Hjortens udde


Naturskön plats. Vänern kan sägas ha en midja vilket är en formation från inlandsisen med denna udde, Hjortens udde som möter Hindens rev på Västgötasidan. Udden fortsätter under vattnet till andra sidan.

  • Till start: 318,9 Km 
  • Stopp:
  • Ort: Mellerud 
  • Avgift: Nej 


Hjortens udde

Hjortens udde har sin förlängning i Hindens rev på västgötasidan av Vänern och mellan dessa två går en undervattensrygg som en orsakats av inlandsisens tillbakagång. 

När inlandsisen stod stilla under lång tid innan den slutligen gick tillbaka då bildades Hjortens udde och dess långa stråk ut i Vänern. Detta delar upp Vänern i Dalbosjön i väster och östra delen kallad Värmlandsjön.

Hjortens Udde är också känd för sin fyr som har betjänat Vänersjöfarten i över 150 år. Den var bemannad till 1982.

Hjortens udde
Stor karta
  • Tripp och resa dit
  • Tripp inzoomad
Laddar...


Dalaborgs slottsruin
Ruinen efter en av medeltidens viktigare borgar. Här beslutade att drottning Margareta som senare kom att styra Kalmarunionen skulle bli regent. Läget vid var optimalt där man över vattnet kunde nå åt tre väderstreck.
OrtDalaborg
Hindens rev
En naturupplevelse som fängslar alla. Halva vägen bil men sen får man vandra rakt ut i Vänern på ett alltmer smalnande näs och tillslut ha vatten inom stenkast på båda sidor.
OrtLidköping
Sju slussar i Dalsland.
Här följer vi Dalslands kanal och passerar sju olika slussar där man kan stöta på slussning av allt från kajaker till färjor. Flera är utmärkta rastställen.
OrtMellerud
Köpmannebro slusstation
Här börjar Dalslands kanal och det är inte bara den första utan även den största slussen som förbinder Vänern med Svanefjorden. Här säljs läsk och glass och så passa på att ta en svalkande paus.
OrtMellerud
Yttre Bodane
Ett naturreservat vid Vänern med varierande skogs- och skärgårdslandskap med höga bergryggar i norr och örik skärgård i söder. Ett stigsystem med korta (spång enbart 100 m från parkeringen) eller långa vandringar.
OrtÅmål
Skålleruds kyrka
Utsedd till Sveriges vackraste kyrka 2004 vilket är stort med tanke på att finns 3700 i landet. Kyrkan är mycket vackert belägen och har ett svart tak i skiffer från orten. Men det är främst kyrkans inredning som är i särklass.
OrtMellerud