Ekenäs slott


Ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och har torn och vallgrav som ett riktigt sagoslott. Slottskafé sommartid.

  • Till start: 161,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Linköping 
  • Avgift: Nej 


Ekenäs slott

Ekenäs anses vara Sveriges bäst bevarade renässansslott och ett av våra ståtligaste 1600-talsslott. Slottet tornar upp sig högt på en brant klippa överblickar sjön Teden och omges av en vallgrav.

Det vara riksrådet Peder Gustafsson Banér som på 1630- och 1640-talen gav slottet dess nuvarande utformning i renässansstil.  Man äntrar slottet över en fast stenbro, som tidigare hade vindbrygga, över vallgraven mot ett inkörsvalv i ett av två hörntorn. Vid borggården ligger två kvadratiska flyglar varav ena inrymmer kaféet.

Ekenäs blev byggnadsminne 1974 och är idag ett privatägt museum med ett slottskafé som håller öppet vid visningar. Vill man utforska slottet rekommenderas de guidade visningarna där man får uppleva arkitektur, inredning, konst och möbler från 400 år och som sig bör en hel del slottspökerier.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sturefors slott...
Detta trevåningsslott anlades 1704, ritat av Nicodemus Tessin d.y. Man kan fritt vandra runt i parken. Namnet kommer av Margareta Sture som var gift med förste ägaren Ture Nilsson Bielke, avrättad i Linköpings blodbad.
OrtLinköping
Hovetorp sluss - Kinda kanal...
Detta är ett noga utvalt utflyktsmål som besökts och kan rekommenderas. Vi jobbar just nu med att färdigställa texter och allmän information samt att redigera fler bilder till bildspel.
OrtLinköping
Linköping
Stor stad men med en sevärd stadskärna man betar av på några timmar. Rik historia där domkyrka och slott. Trädgårdsföreningens stora park och den vackra ån är värt besöket. Kanske en av landets bästa cykelstäder.
OrtLinköping
Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum...
Ett museum inrymt i tre våningar i ett av tornen till landets äldsta profana byggnad. Vandra även runt slottet med slottsträdgården som kan beskådas utanför staket.
OrtLinköping
Gamla Linköping
Gammal stad men uppförd på 1940-talet genom flytt av hus från stadskärnan samt några andra orter. Istället för att bara riva blev de bevarade. Detta är en av Sveriges bästa friluftsmuséer. Fri entré.
OrtLinköping
Glassrestaurang Smultronstället
Glassrestaurangen blev känd för svenska folket via Café Norrköping med Ragnar Dahlberg som programledare. Välförtjänt drar man folk till pittoreska Söderköping enkom för att glassa lite. Läget vid Göta kanal i pittoreska Söderköping gör sitt till.
OrtSöderköping