Dalaborg till Baldersnäs.


Rundturen startar vid den gamla slottsruinen Dalaborg och ringlar sig norrut till natursköna Baldersnäs herrgård för att kanske äta kvällens middag.

  • Till start: 323,4 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mellerud 
  • Avgift: Nej 


Laddar..
Stor karta
Sevärdhet 1 av 6

Dalaborgs slottsruin

Detta är inte bara en intressant historisk plats utan även en utsiktsplast perfekt för en picknick.

Dalaborg är idag en ruin efter den borg som byggdes 1304 av hertigarna Erik och Valdemar Birgersson som var söner till kung Magnus Ladulås. Beläget på en udde i Vänern med branta klippor ned mot vattnet var det ett strategiskt valt läge.

Platsen är historisk genom att det var här på som drottning Margareta år 1388, vaid tiden regent över Norge och Danmark, blev erkänd som regent även över Sverige.

Borgen var under 1400-talet en fast punkt i det dåvarande Dalaborgs län som omfattade större delen av Dalsland. Det var bland annat från Dalaborg som Erik av Pommern lät skicka utländska skattefogdar för att få in pengar till det kostsamma kriget mot Hansan. Deras skatteindrivning var inte så populär och det ledde fram till Engelbrektsupproret då flera fogdeborgar förstördes och 1434 förstördes Dalaborg av riddaren Peder Ulfsson Roos och hans bondehär.

Det som finns kvar av själva borgen är vallgraven, vallar, en terrass och källaren till ett blockhus. Vill man se hur borgen såg ut så finns en modell på Melleruds museum i Mellerud knappt två mil härifrån.

Läs mera

Järnvägsstationen i Dals Rostock

Dals Rostocks gamla järnvägsstation stod på denna plats mellan 1908-1941. År 2000 uppförden man denna modell i skala 1:2 med interiörer från hur det såg ut på 1920-talet med bl.a. vedspis, kakelugnar och möbler.

Skala 1:2 innebär att ett tak som ursprungligen var 288 cm i den gamla järnvägsstationen, enbart blir 144 cm högt i takhöjd på modellversionen. Så om man är längre än så får man huka sig när inne i stationen.

Kontakta Stationshusföreningen för visning, tel. 0530-20680. Nyckel kan även lånas för 30 kr i livsmedelsaffären nedanför backen.

Länkar

Dalslands konstmuseum

Om man besökt Akvedukten i Håverud har man bara 5 minuter hit.  Vackert beläget i gammal bruksmiljö men är en modern museibyggnaden, byggd efter ekologiska principer med naturmaterial som väl smälter in i omgivningen.

Museet som öppnade 1995 har en permanent en fin samling Dalslandsföremål och konst samt tre olika rum för tillfälliga utställningar. Tolv utställningar från mars till december. Man beskriver inriktningen ”materialbaserad konst med fokus på mötet mellan naturen och det konstnärliga uttrycket. Med en stor variation i uttryck och tekniker.”

Vid besöket kan man njuta av utsikten över sjön Övre Upperudshöljen som leder bort till Håverud i parken eller på museicaféets glasveranda.

Fri entré.

 

Läs mera

Länkar

Håverudsakvedukten

Akvedukten i Håverud är något så unikt som en kombination av en landsvägsbro, järnvägsbro och en akvedukt.

Det var Nils Ericson, lillebror till John Ericson och känd kanalbyggare som skapade akvedukten. De lokala markförhållandena, den branta forsen och de stupande bergssidorna gjorde det omöjligt att bygga en vanlig slussanläggning så Nils kom på idén att istället bygga en akvedukt i form av en fritt hängande bro. Vattnet leds i en dryga 30 meter lång plåtränna ovanför forsen. Plåtarna är sammanfogade med 33000 nitar, varav ingen av nitarna behövt bytas ut. Akvedukten var frimärksmotiv 1968.

Förutom den sevärda akvedukten som är populäraste sevärdheten är detta Dalslands turistcentrum som heter Dalsland Center. Man äter gott på Håverud Brasseri som är en fisk och skaldjursrestaurang och Håveruds Rökeri där man både kallröker och varmröker fisk. Intill ligger även Kanalmuséet och Dalslands glashytta med butik och galleri.

