Motala


En riktig pärla vid Vätterns strand med Sveriges största insjöbad, Göta kanal och en hamn med rikt folkliv. Flera museer och vacker arkitektur.

  • Till start: 195,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Motala 
  • Avgift: Ja 


Motala
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Motala

Det har bott människor här i 11000 år. På den tiden var Östersjön en insjö. Man vet att människorna var blåögda och både ljusa och mörka i hyn. Stan har präglats av vatten, vågor, kanaler samt radiovågor, radiokanaler.

Göta Kanal ansåg Baltzar von Platen skulle bli kanalens huvudstad och det är också här de första spadtagen tas.  Han var även designern bakom stadens solfjädersformade gatunät som riktas mot en punkt i Motalaviken. För att underhålla kanalbygget förlade man 1822 Platensmedjan här som med tiden stod på egna ben och blev grunden till en verkstadsindustri på orten. 1829, tre år innan kanalen stod klar avlider han och begravs vid Göta kanal i Motala.

Efter att man på 1920-talet anlagt ett kraftverk här etablerar sig bland andra Electrolux och Luxor här. Från den tiden gjordes radioutsändningar härifrån och Stockholm-Motala blev ett begrepp.

Vackra strandpromenader finns nära stadskärnan men även en bit nordväst om staden vid de fantastiska Varamobaden. En bit från stan ligger även Borenshults slussar.

Läs mera

Charlottenborgs slott - Motala museum

Charlottenborgs slott, idag museum. Här visas våra fantastiska träsniderier av Jungfru Sophia Isberg. Även en unik Miniatyrsamling med flera miljöer, en fågelsamling och även Svensk konst från 1600-talet tills idag samt en arkeologiutställning.

Slottet uppfördes år1652 av generalen och riksrådet Ludwig Weirik Lewenhaupt, vilken lät uppkalla sitt herresäte efter sin hustru Charlotte. Hembygdsmuseet i Motala fick, genom den Flodinska fågelsamlingen, redan från början (1911) en karaktär som något avviker från det traditionella mönstret. Med de kulturskatter som finns samlade på Charlottenborgs slott har Motala Museum utvecklats till en verklig sevärdhet. Ett tillskott av senare datum är konst från Östergötlands länsmuseum, Norrköpings konstmuseum och Thielska Galleriet.

Text Visit Östergötland

Läs mera

von Platens grav

Den 12 april 1810 fick Baltzar von Platen klartecken för att bygga en kanal som skulle förbinda Vättern med Vänern. Baltzar von Platen själv fick aldrig se kanalen färdig eftersom han avled 1829 och begravdes i Motala invid kanalen.

Platen vilar inte ensam i den cirka 70 kvm stora graven. Här finns flera familjemedlemmar och strax intill är även hans häst begravd. Gravplatsen är omgärdad med ett staket i smitt järn från Motala Verkstad. Bakom den tronar en drygt tre meter hög minnessten med orden "Platens Graf".

Text Visit Östergötland

Motala motormuseum

Sveriges största Motormuseum beläget vid Sveriges vackraste insjöhamn. Här finns en spännande samling fordon och annan teknik i tidsenliga miljöer. Här kan hela familjen uppleva en nostalgiresa utöver det vanliga. I närheten av museet finns Vätternakvariet som visar utställningen "Från regnskog till Vättern".

Våra uppbyggda miljöer är inte bara några enkla kulisser, utan det är flera fullt fungerande miljöer. 1 maj 2015 firade Motala Motormuseum 20-årsjubileum och öppnade en ny 380 kvadratmeter stor utställningsyta med främst mopeder, motorcyklar och skootrar. Nyheten bland tävlingsbilarna var en amerikansk Cart-bil från 2001 samma modell som Kenny Bräck tävlade med framgångsrikt.

Vi har t.ex. en komplett fungerande bilverkstad från 20-30-talet, där "montörerna" pratar med varandra, och då naturligtvis på "öschöttska".

ESSO-stationens bensinpumpar går igång när besökaren närmar sig stationen.Servicemannen servade verkligen kunderna på den tiden och standardbensin kostade 68 öre litern.

Naturligtvis spelas "Jazzgossen" när revykungen Karl Gerhards Daimler från 1961 skall beskådas.

Vid sidan om lutar sig Erik Zetterström alias "Kar de Mumma" i full skala förnöjt mot sin kära Rolls Royce.

Det år en av Sveriges mest fotograferade bilar. Besökaren får även höra nationalskalden Verner von Heidenstam läsa en dikt, en dikt som var med i hans diktsamling "Nya Dikter" som gav honom Nobelpriset 1915. Ljudet kommer från baksätet på hans pampiga Chrysler Imperial 1931.

Man kan lätt förstå Kronprinsessan Viktorias fundering vid kungafamiljens besök:

¨- Var har ni fått tag på alla saker?¨

När ni besöker Motala Motormuseum är det inte bara bilar och MC/mopeder!

Fotomuseum
Vi har även ett fotomuseum fyllt med gamla kameror och det finns även en hel avdelning med radioapparater, tv och telefoner!.

Barnmuseet
I barnmuseet kan de minsta titta på film och leksaker från förr.

Vätternakvariet

Text Visit Östergötland

Läs mera

Vätterpromenaden

Stadsplanen för denna del av Motala är solfjädersformar enligt design av kanalbyggaren Gustaf von Platen där gatorna pekade mot en punkt i viken.

Närmast vattnet ligger den böjda Vätternpromenaden som med dubbla rader av 142 st lindar ger ett magnifikt intryck. Från promenaden blickar man bort mot Motalabron och Vätterns ändlösa horisont.

Varamobaden

Här på Nordens längsta insjöbad kan det samlas tiotusen personer på den fem km långa stranden.

Tack vare den långgrunda, och därmed barnvänliga stranden,  så kommer temperaturerna upp högre än vanligt i Vättern. Norra och södra stranden är barnfamiljernas medan den centrala är för Östergötlands jet.set.

Man stoltserar med 80 fler soltimmar än övriga inlandet men är du här en grå dag så är en promenad att rekommendera.

Här finns WC och all möjlig service och glassbarer, kaféer, restauranger, vattenrutschkanor mm.

  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Charlottenborgs slott - Motala Museum...
Inrymt i slottet från 1652 ligger Motala museum som består av flera rätt olikadelar. En fågelsamling, en samling miniatyrer av miljöer och en konstsamling från 1600-talet till idag.
OrtMotala
Övralid.
Vid Verner von Heidenstams slottslika gård Övrilid har man en fantastiskt utsikt över Vättnerns norra del. Platsen är besöksvärd närsomhelst men gården är idag museum och sommartid guidning varje timme.
OrtMotala
Vadstena...
Heliga Birgitta verkade i klostret och här finns än idag Birgittinerorden kvar. Den äldre stadskärnan och Vätterstranden passar för rofyllt flanerande men klosterområdet samt slottet är måsten på denna självklara omväg.
OrtVadstena
Borensberg
Pittoresk ort vid Göta kanal. Flera restauranger och fik samt ett porslinsmuseum. Cykel kan hyras för tur längs kanalen.
OrtMotala
Östergötland historisk rundtur
Den historieintresserade får sitt lystmäte på denna tur genom Östergötlands jordbrukslandskap. 
OrtSkänninge
Väderstad Centralkonditori...
Väderstad Centralkonditori är ett populärt stopp längs E4 i Östergötland för att avnjuta klassisk svensk konditorikultur. Väderstadsknäcke och hemgjord saft köper man med sig med fördel.
OrtMjölby