Hjortens udde


Naturskön plats. Vänern kan sägas ha en midja vilket är en formation från inlandsisen med denna udde, Hjortens udde som möter Hindens rev på Västgötasidan. Udden fortsätter under vattnet till andra sidan.

  • Till start: 318,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mellerud 
  • Avgift: Nej 


Hjortens udde

Hjortens udde har sin förlängning i Hindens rev på västgötasidan av Vänern och mellan dessa två går en undervattensrygg som en orsakats av inlandsisens tillbakagång. 

När inlandsisen stod stilla under lång tid innan den slutligen gick tillbaka då bildades Hjortens udde och dess långa stråk ut i Vänern. Detta delar upp Vänern i Dalbosjön i väster och östra delen kallad Värmlandsjön.

Hjortens Udde är också känd för sin fyr som har betjänat Vänersjöfarten i över 150 år. Den var bemannad till 1982.

Hjortens udde
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalaborgs slottsruin
Ruinen efter en av medeltidens viktigare borgar. Här beslutade att drottning Margareta som senare kom att styra Kalmarunionen skulle bli regent. Läget vid var optimalt där man över vattnet kunde nå åt tre väderstreck.
OrtDalaborg
Kållandsö
En rundtur som bjuder på fantastiska kulturupplevelser och storslagen natur. 
OrtLidköping
Köpmannebro slusstation
Här börjar Dalslands kanal och det är inte bara den första utan även den största slussen som förbinder Vänern med Svanefjorden. Här säljs läsk och glass och så passa på att ta en svalkande paus.
OrtMellerud
Sju slussar i Dalsland.
Här följer vi Dalslands kanal och passerar sju olika slussar där man kan stöta på slussning av allt från kajaker till färjor. Flera är utmärkta rastställen.
OrtMellerud
Vackra Dalsland.
När man ända bara måste ta sig till Håverudsviadukten kan man väl fortsätta till några pärlor som Baldersnäs herrgård, några hällristningar, ett naturreservat och ett hembygdsmuseum.
OrtMellerud
Dalslands konstmuseum
En bit ifrån Håverudviadukten ligger konstmuseet som inriktar sig på mötet mellan och naturen och det konstnärliga utrycket där materialen är centrala. Stor variation i uttryck och tekniker.
OrtMellerud