Kanalen är öppen för passagerarbåtstrafik under tiden 1 maj – 30 september och man kan även göra rundturer i kombination med rälsbuss. Tre rederier har passagerartrafik som passerar Håverud, det är M/S Dalslandia, M/S Storholmen och M/S Dalsland.

Läs mera

Högsbyns Hällristningar

Hällristningarna i Högsbyn är Dalslands största och märkligaste fornminne. Ristningarna är från bronsåldern och består av 2 500 figurer fördelade på över 300 hällar. Det är bilder på skepp, fotsulor, händer, hundar och människor mm.

Den märkligaste figuren finns på den sk processionshällen och föreställer är en man, voltigören, som gör en baklängesvolt på ett skepp.  En närmast identisk hällristning finns 6 mil härifrån i Sotorp i Tanum, Bohuslän. På Kreta gjorde man liknande målningar 1500 f kr men då gjordes volten över framrusande tjurar.

Hällristningarna är vackert belägna vid Råvarpens strand och är en del av Tisselskogs naturreservat. Här finns en vandringsled på c:a 5 km.

Läs mera

Baldersnäs Herrgård

Ett av Dalslands populäraste resmål.

På den grönskande halvön i Laxsjön ligger Baldersnäs som uppfördes 1796 och vid mitten av 1800-talet kallades gården på Baldersnäshalvön för Dalslands kronjuvel. Här anlade bruksherren Carl Fredrik Waern en av landets största och mest omtalade engelska parker. 15 km promenadstigar och 240 främmande träslag och broar, konstgjorda holmar och paviljonger där en del av vad som uppfördes bara finns rester kvar men grottor, stentorn, berginskriptioner, båthamn och exotiska träd återstår.

Idag är herrgården hotell där man bor i huvudbyggnaden eller två nybyggda flyglar.  Man har Spa-avdelning samt restaurang rekommenderad i White Guide.  Här ordnas evenemang med kända artister, musikarrangemang, målarkurser, utställningar mm.

Innan man kommer fram till herrgården passerar man sädesmagasinet ”Rian” där Steneby Hemslöjd sin butik med försäljning av handdukar, löpare, dukar och plädar från svenska väverier som Ekelunds Linneväveri, Klässbol, Insjön och Klippan.

Sommartid är Café Allé öppet fredag till söndag. För övriga öppettider se hemsidan.

 

Läs mera
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalaborg till Baldersnäs.
Rundturen startar vid den gamla slottsruinen Dalaborg och ringlar sig norrut till natursköna Baldersnäs herrgård för att kanske äta kvällens middag.
OrtMellerud
Nordiska Tomtemuseet
500 tomtar från 1800-talet och framåt inrymda i lokaler som är jämngamla med Melleruds bildande som köping 1908. Här säljs givetvis tomtar av olika slag samt julgodis, julkort och tomteservetter.
OrtMellerud
Järnvägsstationen i Dals Rostock
När var du halva din vuxna längd? Ungefär vid 2-3 års ålder. Den här modellen är nämligen i skala 1:2 d v s halva storleken av den gamla stationsbyggnaden byggd 1908 som stod här till 1941 då den revs.
OrtMellerud
Sju slussar i Dalsland.
Här följer vi Dalslands kanal och passerar sju olika slussar där man kan stöta på slussning av allt från kajaker till färjor. Flera är utmärkta rastställen.
OrtMellerud
Yttre Bodane
Ett naturreservat vid Vänern med varierande skogs- och skärgårdslandskap med höga bergryggar i norr och örik skärgård i söder. Ett stigsystem med korta (spång enbart 100 m från parkeringen) eller långa vandringar.
OrtÅmål
Dalslands konstmuseum
En bit ifrån Håverudviadukten ligger konstmuseet som inriktar sig på mötet mellan och naturen och det konstnärliga utrycket där materialen är centrala. Stor variation i uttryck och tekniker.
OrtMellerud