Arild


En pittoresk fiskeby där bebyggelsen ligger som årsringar i terrasser i sluttningen ovanför hamnen. Flera kända konstnärer lockades hit för ljuset och de vackra miljöerna. Här finns allt från enklare fiskestånd till finkrogar.

  • Till start: 470,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Höganäs 
  • Avgift: Nej 


Arild

Den ursprungliga byn var en halvcirkel runt vid stranden med skyddande skogsbrant och har anor från medeltiden. Många av fiskarstugorna är flera hundra år gamla. Efterhand har Arild växt i en terrassbebyggelse ovanför med från tidigt 1900-tal i helt annan byggnadsstil än den ursprungliga. Kusten här är mycket speciell med raukliknande klippor och klapperstenshällar. Idag finns ett hamnfik eller så kan man gå till Rusthållargården eller Strand krog för finare måltider

På mitten av artonhundratalet utvecklades Arild tillsammans med närliggande Mölle till en turistort. Man lockade en mer aristokratisk publik. Hotell Mor Cilla byggdes 1856 som inte finns kvar idag fick t ex besök av Oscar II 1894. Hit lockades även konstnärer från Sverige, Norge och Danmark t ex P.S. Krøyer som fängslades av ljuset från havet, bymiljön och dess fiskarbefolkning samt omgivningarna.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Krapperup slott
Slottet är en av Skånes äldsta sätesgårdar med anor från 1200-talet. Här kan man vandra runt parken ända ned till Öresund. Här finns Krapperups konsthall, en kaffestuga, slottsbod och ett museum.
OrtHöganäs
Flickorna Lundgren på Skäret
Här har det serverats kaffe sedan 1938 i vad som då var de sju systrarna Lundgrens sommarstuga. Fikar eller intar husmansklassiker gör man i det välbevarade 1700-talshuset eller den grönskande trädgården. 
OrtHöganäs
Kullahalvön
En rundtur mellan några klassiker som Mölle, Arild, Kullaberg och extra stopp vid en fantastisk utsiktsplats ovanför Mölle. Bra möjligheter till vandring så ta på bekväma skor. 
OrtHöganäs
Mölle till Helsingborg
Har man besökt Kullaberg eller Mölle för den delen så är detta en trevlig rundtur neråt Helsingborg.
OrtHöganäs
Höganäs...
OrtHöganäs
Ängelholms havsbad och Klitterhus
Ängelholms havsbad är känt för sitt unika sanddynlandskap och den sex km långa barnvänliga badstranden. Om man inte känner för strandpicknick så är Klitterhus, krogen mitt på stranden, ett starkt kort där man även kan ta in i något av de 12 rummen.
OrtÄngelholm