Charlottenborgs slott - Motala Museum...


Inrymt i slottet från 1652 ligger Motala museum som består av flera rätt olikadelar. En fågelsamling, en samling miniatyrer av miljöer och en konstsamling från 1600-talet till idag.

  • Till start: 193,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Motala 
  • Avgift: Ja 


Charlottenborgs slott - Motala museum

Charlottenborgs slott, idag museum. Här visas våra fantastiska träsniderier av Jungfru Sophia Isberg. Även en unik Miniatyrsamling med flera miljöer, en fågelsamling och även Svensk konst från 1600-talet tills idag samt en arkeologiutställning.

Slottet uppfördes år1652 av generalen och riksrådet Ludwig Weirik Lewenhaupt, vilken lät uppkalla sitt herresäte efter sin hustru Charlotte. Hembygdsmuseet i Motala fick, genom den Flodinska fågelsamlingen, redan från början (1911) en karaktär som något avviker från det traditionella mönstret. Med de kulturskatter som finns samlade på Charlottenborgs slott har Motala Museum utvecklats till en verklig sevärdhet. Ett tillskott av senare datum är konst från Östergötlands länsmuseum, Norrköpings konstmuseum och Thielska Galleriet.

Text Visit Östergötland

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Motala
En riktig pärla vid Vätterns strand med Sveriges största insjöbad, Göta kanal och en hamn med rikt folkliv. Flera museer och vacker arkitektur.
OrtMotala
Varamobaden
Kanske Sveriges bästa insjöbad. Motalas stolthet och flera kilometer lång strand. 
OrtMotala
Övralid.
Vid Verner von Heidenstams slottslika gård Övrilid har man en fantastiskt utsikt över Vättnerns norra del. Platsen är besöksvärd närsomhelst men gården är idag museum och sommartid guidning varje timme.
OrtMotala
Medevi brunn
Sveriges första kurort från sent 1600-tal. Besöksvärt året om men sommartid en sprudlande mötesplats med dagliga konserter. Vacker bebyggelse mestadels i trä och de flesta är byggnadsminnen. Värdshus, schweizeri, hotell och vandrarhem.
OrtMotala
Skänninge
En ort som tidigare spelat en mycket stor roll i tidig svensk historia. Idag en unik trädstad där 276 av 312 byggnader i stadskärnan är av trä.
OrtSkänninge
Östergötland historisk rundtur
Den historieintresserade får sitt lystmäte på denna tur genom Östergötlands jordbrukslandskap. 
OrtSkänninge