Ekenäs slott


Ett av Sveriges bäst bevarade renässansslott och har torn och vallgrav som ett riktigt sagoslott. Slottskafé sommartid.

  • Till start: 161,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Linköping 
  • Avgift: Nej 


Ekenäs slott

Ekenäs anses vara Sveriges bäst bevarade renässansslott och ett av våra ståtligaste 1600-talsslott. Slottet tornar upp sig högt på en brant klippa överblickar sjön Teden och omges av en vallgrav.

Det vara riksrådet Peder Gustafsson Banér som på 1630- och 1640-talen gav slottet dess nuvarande utformning i renässansstil.  Man äntrar slottet över en fast stenbro, som tidigare hade vindbrygga, över vallgraven mot ett inkörsvalv i ett av två hörntorn. Vid borggården ligger två kvadratiska flyglar varav ena inrymmer kaféet.

Ekenäs blev byggnadsminne 1974 och är idag ett privatägt museum med ett slottskafé som håller öppet vid visningar. Vill man utforska slottet rekommenderas de guidade visningarna där man får uppleva arkitektur, inredning, konst och möbler från 400 år och som sig bör en hel del slottspökerier.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Sturefors slott...
Detta trevåningsslott anlades 1704, ritat av Nicodemus Tessin d.y. Man kan fritt vandra runt i parken. Namnet kommer av Margareta Sture som var gift med förste ägaren Ture Nilsson Bielke, avrättad i Linköpings blodbad.
OrtLinköping
Norsholms sluss och Kapten Billes...
Där snabbtåget från Stockholm visslar förbli ligger Norsholms sluss som är en del av Göta kanal. En bit från slussen ligger Kapten Billes där man kan hyra cykel, kanot eller bara äta gott eller fika.
OrtNorrköping
Bjärka Säby gamla och nya slott
Två slott ett stenkast i från varandra i Östgötska Eklandskapet vid sjön Stora Rängen. Det äldre kan beskådas på håll men det nyare har kafé inne och ute och strosvänlig park.
OrtLinköping
Linköpings Slotts- & Domkyrkomuseum...
Ett museum inrymt i tre våningar i ett av tornen till landets äldsta profana byggnad. Vandra även runt slottet med slottsträdgården som kan beskådas utanför staket.
OrtLinköping
Löfstad slott
Löfstad slott ligger intill en motorvägsavfart kan sägas vara en rätt snofsig vägkrog. Museidelen visar exakt hur siste ägaren bodde 1946. Missa inte minnestenen över den lynchmördade Axel von Fersen i den vackra parken. Slottet är sevärt även utan museibesök.
OrtNorrköping
Söderköping
Söderköping anses av många som en av Sveriges allra mest pittoreska. Här bjuds man på båtliv vid Göta kanal, en glassrestaurang, ett utsiktsberg för den spänstige och massor med kulturhistoria och småortsgemyt.
OrtSöderköping