Tåkern fågelsjö och naturum.


Vid Tåkern finns utsiktstorn som gör att man ser en stor del av sjön. Ett naturum ger intressant kunskap och fåglar för stora och små men är även en arkitektonisk pärla.

  • Till start: 217,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ödeshög 
  • Avgift: Nej 


Tåkern

Vid Tåkern finns norra Europas största vassområde med en yta motsvarande cirka 2400 fotbollsplaner. Här vid naturumet finns ett av fyra besöksområden där alla fyra har fågeltorn. Det är en av norra Europas viktigaste fågellokaler och man har sett 227 arter hittills.

Tåkern naturrum har tagit vasstaket till nya moderna höjder med Wingårdh arkitekter. Naturrummets utställningar passar barn i skolåldern men engagerar alla som t ex interaktiv ”tryck-och-se”-karta över fåglars flyttvägar.

Vill du bli bräckt med din vanliga systemkamera så hittar du fågelskådare med rejäla kameror och objektiv här. En bit från naturumet finns ett utsiktstorn där man kan se sjön från ”fågelperspektiv” och kanske få ett

För de mindre finns Prinsessan Estelles sagostig som är 700 m.

Läs mera

Länkar

Tåkern fågelsjö och naturum.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Alvastra klosterruin
Naturskönt belägen klosterruin i denna historiskt sett mycket betydelsefulla trakt. Klostret anlades redan 1143 av franska munkar och det var troligen Sverkerätten som låg bakom etableringen. Bra rastplatser. Fri entré.
OrtÖdeshög
Ombergs bokskog naturreservat.
Enastående utsikt över Vättern samt inåt land mot fågelsjön Tåkern. Rätt kämpig vandring hit upp men värt besväret och där väntar en rastplats som är en riktig höjdare.
OrtÖdeshög
Ombergs turisthotell
Få hotell har så här vacker utsikt som denna över Östgötaslätten och Vättern som detta anrika turisthotell med intressant historia. En lunch här är ett bra avstamp för allt intressant i omgivningarna.
OrtÖdeshög
Skänninge
En ort som tidigare spelat en mycket stor roll i tidig svensk historia. Idag en unik trädstad där 276 av 312 byggnader i stadskärnan är av trä.
OrtSkänninge
Östergötland historisk rundtur
Den historieintresserade får sitt lystmäte på denna tur genom Östergötlands jordbrukslandskap. 
OrtSkänninge
Varamobaden
Kanske Sveriges bästa insjöbad. Motalas stolthet och flera kilometer lång strand. 
OrtMotala