Dalaborgs slottsruin


Ruinen efter en av medeltidens viktigare borgar. Här beslutade att drottning Margareta som senare kom att styra Kalmarunionen skulle bli regent. Läget vid var optimalt där man över vattnet kunde nå åt tre väderstreck.

  • Till start: 323,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Dalaborg 
  • Avgift: Nej 


Dalaborgs slottsruin

Detta är inte bara en intressant historisk plats utan även en utsiktsplast perfekt för en picknick.

Dalaborg är idag en ruin efter den borg som byggdes 1304 av hertigarna Erik och Valdemar Birgersson som var söner till kung Magnus Ladulås. Beläget på en udde i Vänern med branta klippor ned mot vattnet var det ett strategiskt valt läge.

Platsen är historisk genom att det var här på som drottning Margareta år 1388, vaid tiden regent över Norge och Danmark, blev erkänd som regent även över Sverige.

Borgen var under 1400-talet en fast punkt i det dåvarande Dalaborgs län som omfattade större delen av Dalsland. Det var bland annat från Dalaborg som Erik av Pommern lät skicka utländska skattefogdar för att få in pengar till det kostsamma kriget mot Hansan. Deras skatteindrivning var inte så populär och det ledde fram till Engelbrektsupproret då flera fogdeborgar förstördes och 1434 förstördes Dalaborg av riddaren Peder Ulfsson Roos och hans bondehär.

Det som finns kvar av själva borgen är vallgraven, vallar, en terrass och källaren till ett blockhus. Vill man se hur borgen såg ut så finns en modell på Melleruds museum i Mellerud knappt två mil härifrån.

Läs mera
Laddar..
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalaborgs slottsruin
Ruinen efter en av medeltidens viktigare borgar. Här beslutade att drottning Margareta som senare kom att styra Kalmarunionen skulle bli regent. Läget vid var optimalt där man över vattnet kunde nå åt tre väderstreck.
OrtDalaborg
Hindens rev
En naturupplevelse som fängslar alla. Halva vägen bil men sen får man vandra rakt ut i Vänern på ett alltmer smalnande näs och tillslut ha vatten inom stenkast på båda sidor.
OrtLidköping
Järnvägsstationen i Dals Rostock
När var du halva din vuxna längd? Ungefär vid 2-3 års ålder. Den här modellen är nämligen i skala 1:2 d v s halva storleken av den gamla stationsbyggnaden byggd 1908 som stod här till 1941 då den revs.
OrtMellerud
Köpmannebro slusstation
Här börjar Dalslands kanal och det är inte bara den första utan även den största slussen som förbinder Vänern med Svanefjorden. Här säljs läsk och glass och så passa på att ta en svalkande paus.
OrtMellerud
Skålleruds kyrka
Utsedd till Sveriges vackraste kyrka 2004 vilket är stort med tanke på att finns 3700 i landet. Kyrkan är mycket vackert belägen och har ett svart tak i skiffer från orten. Men det är främst kyrkans inredning som är i särklass.
OrtMellerud
Dalslands konstmuseum
En bit ifrån Håverudviadukten ligger konstmuseet som inriktar sig på mötet mellan och naturen och det konstnärliga utrycket där materialen är centrala. Stor variation i uttryck och tekniker.
OrtMellerud