Gamla Linköping


Gammal stad men uppförd på 1940-talet genom flytt av hus från stadskärnan samt några andra orter. Istället för att bara riva blev de bevarade. Detta är en av Sveriges bästa friluftsmuséer. Fri entré.

  • Till start: 175,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Linköping 
  • Avgift: Nej 


Gamla Linköping Friluftsmuseum

Gamla Linköping kommer högt upp i ranking av svenska ”gamla städer” och friluftsmuseer.

Idag kan det kännas rätt bakvänt men man flyttade faktiskt äldre bebyggelse från Linköping hit för att man skulle kunna bygga moderna lägenheter till arbetarna på Saab. Varför man inte byggde modernt här istället kan man undra men nu fick man ju lite ytterligare byggnader också.

Här kan man verkligen göra en resa i tiden och se hur en landsortstad såg ut i början av 1900-talet. Här finns ett hundratal byggnader och som i alla städer är det hus från olika epoker. De har flyttats vid olika tidpunkter, sätt och från olika delar av Linköping. Vissa flyttades nästa hela eller i större delar medan andra byggdes stock för stock.

I stadskvarteren finns även olika typer av stadsträdgårdar men vill man se det riktigt lantliga så promenerar man till Valla gård eller tar tuff-tuff tåget dit. På gården och Vallastallet, ett stort ponnystall med ett femtiotal hästar men även smådjur som getter och kaniner.

Andra höjdpunkter är Cloettabutiken, torget med bankmuseet, Dahlbergs café som startades av Norrköpingskändisen Ragnar Dahlberg med fru och har man tur stöter man på lokala entusiaster som går runt i tidsenliga kläder.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum...
Ett museum inrymt i tre våningar i ett av tornen till landets äldsta profana byggnad. Vandra även runt slottet med slottsträdgården som kan beskådas utanför staket.
OrtLinköping
Linköping
Stor stad men med en sevärd stadskärna man betar av på några timmar. Rik historia där domkyrka och slott. Trädgårdsföreningens stora park och den vackra ån är värt besöket. Kanske en av landets bästa cykelstäder.
OrtLinköping
Bergs slussar
Bergs slussar är kanske de mäktigaste på hela Göta kanal som passerar här. Det finns vandrarhem, kafé, bad nere vid sjön Roxen och minigolf. Båtturer till Borensberg och ut på Roxen startar här.  
OrtLinköping
Bjärka Säby gamla och nya slott
Två slott ett stenkast i från varandra i Östgötska Eklandskapet vid sjön Stora Rängen. Det äldre kan beskådas på håll men det nyare har kafé inne och ute och strosvänlig park.
OrtLinköping
Ekenäs slott
Ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och har torn och vallgrav som ett riktigt sagoslott. Slottskafé sommartid.
OrtLinköping