Kullens fyr och Kullaberg


Vid majestätiska Kullens ljusstarka fyr, 79,5  m över havet finns naturum och kafé som är basen för att uppleva fascinerande natur och djurliv längs ett system av stigar. Se upp för de branta stupen utan räcken.  Tips: Tumlarsafari

  • Till start: 473,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Höganäs 
  • Avgift: Nej 


Kullens fyr och Kullaberg

Var man än befinner sig i nordvästra Skåne så är det stor chans att kunna se det 188 m höga Kullabergs silhuett mot horisonten. Tack vare dess höjd har det i över 1000 år varit någon form av fyrplats här för att vägleda sjöfarare. Idag finns istället Skandinaviens ljusstarkaste fyr här i ett av världens mest trafikerade vatten. Belägen 78,5 meter över havet kan den ses på fem mils avstånd.

För sextitalister och äldre minns man serien Kullamannen där fyren var del i denna barnskräckis vinjett.

Kullens farvatten är mötet mellan Skageracks salta och Östersjöns bräckta vatten vilket är en bra miljö för marint liv. Här kan man se tumlare och gråsäl. Antingen från land om vattnet är stilla eller om man tar sig på tummelsafari. Längs kusten utanför finns ett 300 m brett bälte som är blivit marint naturreservat för att bevara havsbotten så intakt som möjligt.

Information om naturen, utflykter och annat intressant ges i Kullabergs naturrum som ligger intill fyren.

OBS! Rör man sig runt på egen hand bör man vara mycket försiktig för det är branter utan räcken på sina håll.

Läs mera

Länkar

Kullens fyr och Kullaberg
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rusthållargården Arild
Rusthållaregårdar var gårdar som var indelats till kavalleriet. Rusthållaregården i Arild är från 1675 men är idag hotell och restaurang av yppersta klass. 
OrtHöganäs
Arild
En pittoresk fiskeby där bebyggelsen ligger som årsringar i terrasser i sluttningen ovanför hamnen. Flera kända konstnärer lockades hit för ljuset och de vackra miljöerna. Här finns allt från enklare fiskestånd till finkrogar.
OrtHöganäs
Höganäs...
OrtHöganäs
Torekov.
Här frotterar sig Stockholmare i frottémorgonrockar på mornarnas bageripromenad. En pittoreskt f d fiskeby med flera bra krogar. Här avgår även färjan till Ven.
OrtBåstad
Viken
Pittoreskt fiskeläge med bra restauranger och flera kulturhistoriskt intressanta byggnader samt Vikens Sjöfartsmuseum. Här slår man lätt ihjäl några mysiga timmar.
OrtHöganäs
Domsten...
Detta gamla fiskeläge ligger en dryg mil norr om Helsingborg. Här finns en fin liten strand, en gästhamn och en liten hamnkrog där man även kan fika.  
OrtHelsingborg