Skålleruds kyrka


Utsedd till Sveriges vackraste kyrka 2004 vilket är stort med tanke på att finns 3700 i landet. Kyrkan är mycket vackert belägen och har ett svart tak i skiffer från orten. Men det är främst kyrkans inredning som är i särklass.

  • Till start: 328,2 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mellerud 
  • Avgift: Nej 


Skålleruds kyrka

En kyrka som utsetts till Sveriges vackraste kyrka av Året Runt måste ju ha något extra.  Ett otroligt vackert läge vid sjön Nären. Kyrkan är omtyckt för bröllop och hit kommer många utomsocknes för att gifta sig.

Den rödmålade träkyrkan med skiffertak är vacker exteriört men det är den fantastiska interiören som tar priset.

Dess äldsta delar är från 1500-talet men en stor renovering gjordes 1679. Här kan du bl.a. se träskulpturer snidade på 1760-talet av Isak Schullström och målningar från 1679 av Erik Eriksson Grijs. Bjälkarna i taket är dekorerade med motiv men de äldsta målningarna finns ovanför orgeln och föreställer de fyra evangelisterna.

Äldsta föremålet är som ofta en dopfunt. Denna är från 1200-talet och är av norsk typ med ett uttömningshål i mitten. På kyrkogården finns de så typiska gravkorsen i järn.

Läs mera

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalslands konstmuseum
En bit ifrån Håverudviadukten ligger konstmuseet som inriktar sig på mötet mellan och naturen och det konstnärliga utrycket där materialen är centrala. Stor variation i uttryck och tekniker.
OrtMellerud
Köpmannebro slusstation
Här börjar Dalslands kanal och det är inte bara den första utan även den största slussen som förbinder Vänern med Svanefjorden. Här säljs läsk och glass och så passa på att ta en svalkande paus.
OrtMellerud
Sju slussar i Dalsland.
Här följer vi Dalslands kanal och passerar sju olika slussar där man kan stöta på slussning av allt från kajaker till färjor. Flera är utmärkta rastställen.
OrtMellerud
Järnvägsstationen i Dals Rostock
När var du halva din vuxna längd? Ungefär vid 2-3 års ålder. Den här modellen är nämligen i skala 1:2 d v s halva storleken av den gamla stationsbyggnaden byggd 1908 som stod här till 1941 då den revs.
OrtMellerud
Sörknattens naturreservat
Här bör man förbereda sig på en ganska lång men inte så krävande promenad. Förbi stora ljunghedar och över vackra skiftningar i berget kommer man till slut upp på en bedårande högplatå som belöning.
OrtÅmål
Strömmens sluss
Slussen ingår i Dalslands kanal ligger vackert vid sjön Ånimmen och här passar det perfekt att rasta och har man tur kan man få uppleva en slussning av den handdrivna slussen.
OrtArray