Karlsborgs fästning och museum.


Byggandet skulle ta tio år men tog 90. När det var klart uppfyllde det inte sitt syfte då kanonerna utvecklats förbi. Ett mycket annorlunda samhälle skapades innanför murarna. Även museum.

  • Till start: 222,1 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Karlsborg 
  • Avgift: Ja 


Karlsborgs fästning och museum.
Stor karta
Sevärdhet 1 av 2

Karlsborgs fästning

Det mäktiga fästningsbygget på Vanäs Udde i Vättern påbörjades 1819. Byggtiden var planerad till 10 år, men blev 90 år.

Ett centralt försvar.
Efter att Sverige förlorat Finland till Ryssland i kriget 1808-09. Blev Stockholm plötsligt en gränsstad och mer utsatt än tidigare.

Den svenska försvarsdebatten var intensiv och en centralförsvarsplan förordades. Planen gick ut på att en central fästning skulle byggas inne i landet, så att den svenska armén skulle få tid på sig att mobilisera.

Meningen var också att kungafamiljen, regeringen och guldreserven skulle kunna flyttas i säkerhet om det skulle bli krig.

Närheten till Göta kanal skulle underlätta transporterna så platsen där fästningen skulle byggas var given. 1819 beslutade Carl XIV Johan att en fästning skulle anläggas på Vanäs udde vid Vätterns västra strand.

En stad växer fram.
Byggnadsarbetet utfördes delvis av fästningsfångar, men också av lantarbetare, soldater och med tiden skickliga yrkesmän som stenhuggare och timmermän.

Innanför vallarna växte en stad upp efter civila förebilder med bostäder, sjukhus och verkstäder.

Redan på 1820-talet tillkom ett gatunät som ännu ligger till grund för bebyggelsen på fästningsområdet.

Läs mera

Karlsborgs Fästningsmuseum

Här kan du gå runt på de olika avdelningarna och titta på alla specialutställningar från historia till modern tid. Garnisonskyrkan på andra våningen får man inte missa.

Fästningsmuseet har mycket att erbjuda från de fasta basutställningarna om Karlsborgs fästning och bygden. Via minnen från alla förband förlagda till Karlsborgs fästning Livregementets husarer K3, Europas väckarklocka -Karlsborgs radiostation. till K3 i internationell tjänst.

Sommartid finns även tillfälliga utställningar.

Garnisonskyrkan som ligger på andra våning var en gång tänkt som plenisal.  Här finns bl a en ljuskrona tillverkad på fästningen, bestående av 276 bajonetter. Med sina tre symboler: krona- bajonetter-kedjor vill den påminna om kungamakten, militärmakten och straffångar som en gång byggde fästningen.

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Idas brygga
Idas brygga ligger i Karlsborg vid Vättern med utsikt över Göta kanal. Ät lokala specialiteter med tonvikt mot fisk. Utebar i juli.  Även hotell.
OrtKarlsborg
Vadstena...
Heliga Birgitta verkade i klostret och här finns än idag Birgittinerorden kvar. Den äldre stadskärnan och Vätterstranden passar för rofyllt flanerande men klosterområdet samt slottet är måsten på denna självklara omväg.
OrtVadstena
Övralid.
Vid Verner von Heidenstams slottslika gård Övrilid har man en fantastiskt utsikt över Vättnerns norra del. Platsen är besöksvärd närsomhelst men gården är idag museum och sommartid guidning varje timme.
OrtMotala
Ombergs bokskog naturreservat.
Enastående utsikt över Vättern samt inåt land mot fågelsjön Tåkern. Rätt kämpig vandring hit upp men värt besväret och där väntar en rastplats som är en riktig höjdare.
OrtÖdeshög
Ombergs turisthotell
Få hotell har så här vacker utsikt som denna över Östgötaslätten och Vättern som detta anrika turisthotell med intressant historia. En lunch här är ett bra avstamp för allt intressant i omgivningarna.
OrtÖdeshög
Fagertärn naturreservat.
Här kan man uppleva de sällsynta röda näckrosorna som är länets stolthet. Efter en kortare vandring når man fram till näckrosor inom fotoavstånd.
OrtAskersund