Dalarö - en sommarpärla.


  • Till start: 29,5 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Dalarö 
  • Avgift: Nej 
Dalarö - en sommarpärla.
Stor karta

Vi har försökt ta med det man bör ha sett när man besökt Dalarö. Utsiktsplatser, historiska byggnader, fik och restauranger samt ett pulserande sjöliv.  Finns även två promenader, se länkar nedan. I appen finns de i  kategorin ”Promenader söderut” eller ”Promenader nära” (om du är här).

Sevärdhet 1 av 8

Dalarö

Det pittoreska skärgårdssamhället uppstod under 1800-talet, när rika Stockholmare flyttade hit över somrarna. Många konstnärer var förtjusta i platsen, inte minst Anders Zorn som har målat av många kvinnor här. Den som kommer till Dalarö första gången blir hänförd.

Samhället är så behändigt att man i prinicip kan gå längs Odinsvägen som skär rakt igenom samhället ned till hamnen. För den som gillar utsikter har man kommit rätt flera utsiktplatser men Lotsberget är i topp.

Trippa har två promenader på Dalarö. En kort som rör sig i själva samhället och en lite längre som går ned till Askfatshamnen och längs Dalarö kanal.
Långa promenaden: Dalarö runt.
Korta promenaden: Dalarö - lilla promenaden.

Läs mera

Dalarö bageri

Förutom bageri är detta ett fik med en fin uteservering. Här kan man sitta och se på flanörer eller köpa med sig nåt gott hem. Det omåttligt populära lilla skärgårdsbageriet bakar allt sitt bröd själv på stenhällar.
Bageriet är mest öppet på sommaren men lördagar för det mesta. Se öppettiderna.

Länkar

Dalarö hotell Bellevue

Det här hotellet är mest ett konferenshotell men det är en imponerande byggnad. Och kika gärna in i lokalerna. Speciellt Bernadotterummet. Från terrassen har man en bra utsikt över fjärden.

Lotsberget

På Lotsberget har man 270 graders synfält ut mot havet och Ornö. Ledstången över berget kommer väl till pass för det sluttar rätt bra. En tvåsidig bänk står stadigt på klippan och här kan man sitta ned en bra stund innan man vandrar vidare.

Tulluppassningshuset

Här vare här vare våfflor. i det fd tulluppassningshuset bedrivs det kaféverksamhet med specialitet våfflor. Gräddas framför nosen på dig.

Stängt tills vidare.

Anders Franzéns sjöbod

Anders Franzén är ju känd för att han var den som lokaliserade regalskeppet Vasa. Han var stockholmare men tillbringade sin barndoms somrar här. Då var det inte så konstigt att han valde Dalarö som sin bas för sin marina forskning. Stugan är en fd saltbod som han köpte upp på 50-talet som förråd men som efter ombyggnad kunde användas att både bo och forska i.
 
Franzén kom nämligen på den briljanta idén att det var lönt att leta efter skeppsvrak i Östersjön eftersom avsaknad av skeppsmask gjorde att de troligtvis skulle vara väl bevarade. Något som Vasa också visade sig vara när det hittades av honom.
 
Det lilla trånga museet på 19 kvm är snabbt avverkat om det är öppet och utanför står en dykarklocka som är en kopia byggd efter gamla 1600-talsritningar.  Franzén skänkte boden 1988 och 1990 stod öppnat för allmänheten och blev byggnadsminne 2011.

Läs mera

Tullhuset Dalarö

Tullhuset i Dalarö byggdes på uppdrag av Gustaf III 1788. Huset är sedan länge byggnadsminne och här inrymdes tidigare tullmuseet men idag är Dalarö Skärgårdsmuseum och Dalarö turistbyrå inrymt här. Museet är öppet när turistbyrån är det och ibland har man specialutställningar så kika gärna förbi.

På nedre botten - med utgång mot sjösidan - finns Saltskutans Butik & Café, som har öppet tisdag - söndag året runt. Där serveras även dagens lunch.  I butiken finns historiska repliker från bronsåldern och fram till 1700-talet och diverse hantverk samt ett galleri.

Öppettider:
Varje dag Juni - Augusti 9-17 (övriga året 10-16)

Tullhuset, Odinsvägen 6A, Dalarö

Läs mera

Länkar

Utsiktsplats ovanför Dalarö strandväg

Här kan man ta igen sig när man tagit sig upp för det rätt mastiga trappan från Dalarö strandväg. Utsikten är mäktig. Här kan man välja att gå tillbaka mot centrala Dalarö eller fortsätta mot Askfatshamnen och kanalen.
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...