Medevi brunn


Sveriges första kurort från sent 1600-tal. Besöksvärt året om men sommartid en sprudlande mötesplats med dagliga konserter. Vacker bebyggelse mestadels i trä och de flesta är byggnadsminnen. Värdshus, schweizeri, hotell och vandrarhem.

  • Till start: 192,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Motala 
  • Avgift: Nej 


Medevi brunn

Medevi brunn är nordens äldsta hälsobrunn, som grundades redan 1678 av Gustav Soop och Urban Hjärne.  Knappt 350 år senare lever brunnens historia vidare, välkommen att besöka oss för att uppleva lugnet i en fantastisk och kulturhistorisk miljö.

På området finns en mängd sevärdheter och vi har närhet till badplats, vandrings- och cykelleder och grissafari.

Medevi brunn hotell
Erbjuder 61 rum, med plats för totalt 120 personer, erbjuder ett varierat boende – från de mer enkla hotellrummen till sviter med egen salong. Alla rum har sin egen charm och inget är det andra likt. Rummen är utspridda i flera byggnader på brunnsområdet. Varje byggnad har sin egen speciella historia som det går att läsa om på rummen.

Wärdshuset och Schweizeriet
Det fina Wärdshuset från 1800-talet håller öppet hela Brunnssäsongen. Här kan du njuta av härliga måltider, allt från frukost till middag. Vi öppnar gärna upp för förbokade besök, när som på året.

Under de höga bokträden i Brunnsparken ligger Schweizeriet, som fått sitt namn efter de cafeér med alkoholservering som fanns förr. Här kan du njuta av ett glas vin i skuggan, ta en smörgås eller äta en lättare lunch.

Guidade visningar
Följ med på en guidad tur genom Medevi Brunns historia! Du får bland annat besöka Sveriges äldsta apotek, Lasarettsmuseet och Piperska byggningen med utsökta 1700-talsmöbler. Naturligtvis får du också dricka brunn. Stärkt av det hälsobringande vattnet går turen vidare i vår fantastiska kulturhistoriska miljö. Dagliga guidningar under brunnssäsong samt förbokade guidningar för grupper från april till oktober.

Medevi Brunnsorkester
Medevi Brunnsorkester har spelat varje sommar sedan 1870-talet. Numera består orkestern av utvalda professionella musiker, musiklärare och kompetenta amatörer som alla spelar ideellt. Medevi Brunnsorkester är en mässingssextett och spelar på historiskt tidsenliga, svenska instrument. De har en repertoar på över tusen musikstycken – allt från operetter och valser till ny modern musik. Under brunnssäsongen ljuder ljuva toner från musikpaviljongen vid café Schweizeriet när de spelar – både eftermiddagskonsert och kvällskonsert. På fredagskvällarna kan man även njuta av skymningskonsert när sommarkvällen lider mot sitt slut.

Grötlunken
Varje kväll samlas man till marschkonsert och Grötlunk. Då marscherar orkestern i täten och gäster och besökare går efter. Det är alltid samma marsch som spelas, komponerad av Friedrich Zikoff. Man utser en standarbärare – ett hedersamt uppdrag – som i sin tur väljer tofslärkor. Med pompa och ståt går man sedan en liten promenad på stora gången och avslutar med en kort ceremoni vid Societetsverandan – där man önskar varandra god natt. Grötlunken bör upplevas minst en gång i livet.

Apoteksmuseet
Det intressanta Apoteksmuseet är öppet dagligen under brunnssäsongen. Inredningen är från tidigt 1700-tal och lär vara Sveriges äldsta. Här finns många gamla apparater och konstruktioner som använts i behandlingen av patienter på Medevi Brunn genom århundradena, till exempel Berzelius elektricitetsmaskin för behandling av reumatiker med elchocker och pillerbrädan som användes från 1600-talet ända fram till 1977.

Lasarettsmuseet

Lasarettsverksamhet har funnits på Medevi Brunn sedan 1600-talet och finansierades länge av gåvor och insamlingar. Från 1949 till 1982 drevs det av Landstinget och här har cirka 140 000 patienter vistats, varav det stora flertalet lämnade Medevi märkbart förbättrade till kropp och själ. Numera är det museum som visas i samband med guidade turer.

Piperska byggningen
Piperska byggningen är nu museum och här finns några av de förnämsta möblerna på Medevi Brunn. Piperska byggningen ingår i den guidade turen.

Hantverksutställninga
Under hela brunnssäsongen är det konst- och hantverksutställningar i Kyrkbyggningen och Gråbyggningen. Här ställs allt från textilhantverk till akvareller och oljemålningar ut. Även i samband med Konstrundan kan man njuta av konst och hantverk på Medevi.

Text Visit Östergötland

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Övralid.
Vid Verner von Heidenstams slottslika gård Övrilid har man en fantastiskt utsikt över Vättnerns norra del. Platsen är besöksvärd närsomhelst men gården är idag museum och sommartid guidning varje timme.
OrtMotala
Varamobaden
Kanske Sveriges bästa insjöbad. Motalas stolthet och flera kilometer lång strand. 
OrtMotala
Borenshult
Borenshult ligger strax utanför Motala och har fem slussar som leder ned till sjön Boren och vidare till Borensberg. Kafé och grill samt flera rastplatser.
OrtMotala
Motala
En riktig pärla vid Vätterns strand med Sveriges största insjöbad, Göta kanal och en hamn med rikt folkliv. Flera museer och vacker arkitektur.
OrtMotala
Fagertärn naturreservat.
Här kan man uppleva de sällsynta röda näckrosorna som är länets stolthet. Efter en kortare vandring når man fram till näckrosor inom fotoavstånd.
OrtAskersund
Borensberg
Pittoresk ort vid Göta kanal. Flera restauranger och fik samt ett porslinsmuseum. Cykel kan hyras för tur längs kanalen.
OrtMotala