Skålleruds kyrka


Utsedd till Sveriges vackraste kyrka 2004 vilket är stort med tanke på att finns 3700 i landet. Kyrkan är mycket vackert belägen och har ett svart tak i skiffer från orten. Men det är främst kyrkans inredning som är i särklass.

  • Till start: 328,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mellerud 
  • Avgift: Nej 


Skålleruds kyrka

En kyrka som utsetts till Sveriges vackraste kyrka av Året Runt måste ju ha något extra.  Ett otroligt vackert läge vid sjön Nären. Kyrkan är omtyckt för bröllop och hit kommer många utomsocknes för att gifta sig.

Den rödmålade träkyrkan med skiffertak är vacker exteriört men det är den fantastiska interiören som tar priset.

Dess äldsta delar är från 1500-talet men en stor renovering gjordes 1679. Här kan du bl.a. se träskulpturer snidade på 1760-talet av Isak Schullström och målningar från 1679 av Erik Eriksson Grijs. Bjälkarna i taket är dekorerade med motiv men de äldsta målningarna finns ovanför orgeln och föreställer de fyra evangelisterna.

Äldsta föremålet är som ofta en dopfunt. Denna är från 1200-talet och är av norsk typ med ett uttömningshål i mitten. På kyrkogården finns de så typiska gravkorsen i järn.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Vackra Dalsland.
När man ända bara måste ta sig till Håverudsviadukten kan man väl fortsätta till några pärlor som Baldersnäs herrgård, några hällristningar, ett naturreservat och ett hembygdsmuseum.
OrtMellerud
Järnvägsstationen i Dals Rostock
När var du halva din vuxna längd? Ungefär vid 2-3 års ålder. Den här modellen är nämligen i skala 1:2 d v s halva storleken av den gamla stationsbyggnaden byggd 1908 som stod här till 1941 då den revs.
OrtMellerud
Nordiska Tomtemuseet
500 tomtar från 1800-talet och framåt inrymda i lokaler som är jämngamla med Melleruds bildande som köping 1908. Här säljs givetvis tomtar av olika slag samt julgodis, julkort och tomteservetter.
OrtMellerud
Sörknattens naturreservat
Här bör man förbereda sig på en ganska lång men inte så krävande promenad. Förbi stora ljunghedar och över vackra skiftningar i berget kommer man till slut upp på en bedårande högplatå som belöning.
OrtÅmål
Högsbyns Hällristningar
Dalslands största fornminne med 2 500 figurer fördelade på över 300 hällar. Runt det vackert belägna hällristningsområdet från bronsåldern ledsagas man av informationsskyltar. Utmärkt för picknick.
OrtBengtsfors
Strömmens sluss
Slussen ingår i Dalslands kanal ligger vackert vid sjön Ånimmen och här passar det perfekt att rasta och har man tur kan man få uppleva en slussning av den handdrivna slussen.
OrtArray