Ombergs turisthotell


Få hotell har så här vacker utsikt som denna över Östgötaslätten och Vättern som detta anrika turisthotell med intressant historia. En lunch här är ett bra avstamp för allt intressant i omgivningarna.

  • Till start: 227,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ödeshög 
  • Avgift: Nej 


Ombergs turisthotell

På Ombergs turisthotell kan man uppleva gammaldags pensionatkänsla med nutida komfort med en utsikt som slår det mesta. Om Att bara ta sig upp hit och njut av utsikten över Vättern men äter man på restaurangen så står man sig för promenader på Omberg eller de andra sevärdheterna eller fladdermussafari.

Det har varit restaurang och pensionat här på olika sätt sedan 1892. Det uppfördes av folk från platsen i samband med att järnvägen Vadstena-Ödeshög stod färdig. Naturpromenader och roddturer i Vättern lockade hit besökare.

Redan 1912 brann hotellet ned men byggdes upp på två år och Ellen Key som bodde i det närliggande Strand samt Werner von Heidenstam var med som rådgivare. Sedan 2007 har man nya ägare som moderniserat men med bibehållen stil. 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Ellen Keys Strand
Ellen Keys strand är inte en badplats utan Strand är namnet på den Villa precis vid Vätterns strand som den internationellt kända författarinnan och samhällsdebattören lät uppföra 1910-1911 och inspirationen från utlandet är påtaglig. Flera visningar dagligen sommarhalvåret.
OrtÖdeshög
Ombergs bokskog naturreservat.
Enastående utsikt över Vättern samt inåt land mot fågelsjön Tåkern. Rätt kämpig vandring hit upp men värt besväret och där väntar en rastplats som är en riktig höjdare.
OrtÖdeshög
Väderstad Centralkonditori...
Väderstad Centralkonditori är ett populärt stopp längs E4 i Östergötland för att avnjuta klassisk svensk konditorikultur. Väderstadsknäcke och hemgjord saft köper man med sig med fördel.
OrtMjölby
Hjo
Sveriges kanske mest pittoreska stad har även ett bedårande läge vid Vätterns strand. Missa inte hamnen, gamla kuranstalten, stadskärnan och stranden. Tempererade Gullkroksbadet rekommenderas.
OrtHjo
Karlsborgs fästning och museum.
Byggandet skulle ta tio år men tog 90. När det var klart uppfyllde det inte sitt syfte då kanonerna utvecklats förbi. Ett mycket annorlunda samhälle skapades innanför murarna. Även museum.
OrtKarlsborg
Skänninge
En ort som tidigare spelat en mycket stor roll i tidig svensk historia. Idag en unik trädstad där 276 av 312 byggnader i stadskärnan är av trä.
OrtSkänninge