Hjortens udde


Naturskön plats. Vänern kan sägas ha en midja vilket är en formation från inlandsisen med denna udde, Hjortens udde som möter Hindens rev på Västgötasidan. Udden fortsätter under vattnet till andra sidan.

  • Till start: 318,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mellerud 
  • Avgift: Nej 


Hjortens udde

Hjortens udde har sin förlängning i Hindens rev på västgötasidan av Vänern och mellan dessa två går en undervattensrygg som en orsakats av inlandsisens tillbakagång. 

När inlandsisen stod stilla under lång tid innan den slutligen gick tillbaka då bildades Hjortens udde och dess långa stråk ut i Vänern. Detta delar upp Vänern i Dalbosjön i väster och östra delen kallad Värmlandsjön.

Hjortens Udde är också känd för sin fyr som har betjänat Vänersjöfarten i över 150 år. Den var bemannad till 1982.

Hjortens udde
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Nordiska Tomtemuseet
500 tomtar från 1800-talet och framåt inrymda i lokaler som är jämngamla med Melleruds bildande som köping 1908. Här säljs givetvis tomtar av olika slag samt julgodis, julkort och tomteservetter.
OrtMellerud
Hindens rev
En naturupplevelse som fängslar alla. Halva vägen bil men sen får man vandra rakt ut i Vänern på ett alltmer smalnande näs och tillslut ha vatten inom stenkast på båda sidor.
OrtLidköping
Sju slussar i Dalsland.
Här följer vi Dalslands kanal och passerar sju olika slussar där man kan stöta på slussning av allt från kajaker till färjor. Flera är utmärkta rastställen.
OrtMellerud
Vackra Dalsland.
När man ända bara måste ta sig till Håverudsviadukten kan man väl fortsätta till några pärlor som Baldersnäs herrgård, några hällristningar, ett naturreservat och ett hembygdsmuseum.
OrtMellerud
Järnvägsstationen i Dals Rostock
När var du halva din vuxna längd? Ungefär vid 2-3 års ålder. Den här modellen är nämligen i skala 1:2 d v s halva storleken av den gamla stationsbyggnaden byggd 1908 som stod här till 1941 då den revs.
OrtMellerud
Yttre Bodane
Ett naturreservat vid Vänern med varierande skogs- och skärgårdslandskap med höga bergryggar i norr och örik skärgård i söder. Ett stigsystem med korta (spång enbart 100 m från parkeringen) eller långa vandringar.
OrtÅmål