Kullens fyr och Kullaberg


Vid majestätiska Kullens ljusstarka fyr, 79,5  m över havet finns naturum och kafé som är basen för att uppleva fascinerande natur och djurliv längs ett system av stigar. Se upp för de branta stupen utan räcken.  Tips: Tumlarsafari

  • Till start: 473,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Höganäs 
  • Avgift: Nej 


Kullens fyr och Kullaberg

Var man än befinner sig i nordvästra Skåne så är det stor chans att kunna se det 188 m höga Kullabergs silhuett mot horisonten. Tack vare dess höjd har det i över 1000 år varit någon form av fyrplats här för att vägleda sjöfarare. Idag finns istället Skandinaviens ljusstarkaste fyr här i ett av världens mest trafikerade vatten. Belägen 78,5 meter över havet kan den ses på fem mils avstånd.

För sextitalister och äldre minns man serien Kullamannen där fyren var del i denna barnskräckis vinjett.

Kullens farvatten är mötet mellan Skageracks salta och Östersjöns bräckta vatten vilket är en bra miljö för marint liv. Här kan man se tumlare och gråsäl. Antingen från land om vattnet är stilla eller om man tar sig på tummelsafari. Längs kusten utanför finns ett 300 m brett bälte som är blivit marint naturreservat för att bevara havsbotten så intakt som möjligt.

Information om naturen, utflykter och annat intressant ges i Kullabergs naturrum som ligger intill fyren.

OBS! Rör man sig runt på egen hand bör man vara mycket försiktig för det är branter utan räcken på sina håll.

Läs mera

Länkar

Kullens fyr och Kullaberg
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Mölle
Synden i Mölle var ett begrepp när förra seklet var ungt och badande kom hit från hela Europa. En mysig hamn med folkliv och kanske få syn på några surfare i aktion där.  Finät eller eller ta ett glas uppe vid Grand Hotell för utsikten i den fina jugendbyggnaden.
OrtHöganäs
Mölle till Helsingborg
Har man besökt Kullaberg eller Mölle för den delen så är detta en trevlig rundtur neråt Helsingborg.
OrtHöganäs
Krapperup slott
Slottet är en av Skånes äldsta sätesgårdar med anor från 1200-talet. Här kan man vandra runt parken ända ned till Öresund. Här finns Krapperups konsthall, en kaffestuga, slottsbod och ett museum.
OrtHöganäs
Höganäs...
OrtHöganäs
Torekov.
Här frotterar sig Stockholmare i frottémorgonrockar på mornarnas bageripromenad. En pittoreskt f d fiskeby med flera bra krogar. Här avgår även färjan till Ven.
OrtBåstad
Viken
Pittoreskt fiskeläge med bra restauranger och flera kulturhistoriskt intressanta byggnader samt Vikens Sjöfartsmuseum. Här slår man lätt ihjäl några mysiga timmar.
OrtHöganäs