Ombergs turisthotell


Få hotell har så här vacker utsikt som denna över Östgötaslätten och Vättern som detta anrika turisthotell med intressant historia. En lunch här är ett bra avstamp för allt intressant i omgivningarna.

  • Till start: 227,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ödeshög 
  • Avgift: Nej 


Ombergs turisthotell

På Ombergs turisthotell kan man uppleva gammaldags pensionatkänsla med nutida komfort med en utsikt som slår det mesta. Om Att bara ta sig upp hit och njut av utsikten över Vättern men äter man på restaurangen så står man sig för promenader på Omberg eller de andra sevärdheterna eller fladdermussafari.

Det har varit restaurang och pensionat här på olika sätt sedan 1892. Det uppfördes av folk från platsen i samband med att järnvägen Vadstena-Ödeshög stod färdig. Naturpromenader och roddturer i Vättern lockade hit besökare.

Redan 1912 brann hotellet ned men byggdes upp på två år och Ellen Key som bodde i det närliggande Strand samt Werner von Heidenstam var med som rådgivare. Sedan 2007 har man nya ägare som moderniserat men med bibehållen stil. 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Alvastra klosterruin
Naturskönt belägen klosterruin i denna historiskt sett mycket betydelsefulla trakt. Klostret anlades redan 1143 av franska munkar och det var troligen Sverkerätten som låg bakom etableringen. Bra rastplatser. Fri entré.
OrtÖdeshög
Rökstenen
Världens största runsten tillika den kanske mest gåtfulla. Här finns ett litet museum med mycket intressant information som rör stenen men även om vikingatiden i allmänhet. Öppet året om. Fri entré.
OrtÖdeshög
Väderstad Centralkonditori...
Väderstad Centralkonditori är ett populärt stopp längs E4 i Östergötland för att avnjuta klassisk svensk konditorikultur. Väderstadsknäcke och hemgjord saft köper man med sig med fördel.
OrtMjölby
Vadstena...
Heliga Birgitta verkade i klostret och här finns än idag Birgittinerorden kvar. Den äldre stadskärnan och Vätterstranden passar för rofyllt flanerande men klosterområdet samt slottet är måsten på denna självklara omväg.
OrtVadstena
Kleven kafé och utsiktsplats
En makalös utsikt över Vättern som kan avnjutas med en fika. Vandringsleder utgår här. Har man tur får man se hang gliders kasta sig ut.
OrtGränna
Skänninge
En ort som tidigare spelat en mycket stor roll i tidig svensk historia. Idag en unik trädstad där 276 av 312 byggnader i stadskärnan är av trä.
OrtSkänninge