Gamla Linköping


  • Till start: 175,7 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Linköping 
  • Avgift: Nej 
Laddar..
Stor karta

Gammal stad men uppförd på 1940-talet genom flytt av hus från stadskärnan samt några andra orter. Istället för att bara riva blev de bevarade. Detta är en av Sveriges bästa friluftsmuséer. Fri entré.

Gamla Linköping Friluftsmuseum

Gamla Linköping kommer högt upp i ranking av svenska ”gamla städer” och friluftsmuseer.

Idag kan det kännas rätt bakvänt men man flyttade faktiskt äldre bebyggelse från Linköping hit för att man skulle kunna bygga moderna lägenheter till arbetarna på Saab. Varför man inte byggde modernt här istället kan man undra men nu fick man ju lite ytterligare byggnader också.

Här kan man verkligen göra en resa i tiden och se hur en landsortstad såg ut i början av 1900-talet. Här finns ett hundratal byggnader och som i alla städer är det hus från olika epoker. De har flyttats vid olika tidpunkter, sätt och från olika delar av Linköping. Vissa flyttades nästa hela eller i större delar medan andra byggdes stock för stock.

I stadskvarteren finns även olika typer av stadsträdgårdar men vill man se det riktigt lantliga så promenerar man till Valla gård eller tar tuff-tuff tåget dit. På gården och Vallastallet, ett stort ponnystall med ett femtiotal hästar men även smådjur som getter och kaniner.

Andra höjdpunkter är Cloettabutiken, torget med bankmuseet, Dahlbergs café som startades av Norrköpingskändisen Ragnar Dahlberg med fru och har man tur stöter man på lokala entusiaster som går runt i tidsenliga kläder.

Läs mera

Länkar

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...