Järnvägsstationen i Dals Rostock


När var du halva din vuxna längd? Ungefär vid 2-3 års ålder. Den här modellen är nämligen i skala 1:2 d v s halva storleken av den gamla stationsbyggnaden byggd 1908 som stod här till 1941 då den revs.

  • Till start: 334,0 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mellerud 
  • Avgift: Nej 


Järnvägsstationen i Dals Rostock

Dals Rostocks gamla järnvägsstation stod på denna plats mellan 1908-1941. År 2000 uppförden man denna modell i skala 1:2 med interiörer från hur det såg ut på 1920-talet med bl.a. vedspis, kakelugnar och möbler.

Skala 1:2 innebär att ett tak som ursprungligen var 288 cm i den gamla järnvägsstationen, enbart blir 144 cm högt i takhöjd på modellversionen. Så om man är längre än så får man huka sig när inne i stationen.

Kontakta Stationshusföreningen för visning, tel. 0530-20680. Nyckel kan även lånas för 30 kr i livsmedelsaffären nedanför backen.

Länkar

Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nordiska Tomtemuseet
500 tomtar från 1800-talet och framåt inrymda i lokaler som är jämngamla med Melleruds bildande som köping 1908. Här säljs givetvis tomtar av olika slag samt julgodis, julkort och tomteservetter.
OrtMellerud
Skålleruds kyrka
Utsedd till Sveriges vackraste kyrka 2004 vilket är stort med tanke på att finns 3700 i landet. Kyrkan är mycket vackert belägen och har ett svart tak i skiffer från orten. Men det är främst kyrkans inredning som är i särklass.
OrtMellerud
Vackra Dalsland.
När man ända bara måste ta sig till Håverudsviadukten kan man väl fortsätta till några pärlor som Baldersnäs herrgård, några hällristningar, ett naturreservat och ett hembygdsmuseum.
OrtMellerud
Dalslands konstmuseum
En bit ifrån Håverudviadukten ligger konstmuseet som inriktar sig på mötet mellan och naturen och det konstnärliga utrycket där materialen är centrala. Stor variation i uttryck och tekniker.
OrtMellerud
Dalaborgs slottsruin
Ruinen efter en av medeltidens viktigare borgar. Här beslutade att drottning Margareta som senare kom att styra Kalmarunionen skulle bli regent. Läget vid var optimalt där man över vattnet kunde nå åt tre väderstreck.
OrtDalaborg
Sörknattens naturreservat
Här bör man förbereda sig på en ganska lång men inte så krävande promenad. Förbi stora ljunghedar och över vackra skiftningar i berget kommer man till slut upp på en bedårande högplatå som belöning.
OrtÅmål