Ellen Keys Strand


Ellen Keys strand är inte en badplats utan Strand är namnet på den Villa precis vid Vätterns strand som den internationellt kända författarinnan och samhällsdebattören lät uppföra 1910-1911 och inspirationen från utlandet är påtaglig. Flera visningar dagligen sommarhalvåret.

  • Till start: 228,6 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Ödeshög 
  • Avgift: Nej 


Ellen Keys Strand

Ellen Key var en världsberömd författare, pedagog, fredsivrare, kvinnosakskämpe och visionär. Hon var opinionsbildare i frågor om yttrande- och tryckfrihet, kvinnors rättigheter, undervisnings- och sociala frågor. Hennes internationellt mest kända bok är Barnets Århundrade från 1900.

Ellen Keys Strand uppfördes mellan åren 1910 och 1911 som hennes drömhus, vackert beläget vid Vätterns strand. Huset är en blandning av Ellen Keys många inspirationskällor: jugendstilen, Italien och den svenska herrgården, inte minst egna barndomshemmet Sundsholms herrgård utanför Västervik. Sedan 1980 byggnadsminne.

Ellen Key anförtrodde förvaltningen till en stiftelse innan hon gick bort 1926. Hennes önskan vara att det skulle bli ett sommarhem för arbetande kvinnor som inte själva hade medel att bekosta vila och rekreation.

På sommarsäsongen har man öppet för besökare och visningar se hemsidan. 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Rökstenen
Världens största runsten tillika den kanske mest gåtfulla. Här finns ett litet museum med mycket intressant information som rör stenen men även om vikingatiden i allmänhet. Öppet året om. Fri entré.
OrtÖdeshög
Väderstad Centralkonditori...
Väderstad Centralkonditori är ett populärt stopp längs E4 i Östergötland för att avnjuta klassisk svensk konditorikultur. Väderstadsknäcke och hemgjord saft köper man med sig med fördel.
OrtMjölby
Hjo
Sveriges kanske mest pittoreska stad har även ett bedårande läge vid Vätterns strand. Missa inte hamnen, gamla kuranstalten, stadskärnan och stranden. Tempererade Gullkroksbadet rekommenderas.
OrtHjo
Kleven kafé och utsiktsplats
En makalös utsikt över Vättern som kan avnjutas med en fika. Vandringsleder utgår här. Har man tur får man se hang gliders kasta sig ut.
OrtGränna
Uppgrenna naturhus
En rogivand oas med vidudnerlig utsikt över Vättern. Entréavgift.
OrtGränna
Brahehus
Slottsruin med enastående utsikt och fri entré. Brahehus byggdes av greve Per Brahe d.y. på 1600-talet. Slottet var tänkt som änkesäte åt hans hustru men hon avled innan och Brahehus blev istället "turistanläggning". 1708 brann det ner och varit ruin sen dess. 
OrtJönköping