Borensberg


Pittoresk ort vid Göta kanal. Flera restauranger och fik samt ett porslinsmuseum. Cykel kan hyras för tur längs kanalen.

  • Till start: 181,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Motala 
  • Avgift: Nej 


Borensberg

Borensberg är en mysig liten sjöort med kanal med sluss och hamn, fik och restauranger. Slussen är den enda av Göta kanals slussar i Östergötland som drivs med handkraft.

Här kan man stanna till för en fika, en frozen youghurt en bit mat eller bo över på ett av de två anrika Göta Hotell, känt från flertalet filmer och Borensbergs Gästgiveri. Sommartid lever det upp men övrig tid bör man kolla tillgänglighet innan.

Från Borensberg kan man även ta kanalbåt eller hyra cykel. En bit från ”centrum” tar man sig till Glasbruket som är ett glasbruk med försäljning och glasblåseri.

Borensberg har inte hetat så längre än början av 1900-talet innan dess och från åtminstone 1307 sedan hette orten Husbyfjöl. Den årliga marknaden i september heter just Husbyfjölsmarknaden.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Motala
En riktig pärla vid Vätterns strand med Sveriges största insjöbad, Göta kanal och en hamn med rikt folkliv. Flera museer och vacker arkitektur.
OrtMotala
Längs Göta kanal och Vättern i Östergötland
En mycket vacker rundtur som går längs två kända vatten och flera sevärda platser. Göta kanal från Linköping till Motala och sedan längs Vättern söderut.
OrtMotala
Stjärnorps slottsruin och Stjärnorpsravinen.
Slottet uppfört 1650 fick den gamla huvudbyggnaden eldhärjad 1789. Kvar är ruinen med  två nya som flygelbyggnader flankerar. I bäckravinen intill går en c:a en km lång vandringsled som är en härlig naturupplevelse.
OrtLinköping
Övralid.
Vid Verner von Heidenstams slottslika gård Övrilid har man en fantastiskt utsikt över Vättnerns norra del. Platsen är besöksvärd närsomhelst men gården är idag museum och sommartid guidning varje timme.
OrtMotala
Östergötland historisk rundtur
Den historieintresserade får sitt lystmäte på denna tur genom Östergötlands jordbrukslandskap. 
OrtSkänninge
Skänninge
En ort som tidigare spelat en mycket stor roll i tidig svensk historia. Idag en unik trädstad där 276 av 312 byggnader i stadskärnan är av trä.
OrtSkänninge