Bjärka Säby gamla och nya slott


Två slott ett stenkast i från varandra i Östgötska Eklandskapet vid sjön Stora Rängen. Det äldre kan beskådas på håll men det nyare har kafé inne och ute och strosvänlig park.

  • Till start: 178,8 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Linköping 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Bjärka-Säby gamla slottet

Länkar

Bjärka-Säby nya slott

Bjärka-Säby nya slott är en slottsbyggnad i barockstil med säteritak som uppfördes på 1790-talet men interiören har däremot karaktär av sent 1700-tal. Byggherre var ägaren till det gamla slottet mitt över vägen drygt 200 meter ifrån, Germund Ludvig Cederhielm och arkitekt var Fredrik Magnus Piper

Nya slottet är omgivet av en engelsk park och det finns gott om riktigt stora och gamla ekar.

Hit skall man ta sig om man vill fika i vacker park- och slottsmiljö. Ett slottscafé öppet för allmänheten finns i slottets lokaler och det har en stor uteplats sommartid med sjöutsikt.

Slottet ägs av Pingstkyrkan och är tillgängligt för besök och visningar anordnas. 

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sturefors slott...
Detta trevåningsslott anlades 1704, ritat av Nicodemus Tessin d.y. Man kan fritt vandra runt i parken. Namnet kommer av Margareta Sture som var gift med förste ägaren Ture Nilsson Bielke, avrättad i Linköpings blodbad.
OrtLinköping
Brokind - Kinda kanal...
Kinda kanal följer Stångåns naturliga lopp från Linköping till sjön Åsunden och har sammanlagt nio slussar där Brokind är den sista räknat från stan.
OrtLinköping
Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum...
Ett museum inrymt i tre våningar i ett av tornen till landets äldsta profana byggnad. Vandra även runt slottet med slottsträdgården som kan beskådas utanför staket.
OrtLinköping
Ekenäs slott
Ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och har torn och vallgrav som ett riktigt sagoslott. Slottskafé sommartid.
OrtLinköping
Gamla Linköping
Gammal stad men uppförd på 1940-talet genom flytt av hus från stadskärnan samt några andra orter. Istället för att bara riva blev de bevarade. Detta är en av Sveriges bästa friluftsmuséer. Fri entré.
OrtLinköping
Forsaströms järnbruk...
OrtÅtvidaberg