Tåkern fågelsjö och naturum.


Vid Tåkern finns utsiktstorn som gör att man ser en stor del av sjön. Ett naturum ger intressant kunskap och fåglar för stora och små men är även en arkitektonisk pärla.

  • Till start: 217,3 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ödeshög 
  • Avgift: Nej 


Tåkern

Vid Tåkern finns norra Europas största vassområde med en yta motsvarande cirka 2400 fotbollsplaner. Här vid naturumet finns ett av fyra besöksområden där alla fyra har fågeltorn. Det är en av norra Europas viktigaste fågellokaler och man har sett 227 arter hittills.

Tåkern naturrum har tagit vasstaket till nya moderna höjder med Wingårdh arkitekter. Naturrummets utställningar passar barn i skolåldern men engagerar alla som t ex interaktiv ”tryck-och-se”-karta över fåglars flyttvägar.

Vill du bli bräckt med din vanliga systemkamera så hittar du fågelskådare med rejäla kameror och objektiv här. En bit från naturumet finns ett utsiktstorn där man kan se sjön från ”fågelperspektiv” och kanske få ett

För de mindre finns Prinsessan Estelles sagostig som är 700 m.

Läs mera

Länkar

Tåkern fågelsjö och naturum.
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rökstenen
Världens största runsten tillika den kanske mest gåtfulla. Här finns ett litet museum med mycket intressant information som rör stenen men även om vikingatiden i allmänhet. Öppet året om. Fri entré.
OrtÖdeshög
Alvastra klosterruin
Naturskönt belägen klosterruin i denna historiskt sett mycket betydelsefulla trakt. Klostret anlades redan 1143 av franska munkar och det var troligen Sverkerätten som låg bakom etableringen. Bra rastplatser. Fri entré.
OrtÖdeshög
Vadstena...
Heliga Birgitta verkade i klostret och här finns än idag Birgittinerorden kvar. Den äldre stadskärnan och Vätterstranden passar för rofyllt flanerande men klosterområdet samt slottet är måsten på denna självklara omväg.
OrtVadstena
Skänninge
En ort som tidigare spelat en mycket stor roll i tidig svensk historia. Idag en unik trädstad där 276 av 312 byggnader i stadskärnan är av trä.
OrtSkänninge
Sommen runt...
Sommen är en sjö som angränsar till flera kommuner i Östergötland. Vi gör en spiralformad utflykt med start i Mjölbý och fortsätter söderut till en rad intressanta stopp i den del av länet som ger känslan av Småland.
OrtMjölby
Motala
En riktig pärla vid Vätterns strand med Sveriges största insjöbad, Göta kanal och en hamn med rikt folkliv. Flera museer och vacker arkitektur.
OrtMotala