
Rusthållaregårdar var gårdar som var indelats till kavalleriet. Rusthållaregården i Arild är från 1675 men är idag hotell och restaurang av yppersta klass. 
OrtHöganäs
Krapperup slott
Slottet är en av Skånes äldsta sätesgårdar med anor från 1200-talet. Här kan man vandra runt parken ända ned till Öresund. Här finns Krapperups konsthall, en kaffestuga, slottsbod och ett museum.
OrtHöganäs
Nimis
Detta är Lars Vilks omtalade drivvedsskulpturer. Att ta sig ned hit är inte bara en upplevelse, det är en strapats också. Branta sluttningar och skulpturerna beträds på egen risk. Enastående utsikt.
OrtHöganäs
Höganäs...
OrtHöganäs
Viken
Pittoreskt fiskeläge med bra restauranger och flera kulturhistoriskt intressanta byggnader samt Vikens Sjöfartsmuseum. Här slår man lätt ihjäl några mysiga timmar.
OrtHöganäs
Ängelholms havsbad och Klitterhus
Ängelholms havsbad är känt för sitt unika sanddynlandskap och den sex km långa barnvänliga badstranden. Om man inte känner för strandpicknick så är Klitterhus, krogen mitt på stranden, ett starkt kort där man även kan ta in i något av de 12 rummen.
OrtÄngelholm