Charlottenborgs slott - Motala Museum...


Inrymt i slottet från 1652 ligger Motala museum som består av flera rätt olikadelar. En fågelsamling, en samling miniatyrer av miljöer och en konstsamling från 1600-talet till idag.

  • Till start: 193,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Motala 
  • Avgift: Ja 


Charlottenborgs slott - Motala museum

Charlottenborgs slott, idag museum. Här visas våra fantastiska träsniderier av Jungfru Sophia Isberg. Även en unik Miniatyrsamling med flera miljöer, en fågelsamling och även Svensk konst från 1600-talet tills idag samt en arkeologiutställning.

Slottet uppfördes år1652 av generalen och riksrådet Ludwig Weirik Lewenhaupt, vilken lät uppkalla sitt herresäte efter sin hustru Charlotte. Hembygdsmuseet i Motala fick, genom den Flodinska fågelsamlingen, redan från början (1911) en karaktär som något avviker från det traditionella mönstret. Med de kulturskatter som finns samlade på Charlottenborgs slott har Motala Museum utvecklats till en verklig sevärdhet. Ett tillskott av senare datum är konst från Östergötlands länsmuseum, Norrköpings konstmuseum och Thielska Galleriet.

Text Visit Östergötland

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Borensberg
Pittoresk ort vid Göta kanal. Flera restauranger och fik samt ett porslinsmuseum. Cykel kan hyras för tur längs kanalen.
OrtMotala
Vadstena...
Heliga Birgitta verkade i klostret och här finns än idag Birgittinerorden kvar. Den äldre stadskärnan och Vätterstranden passar för rofyllt flanerande men klosterområdet samt slottet är måsten på denna självklara omväg.
OrtVadstena
Medevi brunn
Sveriges första kurort från sent 1600-tal. Besöksvärt året om men sommartid en sprudlande mötesplats med dagliga konserter. Vacker bebyggelse mestadels i trä och de flesta är byggnadsminnen. Värdshus, schweizeri, hotell och vandrarhem.
OrtMotala
Östergötland historisk rundtur
Den historieintresserade får sitt lystmäte på denna tur genom Östergötlands jordbrukslandskap. 
OrtSkänninge
Skänninge
En ort som tidigare spelat en mycket stor roll i tidig svensk historia. Idag en unik trädstad där 276 av 312 byggnader i stadskärnan är av trä.
OrtSkänninge
Sommen runt...
Sommen är en sjö som angränsar till flera kommuner i Östergötland. Vi gör en spiralformad utflykt med start i Mjölbý och fortsätter söderut till en rad intressanta stopp i den del av länet som ger känslan av Småland.
OrtMjölby