Yttre Bodane


Ett naturreservat vid Vänern med varierande skogs- och skärgårdslandskap med höga bergryggar i norr och örik skärgård i söder. Ett stigsystem med korta (spång enbart 100 m från parkeringen) eller långa vandringar.

  • Till start: 318,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Åmål 
  • Avgift: Nej 


Yttre Bodane

Yttre Bodane är ett naturreservat för ett skogs- och skärgårdslandskap i Vänern, ca 1 mil söder om Ånimskog.  Höga bergryggar i norr och örik skärgård i söder. 

Ett otroligt vacker skärgårdslandskap där vissa delar nås med båt men en stor del genom spänger.  I området finns ett stigsystem så att man kan välja korta eller långa vandringar.  Vill man uppleva känslan av naturreservatet räcker det med att gå några hundra meter från parkeringen så når man en spång vid Vänern.

Tallen är dominerande inom större delen av området och den mesta av skogen har en ålder på 70-110 år. Ett rikt fågelliv och sträckfågellokal om höstarna. Inom reservatet finns även 11 kuströsen från bronsåldern av riksintresse där dess like endast finns utefter Bohus- och Norrlandskusten.

Läs mera
Yttre Bodane
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Snäcke slusstation.
Slussen har en nivåskillnad på hela tre meter på en enkelsluss vilket gör en slussning spektakulär att uppleva. Slussen är en del av Snäcke Kanal och sammanbinder sjön Östebosjön med sjön Ånimmen.
OrtMellerud
Sju slussar i Dalsland.
Här följer vi Dalslands kanal och passerar sju olika slussar där man kan stöta på slussning av allt från kajaker till färjor. Flera är utmärkta rastställen.
OrtMellerud
Vackra Dalsland.
När man ända bara måste ta sig till Håverudsviadukten kan man väl fortsätta till några pärlor som Baldersnäs herrgård, några hällristningar, ett naturreservat och ett hembygdsmuseum.
OrtMellerud
Dalslands konstmuseum
En bit ifrån Håverudviadukten ligger konstmuseet som inriktar sig på mötet mellan och naturen och det konstnärliga utrycket där materialen är centrala. Stor variation i uttryck och tekniker.
OrtMellerud
Håverudsakvedukten
När man insåg att förhållandena omöjliggjorde bygget av en sluss här kom Nils Ericson på den geniala idén med en akvedukt. Denna ihop med korsande landsvägs- och järnvägsbro gör platsen mycket sevärd.
OrtArray
Skålleruds kyrka
Utsedd till Sveriges vackraste kyrka 2004 vilket är stort med tanke på att finns 3700 i landet. Kyrkan är mycket vackert belägen och har ett svart tak i skiffer från orten. Men det är främst kyrkans inredning som är i särklass.
OrtMellerud