Dalslands konstmuseum


En bit ifrån Håverudviadukten ligger konstmuseet som inriktar sig på mötet mellan och naturen och det konstnärliga utrycket där materialen är centrala. Stor variation i uttryck och tekniker.

  • Till start: 327,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mellerud 
  • Avgift: Nej 


Dalslands konstmuseum

Om man besökt Akvedukten i Håverud har man bara 5 minuter hit.  Vackert beläget i gammal bruksmiljö men är en modern museibyggnaden, byggd efter ekologiska principer med naturmaterial som väl smälter in i omgivningen.

Museet som öppnade 1995 har en permanent en fin samling Dalslandsföremål och konst samt tre olika rum för tillfälliga utställningar. Tolv utställningar från mars till december. Man beskriver inriktningen ”materialbaserad konst med fokus på mötet mellan naturen och det konstnärliga uttrycket. Med en stor variation i uttryck och tekniker.”

Vid besöket kan man njuta av utsikten över sjön Övre Upperudshöljen som leder bort till Håverud i parken eller på museicaféets glasveranda.

Fri entré.

 

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Håverudsakvedukten
När man insåg att förhållandena omöjliggjorde bygget av en sluss här kom Nils Ericson på den geniala idén med en akvedukt. Denna ihop med korsande landsvägs- och järnvägsbro gör platsen mycket sevärd.
OrtArray
Skålleruds kyrka
Utsedd till Sveriges vackraste kyrka 2004 vilket är stort med tanke på att finns 3700 i landet. Kyrkan är mycket vackert belägen och har ett svart tak i skiffer från orten. Men det är främst kyrkans inredning som är i särklass.
OrtMellerud
Sju slussar i Dalsland.
Här följer vi Dalslands kanal och passerar sju olika slussar där man kan stöta på slussning av allt från kajaker till färjor. Flera är utmärkta rastställen.
OrtMellerud
Sörknattens naturreservat
Här bör man förbereda sig på en ganska lång men inte så krävande promenad. Förbi stora ljunghedar och över vackra skiftningar i berget kommer man till slut upp på en bedårande högplatå som belöning.
OrtÅmål
Högsbyns Hällristningar
Dalslands största fornminne med 2 500 figurer fördelade på över 300 hällar. Runt det vackert belägna hällristningsområdet från bronsåldern ledsagas man av informationsskyltar. Utmärkt för picknick.
OrtBengtsfors
Järnvägsstationen i Dals Rostock
När var du halva din vuxna längd? Ungefär vid 2-3 års ålder. Den här modellen är nämligen i skala 1:2 d v s halva storleken av den gamla stationsbyggnaden byggd 1908 som stod här till 1941 då den revs.
OrtMellerud