Ekenäs slott


Ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och har torn och vallgrav som ett riktigt sagoslott. Slottskafé sommartid.

  • Till start: 161,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Linköping 
  • Avgift: Nej 


Ekenäs slott

Ekenäs anses vara Sveriges bäst bevarade renässansslott och ett av våra ståtligaste 1600-talsslott. Slottet tornar upp sig högt på en brant klippa överblickar sjön Teden och omges av en vallgrav.

Det vara riksrådet Peder Gustafsson Banér som på 1630- och 1640-talen gav slottet dess nuvarande utformning i renässansstil.  Man äntrar slottet över en fast stenbro, som tidigare hade vindbrygga, över vallgraven mot ett inkörsvalv i ett av två hörntorn. Vid borggården ligger två kvadratiska flyglar varav ena inrymmer kaféet.

Ekenäs blev byggnadsminne 1974 och är idag ett privatägt museum med ett slottskafé som håller öppet vid visningar. Vill man utforska slottet rekommenderas de guidade visningarna där man får uppleva arkitektur, inredning, konst och möbler från 400 år och som sig bör en hel del slottspökerier.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Norsholms sluss och Kapten Billes...
Där snabbtåget från Stockholm visslar förbli ligger Norsholms sluss som är en del av Göta kanal. En bit från slussen ligger Kapten Billes där man kan hyra cykel, kanot eller bara äta gott eller fika.
OrtNorrköping
Bjärka Säby gamla och nya slott
Två slott ett stenkast i från varandra i Östgötska Eklandskapet vid sjön Stora Rängen. Det äldre kan beskådas på håll men det nyare har kafé inne och ute och strosvänlig park.
OrtLinköping
Linköping
Stor stad men med en sevärd stadskärna man betar av på några timmar. Rik historia där domkyrka och slott. Trädgårdsföreningens stora park och den vackra ån är värt besöket. Kanske en av landets bästa cykelstäder.
OrtLinköping
Gamla Linköping
Gammal stad men uppförd på 1940-talet genom flytt av hus från stadskärnan samt några andra orter. Istället för att bara riva blev de bevarade. Detta är en av Sveriges bästa friluftsmuséer. Fri entré.
OrtLinköping
Brokind - Kinda kanal...
Kinda kanal följer Stångåns naturliga lopp från Linköping till sjön Åsunden och har sammanlagt nio slussar där Brokind är den sista räknat från stan.
OrtLinköping
Bergs slussar
Bergs slussar är kanske de mäktigaste på hela Göta kanal som passerar här. Det finns vandrarhem, kafé, bad nere vid sjön Roxen och minigolf. Båtturer till Borensberg och ut på Roxen startar här.  
OrtLinköping