Järnvägsstationen i Dals Rostock


När var du halva din vuxna längd? Ungefär vid 2-3 års ålder. Den här modellen är nämligen i skala 1:2 d v s halva storleken av den gamla stationsbyggnaden byggd 1908 som stod här till 1941 då den revs.

  • Till start: 334,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mellerud 
  • Avgift: Nej 


Järnvägsstationen i Dals Rostock

Dals Rostocks gamla järnvägsstation stod på denna plats mellan 1908-1941. År 2000 uppförden man denna modell i skala 1:2 med interiörer från hur det såg ut på 1920-talet med bl.a. vedspis, kakelugnar och möbler.

Skala 1:2 innebär att ett tak som ursprungligen var 288 cm i den gamla järnvägsstationen, enbart blir 144 cm högt i takhöjd på modellversionen. Så om man är längre än så får man huka sig när inne i stationen.

Kontakta Stationshusföreningen för visning, tel. 0530-20680. Nyckel kan även lånas för 30 kr i livsmedelsaffären nedanför backen.

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Skålleruds kyrka
Utsedd till Sveriges vackraste kyrka 2004 vilket är stort med tanke på att finns 3700 i landet. Kyrkan är mycket vackert belägen och har ett svart tak i skiffer från orten. Men det är främst kyrkans inredning som är i särklass.
OrtMellerud
Sju slussar i Dalsland.
Här följer vi Dalslands kanal och passerar sju olika slussar där man kan stöta på slussning av allt från kajaker till färjor. Flera är utmärkta rastställen.
OrtMellerud
Vackra Dalsland.
När man ända bara måste ta sig till Håverudsviadukten kan man väl fortsätta till några pärlor som Baldersnäs herrgård, några hällristningar, ett naturreservat och ett hembygdsmuseum.
OrtMellerud
Håverudsakvedukten
När man insåg att förhållandena omöjliggjorde bygget av en sluss här kom Nils Ericson på den geniala idén med en akvedukt. Denna ihop med korsande landsvägs- och järnvägsbro gör platsen mycket sevärd.
OrtArray
Dalaborg till Baldersnäs.
Rundturen startar vid den gamla slottsruinen Dalaborg och ringlar sig norrut till natursköna Baldersnäs herrgård för att kanske äta kvällens middag.
OrtMellerud
Sörknattens naturreservat
Här bör man förbereda sig på en ganska lång men inte så krävande promenad. Förbi stora ljunghedar och över vackra skiftningar i berget kommer man till slut upp på en bedårande högplatå som belöning.
OrtÅmål